Welke draagdoek voor je baby? Doe eerst een draagconsult!

by Laura
welke draagdoek voor je baby? doe eerst een draagconsult

Of: hoe ik ruim 200 euro weggooide voordat ik Luc eindelijk kon dragen

April 2014. James is een paar weken oud. Ik heb hem dag én nacht in m’n armen en ben best moe.

De oplossing? Iedereen is het erover eens: de draagdoek.

‘Ik draag mijn baby de hele dag. Met die doek kan ik alles: stofzuigen, koken, boodschappen doen.’
Oh dat is echt wat voor jou Laura, dat past perfect bij jullie.’
‘Joh, ik heb niet eens een kinderwagen gekocht!’

Ik ben overtuigd en ga op zoek naar een tricot doek, want die zijn volgens Google lekker zacht voor de allerkleinsten. Via Marktplaats koop ik een Moby wrap bij Carlo. Voor € 25 exclusief verzendkosten, maar inclusief een handig boekje met knoopinstructies: op je buik, op je rug of de banaanligging.

In de knoop

Vol goede moed ga ik aan de slag.
Plaats de wrap over je middel. Kruis de banden achter je rug en breng ze weer naar voren. Plaats de banden onder de band over je middel. Kruis de banden aan de voorzijde en breng de banden naar je rug. Breng de banden weer naar voren en knoop ze vast. Pak je baby en stop voorzichtig het beentje door de eerste band.

James huilt en spartelt. Pfoe. Welke band? Ik ben de weg kwijt in de 5,5 meter tricot. Mijn buikwond van de keizersnede doet pijn en het zweet breekt me uit.

Na 6 pijnlijke pogingen in de dagen daarna hou ik James gewoon weer in mijn armen of in de kinderwagen.

Fast forward naar drie jaar later. Luc is geboren en…

Ik wil Luc graag dragen

Zeker nu ik weet waarom dragen fijn is voor hem. In een doek voelt hij zich veilig en het is goed voor de heupen, hersenontwikkeling en hechting.1

Maar aan een draagdoek begin ik niet meer. Van mijn liefste vriendinnen krijg ik cadeaugeld om een Tula te kopen: een draagzak die je eenvoudig vastklikt. Een soort rugzak, maar dan op je buik voor baby’s. Ik zie hem vaak op Instagram voorbij komen en ook Jeroen kan hem gebruiken. Ha, dit kan niet mislukken. Toch?

Ik krijg de Tula eenvoudig aan en uit. En we gaan er ook de deur mee uit. So far so good.

welke draagdoek voor je baby? doe eerst een draagconsult ervaring tula baby insert

Maar de draagzak zit niet lekker. Hij trekt aan m’n schouders en ik krijg er rugpijn van. Ik kan er niet mee zitten, dus als Luc eindelijk slaapt moet ik ook blijven staan.

Luc zit zelf ook niet lekker. Omdat Luc nog klein is, kocht ik er een baby insert bij. Een onhandig zitkussentje waarvan we het allebei extra warm krijgen. Ook zit hij te hoog en z’n nek heeft niet genoeg ondersteuning.

En dus neem ik weer liever de kinderwagen dan de draagzak.

AAAAAAH help! Ik wil mijn kind dragen

Maar alleen krijg ik het niet voor elkaar. Het is tijd om hulptroepen in te schakelen. Ik vond het eerst te duur, maar al die ongebruikte dragers zijn ook niet gratis. Ik besluit om ein-de-lijk een draagconsult te regelen.

Mijn lieve doula Amrit is ook draagconsulent. Ze durft de uitdaging aan en komt bij mij thuis met een tas vol dragers én een levensechte pop om te oefenen. No babies were harmed…

Aan de slag!

Hoe werkt zo’n draagconsult?

Eerst vertel ik over mijn ervaringen en mijn hulpvraag: ik zoek een drager die ik zonder stress kan vastmaken én die ook nog eens lekker zit.

Amrit laat verschillende draagdoeken en -zakken zien. Ze bekijkt ook mijn verzameling.

De Tula is op zichzelf een prima drager, maar hij blijkt vrij groot en stug voor mijn kleine postuur en smalle schouders. Hij is geschikt als je wat groter bent, of heel groot zoals mijn man van bijna 2 meter.

