Mijn eigen gebruiksaanwijzing in 10 kleuren

In dit artikel deel ik mijn 10 persoonlijke kleuren en wat deze betekenen. Dit is mijn persoonlijke voorbeeld. Wil je ook weten welke 10 kleuren bij jou passen? Je ontdekt het tijdens de cursus Dit ben ik.

Je kunt dit artikel ook als podcast luisteren of als video bekijken

>> Luister hier de podcast over Mijn 10 kleuren
>> Bekijk hier de video over Mijn 10 kleuren

Om jouw 10 kleuren te ontdekken doe je eerst een test

In dit artikel zie je mijn uitslag van november 2021, toen ik de test voor het eerst maakte. Uit de test komt allereerst jouw element. Jouw element geeft inzicht in HOE jij dingen graag doet. Er zijn 4 elementen:

 • WATER geeft graag aan anderen, is meelevend, verzorgend, empatisch, rustig en flexibel
 • AARDE vindt zekerheid belangrijk, houdt graag controle, is praktisch, stabiel, denkt diep na, gestructureerd en betrouwbaar
 • LUCHT is sterk in haar communicatie, houdt van ruimte en vrijheid, is luchtig, zonnig, creatief, droomt, verbindt mensen en ideeën
 • VUUR neemt de leiding, is direct, energiek, geniet van het leven, oprecht, initiatiefrijk, moedig en vol zelfvertrouwen

Welke van deze 4 denk jij dat je bent?

Mijn sterkste element is aarde en vuur is het minst sterk. En dat terwijl ik op dat moment heel vurig leefde, dat zul je straks ook zien in de kleuren van mijn verlangen. Maar dit was een eerste aanwijzing waarom ik altijd zo moe was, ik was niet trouw aan mijn element. In het rapport zie je een top 4 van jouw elementen, welke is het sterkst en welke het minst aanwezig.

Ook lees je uitgebreide informatie over jouw sterkste element. Naast je rapport krijg je in de cursus ook een werkboek en cadeautjes. Voor iedere kleur of ander inzicht, zoals de elementen, is een opdracht, zodat je ziet wat deze kleur of element voor jou kan doen. En dat je handvatten heb om het niet alleen te lezen, maar ook te doen.

Naast je element ontdek je jouw top 10 kleurfamilies

Er zijn 10 kleurfamilies, die staan voor WAT je belangrijk vindt in jouw leven. Dit is vaak een eye-opener: oh, daarom vind ik die ene kleur zo mooi en fijn en die andere kleuren verschrikkelijk. Dat is niet zomaar, dat betekent vaak meer dan je je nu kunt voorstellen.

Hieronder zie je mijn top 10 kleurfamilies

Ik was in het begin niet zo blij met bruin en zwart-wit. Ik ben gek op kleur en dan krijg ik van al die prachtige kleuren de saaiste. Dit soort meningen over bepaalde kleuren vertalen we in de cursus direct naar inzichten over jezelf. In mijn geval, heb ik mezelf ook altijd te saai gevoeld. Ik wilde vurig zijn, warm gekleurd, ook eens opvallen. Maar mijn kleurfamilies bruin en zwart-wit, zijn juist kleurfamilies die gemiddeld meer op de achtergrond zijn, ondersteunende kleuren, een onmisbare basis om familie, werk, je sociale omgeving bij elkaar te houden. Maar het is niet de kleur die als eerste gezien wordt. Ik zie nu dat dit echt bij me past en door trouwer te zijn aan mijn introverte karakter heb ik nu veel meer rust in mijn leven.

In je rapport zit een uitleg over jouw belangrijkste kleurfamilie. De kleurfamilie bruin staat bijvoorbeeld voor discipline en realistatie. Deze kleur steekt haar handen uit de mouwen en gaat graag praktisch aan de slag. Dat klopt perfect, ik vind het fijn om dingen te maken, nuttig te zijn. Deze kleur staat ook voor familie als basis, ik ben een echte huismus en in sommige fases zelfs een kluizenaar.

Dat is iets heel anders dan dat oranje daar rechts, een kleur die staat voor avontuur en plezier. Oranje speelt graag en is heel vrij en los. Ik vind het een prachtige kleur, maar het gaat me niet makkelijk af.

