Ik ben Laura de Jong en jarenlang paste ik me aan. Aan hoe ik dacht dat het moest. Inmiddels weet ik dat iedereen anders is. Dat je je eigen binnenkant niet moet vergelijken met de buitenkant van een ander. Je bent goed zoals je bent. Jij ook.

In het kort

 • 14 jaar ervaring als kleur- en stijlcoach

 • ik werk sinds 2010 in de duurzame modewereld

 • ik kocht in 2010 een jaar lang geen kleding en leerde daardoor wat je écht nodig hebt in je kast

 • zelf heb ik sinds 2015 een capsule wardrobe: maximaal 35 kledingstukken, inclusief schoenen en jassen

 • ik sta elke ochtend blij voor mijn kast en heb altijd wat om aan te trekken

 • ik mocht al 1.927 vrouwen helpen aan een kast die bij je past

En de uitgebreide versie, als je net als ik ook van een eerlijk en compleet verhaal houdt

Toen ik mode ging studeren in Amsterdam, dacht ik: Nu gaat het eindelijk beginnen
Ik ga leren hoe ik mensen kan helpen zich goed te voelen in hun kleding en ga alles leren over stijl.’ In de werkelijkheid leerde ik vooral hoe je kleding verkoopt die mensen niet echt nodig hebben. Dat de modewereld draait op onze onzekerheid en de media die ons inwrijft dat we eigenlijk altijd achter de feiten aanlopen: niet slank genoeg, uit de mode en zonder Photoshop lijken we in niets op de modellen die we overal zien.

Ik ontdekte dat mode en duurzaamheid tegenovergesteld zijn aan elkaar
Mode is dynamisch, het is de stijl die door die door de meerderheid voor een korte periode wordt gedragen. Door de opkomst van fast fashion is de modewereld steeds sneller geworden. De woorden veel, snel en goedkoop staan centraal. Duurzaamheid gaat over alleen kopen wat je nodig hebt, waarbij je bewust investeert in kleding voor de lange termijn.

Zoals Vivienne Westwoord zo treffend zei:

Buy less
Choose well
Make it last

Daarom focus ik me sinds 2009 op jou, degene die de kleding koopt en draagt
Ik deed een opleiding tot kleur- en stijlconsulent. En leerde waarom ik die ene trui zo graag droeg en waarom de andere in de kast bleef liggen. Hiermee kon ik eindelijk ook anderen helpen om te laten zien welk kleur goed bij hen past. Je hoeft niet het ene seizoen oranje te dragen en het jaar daarop lila. Je kiest kleuren die goed bij jou passen. Een belangrijk inzicht, omdat je hiermee jou, de drager van de kleding, centraal zet als je iets koopt. Je staat steviger in je schoenen om de sale, miskopen en aankopen vanuit onzekerheid te voorkomen. Als iets echt bij jou past, ben je nooit meer uit de mode.

In 2010 kocht ik een jaar lang geen kleding voor mijn afstudeerproject
Ik wilde een statement maken tegen de fast fashion industrie. Vantevoren vond ik het heel spannend, ik hield enorm van winkelen en kon me niet voorstellen dat ik het echt zou volhouden. Het was heerlijk. Helemaal niet shoppen bleek makkelijker dan minderen. Ik werd creatiever, ontdekte nieuwe combinaties met wat ik al had en ontwikkelde mijn eigen stijl, in plaats van het volgen en imiteren van anderen. En het scheelde heel veel tijd, energie en geld.

Verrassend:

Zelfs toen ik niets nieuws kocht,
droeg ik 80% van de tijd
maar 20% van mijn kleding

Na dat shopvrije jaar kocht ik wel weer kleding, maar veel minder dan voorheen
Eigenlijk wilde ik alleen die 20% nog in mijn kast, mijn echte favorieten die niet na een jaar uit de mode zijn. Dus begon ik in 2015 met mijn capsule wardrobe: per half jaar 35 items in mijn kledingkast, die passen bij mijn persoonlijke stijl en die ik steeds op een andere manier kan combineren. Ik heb dus voor lente/zomer en voor herfst/winter zo’n 35 kledingstukken, inclusief jassen en schoenen.

Doordat ik weinig kleding heb, is er alleen ruimte voor mijn favorieten
Geen kleding die ik ooit weer hoop te passen, die trui die kriebelt of die prachtige hakken waar ik niet op kan lopen. Er hangt alleen kleding die echt bij mij past, daardoor kan ik veel combinaties maken en heb ik altijd iets om aan te trekken. Ik kreeg altijd veel vragen over mijn capsule wardrobe: ‘Heb je nog steeds zo weinig kleding? En hoe doe je dat dan? Tijdens de eerste lockdown in 2020 lanceerde ik daarom de Capsule Wardrobe cursus, met inmiddels meer dan 1.900 deelnemers.

