Wasbare luiers gedoe?

by Laura
wasbare luier gedoe? pocketluier met sophie de giraf

Mijn grootste duurzame dilemma tijdens de zwangerschap?  Wel of geen wasbare luiers. De feitelijke voordelen waren duidelijk. Beter voor het milieu, portomonnee én babybillen. Maar ik zag mezelf al sjouwen met emmers vol luiers. En poep in je wasmachine, is dat niet gewoon heel vies?

We zijn nu een jaar wasbaar luieren verder en ik kan je opgelucht vertellen: Nee, het is geen gedoe en nee, ik zou niet meer anders willen.

De nadelen

Ok, heel eerlijk. Er zitten nadelen aan wasbare luiers ten opzichte van wegwerp.

 • De wasbare luierwas gaat altijd voor. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, duurt het even voordat ze droog zijn. Dus als de emmer vol is, dan gaan de luiers in de wasmachine. Dat is nu ongeveer na 3 dagen.
 • De luiers mogen niet (te vaak) in de droger. Ik heb sowieso geen droger, er staat dus altijd ergens een rekje luiers te drogen. Nu binnen, in de zomer lekker buiten.
 • Beginnen met wasbaar luieren is een investering. Wij hebben niet de goedkoopste optie gekozen en zijn zo’n 500 euro kwijt voor luiers, overbroekjes, wasbare billendoekjes en de luieremmer.
 • Als we langer dan 2 nachten van huis gaan, gebruiken we wegwerp. Anders moeten we een extra tas meenemen voor de schone + vieze luiers en ook op vakantie luiers wassen.

De vooroordelen ontkracht + de voordelen

Maar die nadelen wegen voor mij zeker niet op tegen de voordelen.

 • Die poep, die komt dus niet IN je wasmachine. Die gooi je weg samen met het papieren inlegvel of als je fleece inleggers gebruikt schud je de poep zo in de wc.
 • Tijdens het verschonen is een wasbare luier evenveel werk als een pamper.
 • Als jouw favoriete merk pampers in de aanbieding is, hoef ik niet met een maandvoorraad door de regen naar huis te fietsen.
 • Ik zit nooit zonder pampers.
 • James heeft nog nooit tot zijn nek, danwel rug onder de poep gezeten. De dubbele laag van de wasbare luiers heeft alle spuitluiers tot nu toe binnenboord gehouden.
 • Die investering van 500 euro… Dat was het dus hè. Je koopt misschien nog eens wat bij en je wast vaker. Maar wist je dat een kind gemiddeld 1.270 euro aan wegwerpluiers verbruikt tot aan zindelijkheid? Zo, dan besparen wij alsnog ruim 500 euro. En dat is bij je eerste kind. Wasbare luiers kun je voor meerdere kinderen gebruiken. Je leest meer over de kosten van wasbare luiers bij Milieu Centraal.
 • Nog een weetje: Een baby produceert zo’n 700 kilo luierafval per jaar. Een luier heeft 200 tot 500 jaar nodig om af te breken. Van die luierberg hebben we dus nog enkele generaties last.
 • Ik vind het een fijn idee en gevoel, zo’n zacht broekje van natuurlijk materiaal aan zijn billen. En geruststellend ook: Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat sommige merken wegwerpluiers schadelijke stoffen bevatten, zoals ftalaten en formalhyde.
 • Wasbare luiers absorberen minder goed dan wegwerpluiers. Gevolg: Kinderen met wasbare luiers zijn gemiddeld gezien eerder zindelijk.

Tja, als je met dezelfde vooroordelen kampt als ik ben je nu waarschijnlijk nog niet overtuigd. Proberen is ervaren hoe fijn het is. Misschien ken je iemand in je omgeving die wasbare luiers gebruikt en mag je eens meekijken of wat lenen. Je kunt ook contact opnemen met een consulente van bijvoorbeeld Kaatje Katoen. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende soorten en prijzen. Als je nog andere vragen hebt, stel ze hier gerust!

