Neem afscheid van die vieze Pampers

by Laura
weg met die vieze pampers - waarom ik wasbare luiers gebruik

Surströmming. Zweedse haring. Ik waarschuw: maak je blik buiten open. Zweden duwen je er graag één in handen. Maar het kan ontploffen en het ruikt naar rotte eieren.

Surströmming is gefermenteerd. Na de vangst staan de haringen dagenlang in de zon, zodat ze gaan gisten. Pas als het echt goed stinkt gaan ze in blik. De nagisting gaat gewoon door, totdat het blik bol staat van het gas.

De smaak schijnt goed te zijn, maar proeven durft niemand. Behalve mijn huisbaas in Stockholm. Ze bood mij ook een hap aan.

Maar ik walgde ervan.

Veel moeders hebben hetzelfde als ze denken aan wasbare luiers.

Wasbare luiers? Ga je daar nou weer over zeuren? Getsie

Wacht. Héél eventjes. Ik heb een vraag: wat draag je zelf liever? Plastic maandverband of ondergoed van natuurlijke, ademende stof?

Want wegwerpluiers dragen net zo vervelend als maandverband. Ze zijn broeierig, door het plastic. Ze bevatten giftige stoffen zoals dioxine. En ze zitten vol sodium polyacrylaat, de gel die vocht absorbeert. Ja, óók het vocht uit de babyhuid. Resultaat: een droge, geïrriteerde huid.

Wasbare luiers zijn van katoen of bamboe. Lekker zacht. En vriendelijker voor de babybillen. Wist je dat ik voor James nooit billencrème nodig heb?

Maar is die poep in je wasmachine dan niet hartstikke vies?

Wat denk jij nou? Dat ik alle poep zomaar in de wasmachine kieper? Ik gebruik een inlegvel van biologisch afbreekbaar papier. Als James gepoept heeft, gooi ik dat in de prullenbak. Ik doe een voorwas, inclusief spoelprogramma, dat alle resten verwijdert. Daarna draai ik een katoenwas op 60 graden en ik droog de luiers op een wasrek. Tadaa, schoon. En de wasmachine ook.

Trouwens: ook het fenomeen spuitluiers is met wasbare luiers verleden tijd. Stoffen luiers houden veel meer tegen. Dus complete kinderoutfits vol poep, dat heb ik dan weer niet.

Hmm.. en wat moet ik gebruiken als ik écht geen wasbare luiers wil?

Koop dan alsjeblieft géén Pampers. De marktleider heeft geen enkele duurzame certificering en is niet transparant over zijn beleid.*

Al zijn wegwerpluiers an sich niet duurzaam, er valt wel wat te kiezen. Laat zien dat je de toekomst van je kind belangrijk vindt. Dat je geen giftige luier voor hem wil. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Pingo, Naty en Bambo Nature.* Pingo is de enige energieneutraal geproduceerde wegwerpluier. Maar Naty en Bambo Nature gebruiken weer meer natuurlijke materialen.

Wat er gebeurt als je toch wegwerp blijft gebruiken?

Laatst gingen we een weekend weg. James kreeg Pampers aan. Lekker makkelijk, dachten we. Heeft de wasmachine ook eens vrij. Binnen 24 uur had hij enorme uitslag op zijn billen. Na 2 dagen lag het open, tot bloedens toe.

Of die keer dat ik met een vriendin afsprak in een café. Ze ging even haar kleine verschonen, maar bleef 20 minuten weg. Hij had poep tot in zijn nek. Een compleet pak wegwerpdoekjes was er nodig om hem schoon te maken.

James poepte óók. Ik gooide het inlegvel weg. Klaar.

Die wasbare luiers zijn zo gek nog niet

De voordelen op een rij:

  • Zachter voor de babybillen
  • Beter voor het milieu
  • De poep gaat in de prullenbak, en je wasmachine krijgt de luiers prima schoon
  • Spuitluiers blijven binnenboord

En nu?

Probéér het eens. Gebruikt iemand in jouw omgeving wasbare luiers? Dan mag je er vast een paar lenen. Je kunt ook een pakket huren, bijvoorbeeld bij Kaatje Katoen of Bumaround. Dan kun je meteen een aantal modellen testen.

Als je eerst nog verder wil lezen, bezoek dan de website Wasbare Luierwereld. Deze onafhankelijke website heeft handige infographics zoals wasbare luiers in 1 minuuteen overzicht van de verschillende materialen en de voor- en nadelen van de verschillende soorten. Handig!

Toch nog een brug te ver? Bestel dan online wegwerpluiers van Pingo of Bambo Nature. Naty is zelfs gewoon verkrijgbaar bij Etos. En neem afscheid van die vieze Pampers.

