Lagom

Het is al 13 jaar mijn favoriete Zweedse woord en het betekent precies genoeg.

Niet teveel

We willen steeds meer. Meer kopen, meer hebben, meer bezitten. Maar het is nooit genoeg. Dat is niet gek, het komt onder andere voort uit onze jager-verzamelaarcultuur, waarbij meer verzamelen een grotere kans op overleven betekent. Dat punt zijn we inmiddels ver voorbij. Sterker nog: de hoeveelheid spullen die wij verzamelen is een last geworden. In de ochtend doe je je kast open en zie je al die items die je eigenlijk nooit draagt, maar toch heb je voor je gevoel niets om aan te trekken…

We proberen onze consumptie wel te vergroenen. Een t-shirt van biologisch katoen of een mooie vegan tas. Maar dat is niet genoeg. De aarde snakt naar een vermindering van onze materiële consumptie. En jij misschien ook? Wanneer heb jij genoeg? Wanneer ben jij tevreden?

Ook niet te weinig

Ik dacht met mijn Capsule Wardrobe Cursus vrouwen met een overvolle kast te helpen. Maar ontdekte al snel dat er ongeveer evenveel vrouwen zijn met te weinig items in hun kast. Vaak door een ingrijpende fase in je leven waarin je jezelf compleet vergeet: kleine kinderen, burn-out, ziekte, een scheiding, de overgang. Soms – herkenbaar – omdat je het zo goed en duurzaam mogelijk wil doen, dat je eigenlijk niets meer mag kopen van jezelf, voor jezelf. Maar goed voor jezelf zorgen is ook duurzaam. En dat gaat niet over overdaad, maar wel weten wat je nodig hebt en daarin jezelf voorzien. Je bent het waard en het helpt je daarna ook weer om jouw rol in dit leven te kunnen vervullen.

Lagom, precies genoeg

Dat is mijn motto in mijn kledingkast, in ons duurzame jaren 30 huis en in mijn leven.

Ken jij jouw genoeg?

Dan weet je ook wanneer je tevreden mag zijn. Lagom, precies genoeg.

– Laura de Jong

 

 

OVER LAURA DE JONG

Duurzaamheid staat centraal in mijn leven. Zo koos ik tijdens mijn opleiding Fashion & Branding voor een stage bij het ecoluxury merk Camilla Norrback in Stockholm. Voor mijn afstuderen in 2010 bedacht ik het statement project ‘Free Fashion Challenge’, waarbij deelnemers een jaar lang geen kleding kopen. Geen anti-fashion project, maar meer aandacht voor ambacht en kwaliteit in de mode-industrie. Uiteindelijk gingen meer dan 2.000 mensen deze uitdaging aan.

Duurzame keuzes maak ik al jaren. En steeds vaker vragen mensen mij om advies. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten? En waar vind je nou de mooiste merken? Sinds 2015 deel ik mijn favorieten op mijn duurzame blog. Eerst op lauraenjames.com, sinds april 2022 op lauralagom.com. Zodat iedereen voor een leuk en groen leven kan kiezen.

Tijdens de eerste lockdown in april 2020 bedacht ik de Capsule Wardrobe Cursus. Hieraan deden al meer dan 1.300 vrouwen mee. Ik help je in de cursus in 5 stappen om je eigen stijl te ontdekken, zodat je trends kunt laten gaan en investeren in kleding voor de lange termijn.

 

 

 

 
 

foto door Landa Penders