Uit de som van je element en kleur familie, volgt jouw belangrijkste kleur

In mijn geval is dat chocoladebruin, de aardekleur van de kleurfamilie bruin. Ik vond deze kleur heel saai. Jouw gevoel en mening over een kleur vertalen we in de cursus naar inzichten over jezelf. Dat ik chocoladebruin saai vond, staat symbool voor dat ik mezelf saai vond. Ik ben introvert en had het idee dat ik nooit leuk en spontaan genoeg was.

In je rapport zie je informatie over jouw kleur. Dat is heel bijzonder om te lezen, het zijn vaak dingen die je zelf heel vanzelfsprekend vindt. Maar het legt uit waarom anderen dol op jou zijn, jou waarderen. Het kan heel helpend zijn om je daar meer bewust van te zijn: dat wat jij GOED kunt.

In mijn rapport staat bijvoorbeeld:

Jij hecht waarde aan bestaande gewoonten en gebruiken die maken dat mensen zich ergens thuis kunnen voelen. Voor jou is de thuisbasis het belangrijkste wat er is. Jij zorgt er voor dat jouw thuis veilig, beschermd en geborgen is. Jouw huis is een vruchtbare voedingsbodem, waardoor degenen die jou het meest lief zijn kunnen groeien en bloeien.

Dit weten van mezelf heeft me heel erg geholpen

In het dagelijks leven, door meer focus op mijn gezin te leggen en keuzes te maken die daar bij passen.

Maar ook in mijn bedrijf

Ik werk in de modewereld, maar mode en kleding kan voor veel vrouwen heel onveilig voelen. Ik zie duidelijk dat het mijn missie is om jou te helpen om je thuis te voelen in je kleding, dat ik een veilige plek creëer waar je dingen over kleding kunt leren waar je écht wat aan hebt en waardoor jij jezelf durft te laten zien.

Jouw kleur helpt je om dingen op JOUW manier te doen

Of je nou in het onderwijs, de zorg of het bedrijfsleven werkt, niemand doet dingen exact hetzelfde. En dit weten, helpt als je je bijvoorbeeld anders voelt of het idee hebt dat je ergens aan moet voldoen wat niet bij je past. Vaak kun je bijsturen naar een invulling die wel beter bij je past. En heel sterk voelen en weten wat bij jou past, is daarin de eerste stap.

In het rapport staan ook jouw kwaliteiten uitgelegd

Met daarbij jouw valkuilen, uitdaging en allergieën. Dit zijn die van mij:

Een kwaliteit van mij is planmatig

Ik kan goed plannen, me daaraan houden en daardoor dingen in relatief korte tijd realiseren. Maar mijn uitdaging is flexibel zijn… Dat klopt, ik heb de planning voor de hele dag al in m’n hoofd, ook op vakantie bijvoorbeeld. Als mijn man of kinderen dan een ander plan hebben kan ik daar star op reageren. Nu ik me daar bewust van ben, kan ik zeggen: Ik moet hier even over nadenken, ik kom er straks op terug.

Dan kan ik er even rustig over nadenken en hoef ik niet over mijn eigen grenzen te gaan

Door heel snel te reageren of bij voorbaat al ja of nee te zeggen. Mijn allergie is chaos. En dat klopt. Ik denk dat iedereen het pittig vind als haar kind bijvoorbeeld ziek is, maar ik krijg daar echt stress van. Veel is gepland bij mij, dat brengt me veel, maar laat weinig ruimte voor onverwachte dingen, zoals ziekte. Dat ik dit weet van mezelf, lost het natuurlijk niet helemaal op, maar het geeft me wel meer rust: Oja, onverwacht ziek kind, dat vind ik pittig, laat ik proberen vandaag wat meer voor mezelf te zorgen. En: ik plan tegenwoordig niet meer m’n hele agenda vol. Nou ja, ik bedoel eigenlijk, ik plan ook tijd in voor onverwachte zaken, zodat ik niet meteen in de stress zit bij een ziek kind.

