ja, jij kunt het ook:

ik heb genoeg kleding challenge

Een jaar niet shoppen om je koopgedrag voorgoed te verduurzamen

Hoeveel van de volgende punten zijn herkenbaar voor jou?

Herken je 5 of meer punten?

Dan is deze challenge voor jou geschikt, meld je hier gratis aan:

Ik herken me in … punten van de checklist*

Herken jij je in geen van deze punten of slechts een paar?

Dan is deze challenge niet voor jou. Je mag je natuurlijk aanmelden om de nieuwsbrieven met tips en opdrachten te ontvangen, maar ik vraag je om gewoon te blijven consumeren als je al deed. Er zijn veel mooie duurzame merken en prachtige tweedehands initiatieven die jouw steun goed kunnen gebruiken.

Wat gaan we eigenlijk doen?

Een jaar lang geen kleding kopen!
Ha, ja, jij kunt het ook, echt.

Ik ga je helpen:

– 2 keer per maand krijg je een e-mail
– met tips, opdrachten en bemoedigende woorden
– ik doe ook mee en heb het al eens eerder gedaan, ik ken de valkuilen en weet wat écht helpt
– 1 keer per maand ga ik live op mijn Instagram-account @lauraenjames, ik bespreek dan jullie vragen en help je vooruit
– onder de #ikhebgenoegkleding kun je je ervaring delen en zo kunnen we elkaar vinden en helpen

Goed om te weten:
Dit is een vrij impulsief, last-minute plan, dus het kan zijn dat ik de vorm gedurende het jaar bijstuur. Maar wat blijft is dat je gratis mee kunt doen en dat we het samen doen!

Veelgestelde vragen

Een jaar lang koop je geen kleding. Ik tel alles mee, dus ook geen schoenen, sokken, ondergoed, jassen en sportkleding.

Hoe streng jij dit wil doen is aan jou. De ervaring leert is hoe meer uitzonderingen je maakt, hoe minder je leert. Die sokken of een nieuwe yogalegging blijken ook lekker om te kopen. Door niets te kopen ga je ontdekken wat nou echt de kern van je kast is en welke items je juist nooit meer hoeft te kopen.

Koop jij graag tassen, sieraden en andere accessoires? Dan is het slim om dat dit jaar ook niet te doen.

Ja dat kan. Veel goede voornemens sneuvelen omdat je ze uitstelt of denkt dat het niet meer kan omdat 1 januari al voorbij is. Als je denkt dat deze challenge een uitdaging voor je is, begin dan gewoon vandaag. Als je je aanmeldt via het formulier krijg je alles wat je nodig hebt.

Jazeker, dat bepaal je zelf. Alleen wil ik je graag uitdagen om het toch een jaar te proberen. In een jaar ga je alle seizoenen door. En je kunt niet je even inhouden om daarna weer op de oude voet verder te gaan, het vraagt meer van je creativiteit en een echte verandering in je mindset. Daardoor leer je veel over wat je altijd-goed-items zijn. En er zullen ook items zijn die je zelfs in dat hele jaar nooit hebt gedragen, dat hoef je dus nooit meer te kopen.

Nee! Ik ben vooral benieuwd: waarom ging het ‘mis’? Daar kun je namelijk veel van leren.

Dat klopt! Steeds meer duurzame consumenten en Capsule Wardrobe cursisten vinden hun eigen manier om verantwoord kleding te kopen: Allereerst door goed te weten wat je nou echt nodig hebt, wat bij je past. Ze kopen bijvoorbeeld alles tweedehands, maken alles zelf of alleen bij duurzame merken. Of ze geven zichzelf een limiet van een x aantal items per seizoen. Als jij je eigen stijl kent, bijna nooit miskopen doet en bewust consumeert: ga daar dan vooral zo door.

Hele goede vraag. Een boycot van de totale industrie is geen goed idee. Er zijn steeds meer merken die het anders doen, met respect voor mens & milieu. Als jij bewust en (vooral) duurzaam en/of consumeert, is deze challenge niet voor jou. Deze mooie merken kunnen jouw steun goed gebruiken!

Feit is dat er veel minder kleding geproduceerd, geconsumeerd en weggegooid moet worden. Als jij jezelf als fast fashion consument ziet en te veel koopt en niet alles daarvan draagt is deze challenge wel een goede uitdaging voor jou. De grootste impact die we op dit moment kunnen maken om de mode-industrie te verduurzamen is namelijk de kleding die je hebt zo vaak mogelijk te dragen.

Ik ga hier tijdens de challenge meer over vertellen en tips delen over waar je goed terecht kunt na je shop stop.