Wasbare luiers gedoe?
Mijn grootste duurzame dilemma tijdens de zwangerschap? Wel of geen wasbare luiers. De feitelijke voordelen waren duidelijk. Beter voor het milieu, portomonnee én babybillen. Maar ik zag mezelf al sjouwen met emmers vol luiers. En poep in je wasmachine, is dat niet gewoon heel vies?
We zijn nu een jaar wasbaar luieren verder en ik kan je opgelucht vertellen: Nee, het is geen gedoe en nee, ik zou niet meer anders willen.
De nadelen
Ok, heel eerlijk. Er zitten nadelen aan wasbare luiers ten opzichte van wegwerp.
- De wasbare luierwas gaat altijd voor. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, duurt het even voordat ze droog zijn. Dus als de emmer vol is, dan gaan de luiers in de wasmachine. Dat is nu ongeveer na 3 dagen.
- De luiers mogen niet (te vaak) in de droger. Ik heb sowieso geen droger, er staat dus altijd ergens een rekje luiers te drogen. Nu binnen, in de zomer lekker buiten.
- Beginnen met wasbaar luieren is een investering. Wij hebben niet de goedkoopste optie gekozen en zijn zo’n 500 euro kwijt voor luiers, overbroekjes, wasbare billendoekjes en de luieremmer.
- Als we langer dan 2 nachten van huis gaan, gebruiken we wegwerp. Anders moeten we een extra tas meenemen voor de schone + vieze luiers en ook op vakantie luiers wassen.
De vooroordelen ontkracht + de voordelen
Maar die nadelen wegen voor mij zeker niet op tegen de voordelen.
- Die poep, die komt dus niet IN je wasmachine. Die gooi je weg samen met het papieren inlegvel of als je fleece inleggers gebruikt schud je de poep zo in de wc.
- Tijdens het verschonen is een wasbare luier evenveel werk als een pamper.
- Als jouw favoriete merk pampers in de aanbieding is, hoef ik niet met een maandvoorraad door de regen naar huis te fietsen.
- Ik zit nooit zonder pampers.
- James heeft nog nooit tot zijn nek, danwel rug onder de poep gezeten. De dubbele laag van de wasbare luiers heeft alle spuitluiers tot nu toe binnenboord gehouden.
- Die investering van 500 euro… Dat was het dus hè. Je koopt misschien nog eens wat bij en je wast vaker. Maar wist je dat een kind gemiddeld 1.270 euro aan wegwerpluiers verbruikt tot aan zindelijkheid? Zo, dan besparen wij alsnog ruim 500 euro. En dat is bij je eerste kind. Wasbare luiers kun je voor meerdere kinderen gebruiken. Je leest meer over de kosten van wasbare luiers bij Milieu Centraal.
- Nog een weetje: Een baby produceert zo’n 700 kilo luierafval per jaar. Een luier heeft 200 tot 500 jaar nodig om af te breken. Van die luierberg hebben we dus nog enkele generaties last.
- Ik vind het een fijn idee en gevoel, zo’n zacht broekje van natuurlijk materiaal aan zijn billen. En geruststellend ook: Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat sommige merken wegwerpluiers schadelijke stoffen bevatten, zoals ftalaten en formalhyde.
- Wasbare luiers absorberen minder goed dan wegwerpluiers. Gevolg: Kinderen met wasbare luiers zijn gemiddeld gezien eerder zindelijk.
Tja, als je met dezelfde vooroordelen kampt als ik ben je nu waarschijnlijk nog niet overtuigd. Proberen is ervaren hoe fijn het is. Misschien ken je iemand in je omgeving die wasbare luiers gebruikt en mag je eens meekijken of wat lenen. Je kunt ook contact opnemen met een consulente van bijvoorbeeld Kaatje Katoen. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende soorten en prijzen. Als je nog andere vragen hebt, stel ze hier gerust!