* Eos magazine deed een diepgaand onderzoek naar de duurzaamheid van wegwerpluiers. Pampers viel hier in categorie 4: nog lang niet. Pingo in categorie 1: goed bezig. Naty en Bambo Nature in categorie 2: actieve runner-up.

Related Articles

18 comments

Linda 13 maart 2016 - 22:56

Die wasbarw luiers zijn inderdaad heel fijn, maar wel 1 kleine opmerking. Ondanks dat we verschillende merken wasbare luiers hebben gebruikt, hebben we toch ook wel last gehad van ‘lekkage’ of spuit luiers. Overbroekjes hebben we ook diverse merken van gehad en mogen testen. Helemaal 100% zonder spuitluiers hebben wij dus helaas niet ervaren. Desalniettemin nooit spijt gehad. Zelfs onze huisarts assistente raadde Pampera af wegens de vele baby’s met uitslag. En een huisarts ziet en hoort best veel baby’s, toch?

Reply
Laura 14 maart 2016 - 10:43

He wat jammer Linda, kan het zijn dat de luiers niet goed aansluiten? Wij hebben regelmatig poepexplosies, maar die blijven bij de Bamboozles mooi binnenboord. En wat goed om te horen dat de huisartsassistente ook erop let. Dat nemen veel mensen toch serieus.

Reply
Yneke 15 maart 2016 - 23:59

Fijn dat je hierover schrijft! Ik heb me tijdens mijn zwangerschap van Jonah enorm verdiept in wasbare luiers, maar me toch door anderen laten overtuigen dat t toch best een hoop extra tijd kost. Mocht er ooit nog een kindje komen, dan wil ik het eigenlijk wel aanschaffen. Ben wel benieuwd hoe je het hebt ervaren in de eerste weken na de geboorte. Ervaarde je het toen als veel extra werk?

Reply
Laura 16 maart 2016 - 10:55

Het is even wennen, maar op een gegeven moment zit het gewoon in je routine. De eerste week hebben wij wegwerp gebruikt, ivm meconium. En toen we na een paar maanden merkten dat de wasbare luiers goed bevielen, hebben we extra bijgekocht. Dan hoefden we iets minder vaak te wassen, dat scheelt ook weer.

En aan de andere kant: Je hoeft nooit meer op stel en sprong naar de Etos om nog een paar pakken luiers te halen. Of met die grote pakken sjouwen omdat ze in de aanbieding zijn. Je hebt altijd luiers in huis 🙂

Reply
Paul Mooij 21 februari 2021 - 12:54

Toevallig was ik de site aan het bekijken voor wat anders en dan ik zie hier stukje over wasbare luiers. Mijn dochters zijn inmiddels rond de 30 dus het is even geleden dat wij met luiers bezig waren maar wij hadden eestal wasbare luiers en pampers als wij onderweg gingen. Mijn taak was de vuile luiers even in toilet hangen en met doorspoelen zo beetje schoonmaken en dan de wasmachine in. Gewoon even verstand op nul en gewoon doen. Ook dat wordt routine en zoals ik het deed ging best snel. Ik heb jaren milieuzaken gedaan en ben nog steeds verwonderd hoe makkelijk iedereen denkt over al de chemicalien ( in voeding, in verzorgingsproducten etc) maar als het over poep gaat raken veel in paniek 😉

Reply
yz 16 maart 2016 - 01:03

haha….nadat ik bovenstaande als een trein heb gelezen bedacht ik me…omg wat heb ik eigenlijk zitten lezen…want het is zo leuk geschreven, dat ik gewoon door wilde lezen…mijn kids zijn al lang en breed uit de luiers. En ik nam op aanraden van onze kraamhulp toen ook al geen pampers, maar ook geen wasbare luiers hoor. Heel goed van je en lekker zo door blijven schrijven :)) x

Reply
Laura 16 maart 2016 - 10:53

Haha, thanks Yzette. Wat goed dat je kraamhulp daar ook advies in gaf. En fijn dat je ondanks de leeftijd van je kids toch het hele artikel hebt gelezen 😉

Reply
heleen 12 april 2016 - 19:46

Hoi, ik ben in vetwachting van mn eerste en geïnteresseerd in wasbare luier. Ik vraag me alleen af of het echt milieuvriendelijker is, de wasmachine laten draaien is niet erg duurzaam. Zo weet ik dat je voor het milieu beter wegwerpservetten dan (kookwas) katoenen servetten kunt nemen… Heb je dat ook onderzocht?

Reply
Laura 13 april 2016 - 15:22

Hoi Heleen, wat spannend, gefeliciteerd! En leuk dat je overweegt om wasbare luiers te gaan gebruiken. Ik kan het artikel even niet terugvinden, maar weet dat Milieu Centraal hier een onderzoek naar heeft gedaan. Zelfs als je een droger gebruikt + op 60 graden wast, bespaar je nog energie ten op zichte van wegwerpluiers. Zelf gebruik ik geen droger en was ik om en om op 40 en 60, dus dan bespaar je nog veel meer.