Het lijkt misschien oppervlakkig… om over kleding te praten, terwijl de wereld in de brand staat en jij niet lekker in je vel zit
Maar onderzoeken laten zien dat kleding een psychologisch hulpmiddel is. Dat je je stemming verbetert met kleding, als je je lievelingskleur of -stof draagt. Een kledingkast die bij je past, geeft dopamine af in je hersenen, waardoor je je beter voelt en je zelfvertrouwen en productiviteit verbeteren. Het ontdekken van je eigen stijl, heeft alles te maken met staan voor wie jij wil zijn en goed voor jezelf zorgen.

Ik zag het bij mezelf en nu ook bij mijn cursisten: je kast staat symbool voor hoet het met je gaat
Besteed je te weinig tijd aan jezelf? Weet je niet goed wie bent? Durf je jezelf niet te laten zien? Dan zie je dat terug in je kast. Ik stond daar ook: 2 kleine kinderen, postnatale depressie, een klushuis verbouwen, een eigen bedrijf als zzp’er, lockdowns, thuisonderwijs… En vooral heel weinig tijd voor mezelf. Ik verloor mezelf compleet uit het oog.

Daarom heb ik in 2021 een aanvullende opleiding gevolgd in kleurenpsychologie en persoonlijkheid
Met behulp van een persoonlijkheidstest ontdek je daarbij jouw 10 persoonlijke kleuren ontdekt. Deze 10 kleuren zijn jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Zo ontdekte ik zelf dat ik chocoladebruin blijk te zijn, een aardse, grondige kleur. Maar ik leefde al 10 jaar knalrood, een vurige, ambitieuze, snelle kleur. Ineens begreep ik waarom ik zo moe was. Met deze methode heb ik inmiddels meer dan 100 vrouwen laten ontdekken wie ze echt zijn.

Door liefde te stoppen in m’n kast, stop ik liefde in mezelf
Ik accepteer m’n veranderde (moeder)lijf en koop broeken in een maatje groter, waardoor ze me nog beter staan en veel lekkerder zitten. Ik focus me op mijn aardse kleuren, waardoor ik me rustiger voel en trouwer blijf aan mezelf. Ik doe geen miskopen meer, want ik weet wat mijn behoeftes zijn en wat precies benadrukt wat ik wil. Trends en onzekerheid zijn verleden tijd en dat voelt heerlijk.

Voor mij maakt het iedere ochtend het verschil
Ik hoef niet te twijfelen over wat ik aan doe. Alles past en alle kleuren en kleding uit m’n kast maken me blij. Ik mag er zijn en mijn kleding helpt me daarbij.

Dit ben ik ook:

 • Ik woon met mijn man en onze 2 jongens in Den Haag
 • Ik groeide op op een boerderij in Brabant, maar wilde altijd in de stad wonen
 • Op mijn 20e vertrok ik voor een half jaar naar Hongkong, ik denk om mijn stadstekort uit mijn jeugd in te halen, dat is gelukt
 • Daarna ging ik studeren en wonen in Amsterdam, ik vond het heerlijk. Vintage schatten zoeken op de Noordermarkt en het Waterlooplein was mijn favoriete tijdsverdrijf
 • Naast mijn studie aan het Amsterdam Fashion Institute ging ik Italiaans leren, want bij de modewereld hoort een stage in Milaan, dacht ik…
 • Op mijn 25e bleek Zweden toch beter bij mij te passen. Het is nog altijd mijn favoriete land, ik woonde een half jaar in Stockholm, werd er ten huwelijk gevraagd en voel me thuis bij de kalme, eerlijke, oprechte mentaliteit en het leven met de seizoenen
 • Vandaar mijn artiestennaam Laura Lagom. Lagom is het Zweedse woord voor genoeg. Niet teveel, ook niet te weinig. Koesteren wat er is en een tevreden leven
 • Duurzaamheid staat centraal in de keuzes die ik maak, in mijn werk, maar ook privé. Zo hebben we bijvoorbeeld geen auto en vliegen we niet meer sinds 2016.
 • Inmiddels ben ik een echte huismus. Ons nest is een Haags jaren 30 huis, we renoveerden het in 2019 van energielabel G naar A++ en zijn daar nog elke dag heel blij mee

Vind me naast m’n blog ook op Instagram, waar ik tips en informatie deel over kleding, duurzaamheid en kleur.

Oh ik ben vorig jaar mijn podcast gestart, ieh spannend! Via deze link zie je de afleveringen bij deze ook een link naar Spotify en Apple Podcasts.

Misschien zag je me al hier:

“Mode is niet hetzelfde als shoppen”

“Een capsule wardrobe geeft rust, bespaart tijd en geld.”
“Waarom moet het altijd veel, snel en goedkoop?”
“Hoe voorkom je al die miskopen?”

“Dragen wat je al hebt is het allerduurzaamst.”

“Nu draag ik alles met plezier en ervaar ik meer rust.”