De baby insert is gewoon onhandig. Ook al is het een Tula baby, Luc zit hier pas echt goed in vanaf kledingmaat 68 of liever nog maat 74 zonder insert. Goed, de Tula bewaren we dus voor als Luc groter is en Jeroen hem wil dragen.

Amrit vertelt dat een Bondolino draagzak beter voor mij was geweest. Door het klittenband en de lange knoopbanden is deze veel fijner af te stellen. Je hoeft daardoor geen gespen te verstellen als je wisselt tussen twee partners die dragen. En ook het rugpand is soepeler. Fijn wanneer je baby nog klein.

Tot zover les draagzak. Nu door naar hoofdstuk draagdoek.

Amrit leert hoe ik een draagdoek moet knopen

Ze doet het voor met de pop en ik doe het na. Eerst ook met de pop en daarna met Luc. Dat werkt een stuk fijner dan met tekst op papier of filmpjes op YouTube. Amrit kan me meteen bijsturen waar nodig en beantwoordt al mijn vragen.

We beginnen met mijn Moby wrap. Flashbacks naar 3 jaar terug. Ik raak weer een beetje in de knoop. Oh en ik heb het ook best warm. Maar het is gelukt:

welke draagdoek voor je baby? doe eerst een draagconsult

Daarna oefenen we met een geweven doek. Zo een waarvan ik dacht dat ik die nooit zou gaan gebruiken. Want hippie, te ingewikkeld en onhandig.

Ha. I was wrong. Wat zit zo’n geweven doek fijn. De knoop blijkt een eitje. En ondanks dat mijn newborn alweer bijna 7 kilo weegt, is het helemaal niet zwaar.

Hoeraaaa! Ik kan een draagdoek knopen

En wat is het fijn. Nu ik heb ontdekt welke drager goed bij me past kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik mag van Amrit een draagdoek lenen en wandel dezelfde avond nog door de buurt. De volgende dag haal ik James op met Luc in de doek en in de avond gaat Luc zo mee uit eten. Twee dagen later stappen we zelfs de trein in met z’n twee.

 

Je raadt het al…

welke draagdoek voor je baby? doe eerst een draagconsult we are wovens ervaringIk ga zelf een geweven draagdoek kopen

En ook daarin is weer zoveel keus. Van Amrit leen ik nu haar We Are Wovens draagdoek. Een mooi & betaalbaar merk, de doeken worden zelfs in Nederland gemaakt. De doek is van 100% Oeko gecertificeerd-katoen en je hebt er al één vanaf € 99,-.

Amrit’s favoriete merken zijn Woven Wings en Pink Nova. Deze doeken zijn vaak een katoenmix met linnen, zijde of wol. Ze zijn wat duurder, maar je kunt ze tweedehands weer goed verkopen. Een doek die al gebruikt is, is namelijk zachter en fijner om te dragen. Ingedragen heet dat, weet ik nu 😉

Er is nog veel meer te leren en ontdekken in de draagwereld. En dat doe ik nu met plezier, omdat ik nu weet wat ik zoek.

Als ik het over kon doen, dan…

Riep ik meteen de hulp in van een draagconsulent.

Echt, als je net een baby hebt gehad, heb je geen zin in geklungel. Het is dan fijn als iemand met je meedenkt wat er bij je past. Tijdens een draagconsult kun je verschillende draagzakken en -doeken proberen. Je oefent met een pop en daarna met je eigen baby.

Het verschilt per postuur, per ouder en per kind wat je fijn vindt. Zo kun je het eerst testen, voordat je honderden euro’s uitgeeft.

Ook een draagconsult boeken?

Ik heb zelf mijn doula Amrit van De Geboortereis ingeschakeld voor een consult. Ze woont in Leiden, maar kwam ook graag langs bij mij in Den Haag. Een draagconsult kost gemiddeld 45 euro per uur. Meestal heb je 1,5 à 2 uur nodig voor een eerste consult.

Via de website van de Vereniging voor Draagconsulenten kun je iemand bij jou in de buurt vinden. Ze hebben een handige kaart met alle draagconsulenten in Nederland en België.

Vind je een draagconsult te duur?

Bedenk dat een of zelfs meerdere dragers kopen die niet bij je passen, pas echt zonde van je geld is. Wellicht kun je cadeaugeld als kraamcadeau vragen.