Na jouw belangrijkste kleur ontdek je je balanskleur

Mijn chocoladebruin brengt me veel. Maar hoe trouw je ook bent aan je kleur, soms helpt nog méér chocoladebruin me niet. Als ik supergedisciplineerd aan een nieuwe cursus werk, maar het lukt niet helemaal, dan helpt nóg meer discipline niet. Dan heb ik mijn balanskleur nodig. In mijn geval is dat mint. Mint is luchtig en brengt lichtheid, als ik vastloop helpt het mij om in beweging te komen, een frisse wind door m’n hoofd.

In je rapport zie je jouw balansthema

In mijn geval is dat aan de ene kant de stevigheid van chocoladebruin, stabiel en gedisciplineerd. Als ik vastloop is het goed om juist op zoek te gaan naar luchtigheid en vernieuwing, mint staat daar symbool voor. In beweging komen, yoga doen, frisse wind door m’n hoofd laten waaien, dat helpt.

Dit balansthema is heel belangrijk, ik deel nog een voorbeeld wat ik veel tegen kom bij mijn cursisten

Olijfgroen is de waterkleur van de kleurfamilie groen. Olijfgroen kan heel goed luisteren, mensen verbinden en is heel bescheiden. Rood, de vuurkleur van de kleurfamilie rood, is haar balanskleur. Dat is vaak best een spannende kleur, als olijfgroen hoog scoort bij jou. Olijfgroen is heel bang om te assertief, of zelfs agressief over te komen. Maar rood helpt je om je grenzen af te bakenen, ook ruimte te maken wat voor JOU belangrijk is, zodat je genoeg energie hebt om jouw rol als verbinder te blijven volhouden.

En hier nog 1 die ik veel voorbij zie komen bij mijn cursisten

Cerise is de aardekleur van de kleurfamilie roze. Een bijzondere kleur: de roze kleurfamilie staat voor liefde en zorgen voor de ander. Cerise doet dat vaak vanuit haar levenservaring, ze heeft iets meegemaakt, waardoor ze anderen extra goed kan helpen. Haar balanskleur is wit, een opgeruimde, open kleur. De valkuil van cerise is, dat ze maar blijft zorgen, zonder te checken of de ander dat wel nodig heeft. En, om zichzelf te vergeten omdat ze altijd met haar aandacht bij anderen is. Wit kan ook goed stil zijn en even niets hoeven.

Komt 1 van deze thema’s je bekend voor? In Dit ben ik ontdek je jouw eigen balansthema én hoe je daarmee beter voor jezelf kunt opkomen en zorgen. Je bent van harte welkom in de cursus.

Jouw belangrijkste kleur en jouw balanskleur zijn vaak de oplossing als je vastloopt

Zou je trouwer kunnen zijn aan jezelf, je belangrijkste kleur? Of is het tijd om jouw balanskleur in te zetten?

In de cursus doen we daarom een aantal oefeningen met jouw belangrijkste kleur en je balanskleur En je krijgt cadeautjes passend bij jouw kleuren, om er actief mee aan de slag te gaan en het meteen toe te passen.

Je bent niet maar 1 kleur

In mijn geval, ik ben allereerst chocoladebruin, maar er zijn meer kleuren die hoog scoren:

 • Mijn tweede kleur is antraciet – de aardekleur van de kleurfamilie zwart-wit. Antraciet is ervaren, beheerst, en accuraat.
 • Mijn derde kleur is aubergine – de aardekleur van de kleurfamilie rood. Aubergine denkt diep na, geeft graag raad en vindt duurzaamheid heel belangrijk.
 • Mijn vierde kleur is smaragd – de aardekleur van de kleurfamilie groen. Smaragd doet alles voor de lieve vrede, is integer en volhoudend.

In mijn geval zie je dat mijn top 4 uit 4 aardetinten bestaat. Dat kan ook anders zijn, bijvoorbeeld met 4 variaties van turkoois (de water, aarde, lucht én vuurvariant) of 2 rozes en 2 groenen. Dat is bij iedereen anders en uniek.

Juist deze combinatie maakt jou bijzonder

Hier zie je een aantal voorbeelden. Zie je hoe bijzonder, al die verschillende kleurencombinaties? Iedere cirkel is een andere vrouw, met haar eigen talenten.