Reply
José 27 januari 2017 - 20:57

Ik merk zelf ook dat er wat fabeltjes bestaan over wasbare luiers. Toen ik een YouTube-video maakte reageerde iemand dat ze toch liever niet met haar in het poep wilde zitten. ‘Nou,’ zei ik, ‘ik zit net zo min aan poep als jij hoor.’

Gebruik jij ook wasbare billendoekjes? Ik merk zelf dat ze heel fijn werken en dat ik meestal maar 1 doekje nodig heb, zeker nu mijn kleine begonnen is met vast voedsel.

Liefs, José

Reply
Laura 1 februari 2017 - 18:04

Ja, ik gebruik de Cheeky Wipes. De eerste maanden niet, maar het werkt makkelijk en is eigenlijk zo logisch als je toch al luiers staat te wassen.

Reply
Lotte 31 januari 2017 - 22:26

Bedankt Laura voor je informatieve stuk. Ik heb er lang over nagedacht, maar besloten toch werpluiers te gebruiken. Op andere vlakken probeer ik wel duurzame te maken. Keuzes ?. Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd naar wat jij met luierdoekjes doet. Het schijnt dat die helemaal slecht zijn voor de babyhuid met al die chemische toevoegingen. Groetjes Lotte

Reply
Laura 1 februari 2017 - 18:07

Hi Lotte, iedereen moet hier inderdaad haar eigen keuzes in maken 🙂 Ik gebruik wasbare billendoekjes van biologisch katoen en bamboo. Die gaan in 1 moeite met de luiers in de was. Dus dat lijkt me voor jou niet zo handig 😉 De consumentenbond heeft een goed onderzoek gedaan naar billendoekjes, dat zou ik zeker even lezen: https://www.consumentenbond.nl/test/baby-kind/ingredienten-babydoekjes-veilig
Op vakantie gebruik ik soms wegwerp en dan kies ik voor Waterwipes. Daar zit water in + wat fruitextract. Maar die zijn best prijzig voor dagelijks gebruik denk ik? En ik mis dan altijd m’n wasbare doekje met gewoon water haha, die poetsen fijner dan wegwerp. Hoop dat je hier wat aan hebt!

Reply
Sebastiaan 1 februari 2017 - 16:39

Leugens, kolder en laster. Er zitten helemaal geen dioxinen in en wasbare luiers ademen net zo goed als wegwerp. Niet.

En geloof mij: wasbare luiers irriteren ook, meer zelfs. De irritatie komt door de tandjespoep en het vocht, niet door de soort luier. De pampers drogen ook geen babyhuid uit.

Oh, voor de duidelijkheid: wij gebruiken wasbare luiers. Vanwege het afval. dat is namelijk wél een goede reden.

Reply
Laura 1 februari 2017 - 18:13

Hi Sebastiaan, dank voor je reactie. Voor de productie van wegwerpluiers wordt chloor gebruikt, waardoor dioxine achterblijft. Als je een bron hebt waaruit blijkt dat dat niet zo is, dan lees ik dat graag. Ik leer graag bij.
Wat betreft de irritatie is mijn ervaring anders. Met wasbare luiers hebben wij zelden problemen. Na 1 dag wegwerp lagen James z’n billen tot bloedens toe open. Ik lees veel ervaringen van moeders die in verband met de gevoelige huid van hun kinderen overstappen op wasbaar.
Het afval is inderdaad een argument om wasbaar te gebruiken. Voor ons een hele belangrijke, maar we hebben er meer.

Reply
Stella 7 november 2017 - 22:59

ik ben helemaal voor, voor wasbare luiers maar het bedrag (600,00 ongeveer voor het hele pakket, alles erop en eraan) vind ik zoveel! Ja ik weet het, je bespaard een hoop. Punt is dat ik NU niet even zomaar 600,00 uit mijn mouw kan schudden.

Reply
Laura 8 november 2017 - 09:05

dat snap ik, het is een flinke investering. Wat opties kunnen zijn:
– bijdrage vragen bij geboorte en/of verjaardag
– in delen kopen: 1 dag wasbaar luieren per week is ook al beter voor het milieu
– goedkopere opties kopen (al moet je daar mee oppassen, goedkoop kan duurkoop zijn, dan is het zonde)
– tweedehands luiers kopen

Reply
Keisja 29 juni 2018 - 03:27

Vanwege mijn achtegrond kies ik toch ook liever voor katoenen luiers, maar de lekkages en tonnen poep hebben ervoor gezorgd dat ik toch ben overgestapt naar het gebruik van wegwerp pampers en ik heb er geen spijt van 🙂

Reply

Leave a Comment