Goed om te weten: na het consult kun je het zelf zo duur maken als je zelf wil. Al voor € 50,- kun je een goede tweedehands geweven doek of draagzak kopen. Een tricot doek kost maar de helft. En vanaf dan kun je je baby lekker dragen.

 

Foto’s door www.lauraenjames.com

Bron:
  1. Kiind – De logica van het dragen

 

6 comments

Judith 27 juli 2017 - 13:02

Wij hebben een Chicco draagzak gekregen (vanaf 3,5 kg te gebruiken) en ik heb via Marktplaats een tricot doek op de kop getikt voor 15 euro. Eigenlijk was ik al van plan om na de geboorte een draagconsult te doen, vooral om wat je vertelt over iemand live aanwezig vs YouTube filmpjes. Door je review ben ik er nog meer van overtuigd dat dat zeker een goed idee is!

Reply
Laura 27 juli 2017 - 14:13

Ah wat fijn om te horen! Ik vond het echt heel erg fijn. Misschien dat anderen er wel uitkomen met YouTube filmpjes, maar het is zo fijn als iemand met je meekijkt. En zegt dat er beter/comfortabeler kan. Dat is toch voor iedereen anders denk ik. Dus goed idee en veel plezier, het is echt leuk om te dragen.

Reply
Anjolieke 27 juli 2017 - 20:55

Mijn eerste 2 ukjes wilden nooit graag vastzitten in de draagzak, heb er wel een paar fijne gehad. Had ze eerst vaak geleend van iemand, om uit te proberen. En dan via mp gekocht. Maar uiteindelijk dus nooit lang gebruikt 🙁 Tijdens de derde zwangerschap kwam ik de ideale draagzak tegen, van storchenwiege. Ademend van draagdoekstof maar niet zo ingewikkeld. Weinig klemmen, 1 knoop. En vooral een breed deel om in te zitten. Daar zit nou sinds 3 week de derde in. Iets te vroeg geboren, dus lekker veel tegen me aan zo <3

Reply
Laura 31 juli 2017 - 10:31

Ja, over de Storchenwiege hoor ik ook veel fijns! Dank voor het delen, hoe meer info hoe beter. En als je kleintje te vroeg komt, lijkt het me helemaal fijn om hem/haar heel dicht bij je te houden.

Reply
Rienke 28 juli 2017 - 20:53

Leuk artikel! Dragen is echt fijn! Bij mijn eerste was het een uitkomst, vanwege krampjes en uren huilen. In de doek sliep hij wel en ik kon er lekker mee op de bank zitten, maar had wél mijn handen vrij als dat nodig was. Dus toen ik zwanger was van de tweede, wist ik dat ik weer wilde gaan dragen. Nu had ik inmiddels geleerd dat de bananenhouding niet de beste manier was en geweven doeken vaak langer door te gebruiken zijn dan de tricot die ik had, dus heb ik, hoogzwanger, samen met een paar vriendinnen een draagconsult gedaan en een geweven doek aangeschaft (van Little Frog, die zijn 100% katoen, zeer betaalbaar, gemaakt in Polen én stoere stoffen, ook geschikt voor mannen. Dus fijn “om te proberen”). Gek genoeg heb ik uiteindelijk veel minder gedragen dan ik me voorgenomen had, mijn tweede had veel minder last van onrust, waardoor het vaak genoeg was als één van ons een poosje op de bank met hem ging zitten knuffelen in de avonduren. Voor de vakantie heb ik een draagzak geleend van Maduca, maar dan vond mijn zoontje van inmiddels 8 maanden niks, hij wilde meer vrijheid. Gelukkig kon hij goed loszitten voordat we naar de bergen gingen en kon hij in de rugdrager, dat vond hij heerlijk! Al met al: dragen is fijn en kan behulpzaam zijn bij allerlei ongemakken, maar er zijn zoveel mogelijkheden en een goed advies kan je zeker helpen om een manier te vinden die bij jou past 🙂

Reply
Laura 31 juli 2017 - 10:32

Ja, zo herkenbaar. Ieder kind is anders en heeft andere behoeften. Dus daarom is zo’n consult ook zo fijn, omdat je dan met iets eindigt wat echt bij je past. Die doeken van Little Frog zijn inderdaad heel betaalbaar zeg, goede tip!

Reply

Leave a Comment