Voor mij was dit 1 van de fijnste, meest helende dingen van deze methode

Zien hoe verschillend iedereen is én dat iedereen mooi is op haar eigen manier. We hebben al deze kleuren nodig. Er is dus niet 1 manier om je leven te leven, je mag het op JOUW manier doen.

De eerste 5 kleuren – de 4 kleuren waar je het hoogst op scoort + 1 balanskleur – vormen samen jouw identieit. HOE jij dingen graag doet en WAT je belangrijk vindt.

De volgende 5 kleuren gaan over je verlangen

Wat wil jij graag, waar droom jij over? Soms lijken deze kleuren heel erg op je identiteit, op die eerste 5 kleuren, soms zijn ze compleet anders. Die verschillen geven inzicht in waarom je heel moe kunt zijn, als je iets probeert te leven wat je niet bent.
Of waarom je onteveden voelt, omdat dingen die je graag wil je niet vanzelf af gaan.

Dat betekent niet dat je dat je niet naar andere kleuren mag verlangen

Of naar andere elementen Maar vaak is trouwer zijn aan jezelf, het antwoord om te bereiken waar je naar verlangt. Ik zal daar zo nog wat meer over zeggen, maar ik ga eerst mijn 5 kleuren laten zien:


De 5 kleuren van mijn verlangen:

 • De kleur van mijn grootste verlangen: smaragd, aardekleur uit de kleurfamilie groen. Een verlangen naar meer tijd en energie.
 • De kleur van mijn succes: kobalt, vuurkleur uit de kleurfamilie blauw. Kobalt is charismatisch, spreekt zich uit en is ambitieus. Interessant: mijn man is kobaltblauw.
 • De kleur van mijn geluk: koraal, luchtkleur uit de kleurfamilie rood. Koraal sprankelt, is energiek en recht door zee. Nog een interessant weetje: 2 van mijn liefste vriendinnen hebben koraal ook als kleur van hun geluk. Verder zijn hun kleuren compleet anders, maar tussen vrienden en geliefden zie je vaak bepaalde kleurthema’s terugkomen.
 • De kleur van mijn beste versie van mezelf: rood, vuurkleur uit de kleurfamilie rood. Rood wint graag, is gepassioneerd en daadkrachtig.
 • De balanskleur van de beste versie van mezelf: olijfgroen, waterkleur uit de kleurfamilie groen. Olijfgroen staat voor balans en harmonie, luistert goed en is bescheiden.

Ik kan hier uren over praten, dat doen we ook in de cursus

Dan vertel ik je precies waar jouw kleuren voor staan en hoe deze kleuren je kunnen helpen. Maar voor dit verhaal ga ik even vooruit naar de samenvatting van mijn 10 kleuren:

Je ziet dat rood en groen veel terugkomen. Links in mijn identiteit (aubergine vs smaragd) en rechts in mijn verlangen (rood en koraal vs smaragd en olijfgroen). Dit staat voor het thema tussen de kleurfamilies rood en groen. Waarbij rood staat voor ik, werk, dingen tot je nemen en ambitie. Groen staat voor wij, privé, veel geven en luisteren naar je hart.

Dit balansthema gaat vaak mis als je in een burn-out zit

Waarbij je teveel geeft of te hoge doelen stelt. Toen ik mijn vurige verlangen naast mijn aardse identiteit zag, begreep ik ineens waarom ik altijd zo moe was. Vooral dat vuurrood is ruim 10 jaar lang een belangrijke kleur voor mij geweest. Ik droeg het heel veel, mensen herkenden mij er zelfs aan.

Dat betekent niet dat ik niet naar rood en koraal mag streven

Er is iets met die kleurfamilie wat me aantrekt, dat is duidelijk. Alleen de test gaf me handvatten om het op mijn manier te doen: Aards, serieus, gegrond. Stap voor stap, volgens een duidelijk plan bijvoorbeeld. En liever 1 ding tegelijk, in plaats van teveel ballen in de lucht. Ik ben nog steeds succesvol, maar op een bruine, rustige, introverte manier.

Ik heb het vuur wat meer losgelaten en ben aardser gaan leven

En ik ben nog steeds gek op de rode kleurfamilie, vooral op koraal, maar ik ben trouwer aan mijn bruin. En dat maakt me gelukkiger, dan iets nastreven wat me niet natuurlijk af gaat.

In het werkboek van de cursus zitten opdrachten om met jouw kleuren aan de slag te gaan. En ook bij deze stap hoort weer een cadeautje, om alles wat je leert ook toe te passen. Meedoen? Leuk, aanmelden kan hier.

Dan is er nog een verdieping in de cursus

Zo geven je kleuren en element ook aanwijzigen over welke beroepen bij je passen. Dat betekent niet dat je na de cursus een nieuwe baan moet zoeken, maar het kan je wel inspiratie geven als je zoekende bent .En ik zie ook veel bij mijn cursisten terug dat ze al werken in een vakgebied wat bij hun kleurfamilie past. Zo werken veel vrouwen die van blauw of geel houden in het onderwijs en de turkoisen hebben vaak een creatief beroep.

In het rapport vind je ook suggesties voor hobby’s, dingen om in je vrije tijd te doen die vaak goed passen bij deze kleuren:

Er is ook een uitgebreid stuk over communicatie

Misschien heb je weleens met collega’s, met vrienden of familie dat je denkt: het lijkt wel alsof we van een andere planeet komen. Dat het lijkt alsof je elkaar steeds niet begrjpt. In het overzicht over de communicatie zie je bijvoorbeeld dat vuurtypes heel direct en snel communiceren. Als jij dan als watertype heel belangstellende en rustig praat, kan het zijn dat je voor je gevoel niet gehoord wordt. Extra vervelend voor een watertype, want die kunnen juist heel goed luisteren.

Inzicht daarin kan je helpen te begrijpen wat er gebeurd, en er staan ook tips in hoe je bijvoorbeeld met een vuurtype communiceert: ben kort en duidelijk over wat je wil. Dat kan je helpen om te bereiken wat jij nodig hebt om op een fijne manier te kunnen functioneren.

Verder is er nog een verdieping qua kleur en kleding, vaak jullie favoriete onderdeel

En dat van mij 😉 Er doen vaak vrouwen mee aan de cursus die een kleurenanalyse hebben gedaan voor de buitenkant: welke kleuren staan er feitelijk het mooist bij je haar, ogen en huidskleur. Sommigen hebben zelfs al meerdere analyses gedaan. Het kan zijn dat daar steeds net wat anders uitkomt. Daar is vaak een technische verklaring voor, maar de vraag is: waarom blijf jij zo zoeken als je eigenlijk een pasklaar antwoord hebt gekregen over welke kleuren goed bij je staan?

Vaak zit daar iets onder, dat je de kleuren van je kleurtype niet mooi vindt bijvoorbeeld

Of dat het niet passend voelt. Dan kunnen die kleuren feitelijk wel mooi staan bij je buitenkant, maar als je je er niet bij thuis voelt ga je ze niet dragen of met tegenzin.

Je gebruikt kleding om aan de buitenkant te laten zien wie je van binnen bent

En als je dan, zoals ik 15 jaar geleden, als introvert hele vurige kleuren wordt aangeraden, dan is dat even schrikken. Zo opvallend? En met mijn kennis van nu ga je daarmee dus ook ver af van wie je van binnen bent.

Ik zal het laten zien met mijn eigen kleuren en kast als voorbeeld

In de cirkel zie je mijn top 10 van sterkste kleuren. De onderste 4 ken je al. Verder zie je veel aarde tinten, wat gedempt en in verhouding veel bruin en grijs. Deze kleuren staan symbool voor mijn binnenkant.

Links zie je mijn kast tot voor kort

Zie je, er zit veel vuur in? Mijn kast rechts is mijn kast nu. Je ziet deze meer gegrond is, steviger, dat de kleuren uit mijn top 10 meer terugkomen in mijn kast. En dat ik daardoor met mijn kleding kan laten zien wie ik echt ben.

Deze kleuren zijn voor iedereen anders, dus in de cursus kijken we daar uitgebreid naar

Dit verdiepende onderdeel, maar eigenlijk de hele cursus, is een bevestiging dat je mag zijn wie je bent. Cursisten zeggen vaak: ja, ik vind deze kleur zo fijn, maar ik durfde die kleur niet te dragen. Of ik durfde mezelf niet echt te laten zien, maar nu ik echt weet, dat dit is wie ik ben, durf ik ook keuzes te maken die daarbij passen.

Dat begint vaak met de kleuren: ze dragen en in je omgeving toe passen

Daardoor voel ik meer rust, meer tevredenheid, maak ik meer keuzes die bij me passen. En dat kan je ook helpen ook grotere keuzes te maken, over wat voor werk je wil doen of wat je wel of niet meer wil doen met jouw tijd.

Ik kan je zeggen dat mijn leven veranderd is, nu ik meer bruin draag en minder rood

Ik heb meer rust, voor mezelf en het lukt me ook beter om mijn grenzen aan anderen aan te geven. Zie jij het verschil?

Ik krijg vaak de vragen: Maar hoe werkt dat dan? Hoe is bepaald wat een bepaalde kleur zegt? Is dat wetenschappelijk onderzocht?

Goede vraag! Ik was daar zelf ook benieuwd naar en gelukkig zijn hier verschillende onderzoeken naar gedaan. Zo zijn er zijn onderzoeken dat je het warmer hebt in een kamer met warme kleuren en kouder in een kamer met koele kleuren. Zelfs mensen die niet kunnen zien, ervaren meer warmte bij rood en meer kou bij blauw.

Kleur doet dus iets met je gevoel en welbevinden

Ik doe veel dingen met mijn hoofd. Ik wil het weten, begrijpen, de theorie kennen. Maar hoe meer ik met kleur werk, hoe meer ik ontdek dat dat niet hoeft. Als ik bijvoorbeeld met jullie over kleur praat of iemand interview voor mijn podcast, omschrijven jullie kleuren precies volgens de theorie van kleur.

Als het over geel gaat, krijg ik bijvoorbeeld reacties over de zon, warmte, positiviteit. Groen komt rustgevend over en roze is lief en zorgzaam. Daar hoef je dus niet voor te studeren, die associaties zijn er. Sommige dingen heb je bewust geleerd, maar veel daarvan gaat onbewust.

Dus kun je je voorstellen dat mensen onbewust ook anders op jou reageren, als jij rood draagt of bruin

En dus maakt de kleur van je kleding een verschil voor jezelf, hoe jij je voelt en aan de buitenwereld presenteert, maar ook in hoe anderen op jou reageren.

Tijdens mijn opleiding gaven alle cursisten elkaar een woord tijdens de eerste les. Ik droeg een vuurrode trui en kreeg woorden als snel en vurig. Ik ben heel creatief in mezelf omschrijven, maar deze woorden zou ik zelf nooit kiezen. Deze woorden zitten niet in mijn binnenkant, maar door de kleur te dragen, krijg ik wel die uitstraling.

Als jij lavendel een rustgevende kleur vindt, voel je je onbewust rustiger als je deze kleur draagt. En zullen mensen om je heen je ook eerder als rustig inschatten, dan wanneer je helder geel of zwart draagt.

Wil je ook weten welke kleuren bij jou horen?

En hoe je daarmee kunt laten zien wie je bent, allereerst voor jezelf en daarnaast voor je omgeving? Je bent van harte welkom bij de cursus Dit ben ik.

Hierbij doe je eerst zelf de test

En duiken we daarna uitgebreid stap voor stap in jouw kleuren. Je ontvangt je eigen rapport van 40 pagina’s (nog veel uitgebreider dan dit artikel dus). Je krijgt een pakket thuis met daarin jouw kleuren, een werkboek en persoonlijke cadeautjes. En ik maak in de cursus een persoonlijke audioboodschap voor je, met daarin alles wat ik zie in jouw kleuren, die je onbeperkt kunt terugluisteren. Hier lees je meer informatie over Dit ben ik en kun je je je aanmelden.

Mocht je vragen over hebben, leuk! Stuur me dan een bericht op Instagram @lauralagomcom of via de mail info@lauralagom.com. Ik denk draag eerlijk met je mee of de cursus bij je past.

Published On: 13 augustus 2023Categories: dit ben ik ook