Beeld: www.lauraenjames.com

Related Articles

12 comments

De 10 favoriete duurzame merken van James | Laura en James 3 januari 2016 - 22:46

[…] Wasbare luiers gedoe? Tijdens onze laatste vakantie gebruikten we wegwerp. Spuitluiers, luieruitslag, een vreemde chemische lucht… Nee, volgende vakantie zoeken we een plek mét wasmachine en gaan de wasbare luiers gewoon mee.  Wij kozen anderhalf jaar geleden voor de TotsBots Bamboozle Stretch. En daar zijn we nog steeds blij mee. Lekker zacht aan James z’n billen! […]

Reply
Yvette 18 augustus 2016 - 11:02

Oh wat leuk en interessant om te lezen dit! Ik kwam net bij toeval op je website, van jouw reactie op De Groene Meisjes. Ik ben nog niet toe aan kinderen, maar ik vind dit soort onderwerpen wel leuk om te lezen 🙂

Reply
Laura 22 augustus 2016 - 09:07

Oh wat grappig Yvette. En bedankt voor je berichtje!

Reply
Mascha 19 mei 2017 - 12:43

Dank voor het delen van je ervaring! De tip van de goed afsluitbare luieremmer zonder dure navullingen maar met gewone vuilniszakken is ook heel handig! Ik kwam op dit blog via https://www.vtwonen.nl/inspiratie/duurzaam-wonen/alles-over-wasbare-luiers/
Ik kan elk moment bevallen van mijn eerste kindje 🙂 en ik ben me aan het oriënteren om toch wasbare luiers te gebruiken. Ik zag op de negenmaandenbeurs de wegwerpdoekjes voor ontlasting die in de wc oplosbaar zijn en toen begon ik er al een btje positiever tegenover te staan, al ziet mijn partner het (nog) helemaal niet zitten… Ik denk nu dat ik er voor ga. Alleen wat moet ik kiezen? Er zijn veel verschillende systemen en merken zo te zien. Mag ik je misschien bellen? Helaas zie ik op de site van Kaatje katoen geen huurpakketten of consulenten staan (de links werken niet meer)? Ik ben aan het kijken voor een tweedehands luierpakket (nog duurzamer ook en als het goede merken waren zijn ze denk ik nog goed toch?). Op marktplaats zie ik ook diverse advertenties van mensen met pakketten die nooit gebruikt zijn. Er is toch veel weerstand tegen denk ik (ik denk ook omdat de moeders vd moeders nog ouderwetse luiers gebruikten en het heel vervelend vonden, zoals ook mijn moeder).

Reply
Laura 19 mei 2017 - 21:57

Hi Mascha, wat leuk om te horen dat je wasbare luiers overweegt! Bellen is op dit moment helaas niet handig, ik ben net bevallen van ons tweede kindje. Ik zal de links nakijken, je kunt hier een consulent van Kaatje Katoen in jouw buurt vinden: https://www.kaatjekatoen.nl/ons-netwerk/t2131. Een paar kleine opmerkingen n.a.v. jouw vragen:
– de doekjes kun je beter niet door het toilet spoelen. Hoewel het er vaak opstaat, kunnen ze je leidingen verstoppen. Ik gooi ze in de prullenbak.
– Er zijn inderdaad veel verschillende systemen. Praat eens met een consulente om de verschillende te bekijken. En andere webshops met wasbare luiers hebben wel huursystemen. Je kunt je ook aanmelden op de FB-groep wasbare luiers voor advies.
– Pas op met Marktplaatspakketten. Dit zijn vaak ‘chineesjes’ ofwel goedkope luiers die vaak via AliExpress zijn gekocht. Bij wasbare luiers kan goedkoop duurkoop zijn: de goedkopere modellen lekken vaker en daardoor stoppen mensen soms snel. Al zijn er ook hele goedkope manieren om wasbaar te luieren, bijvoorbeeld met hydrofielen. Maar daar kun je in de FB-groep wasbare luiers alles over lezen.
Veel succes!

Reply
Greetje den Holder 10 januari 2018 - 10:33

Hoi Laura,

Bedankt voor je info! Ik heb net een blog uitgebracht over wasbare luiers en ik heb je info gebruikt, uiteraard met bronvermelding. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus het was fijn om te lezen hoe jij wasbare luiers ervaart.

Groetjes,
Greetje van Meemoeder.com

Reply
Caty 3 januari 2019 - 17:07

Dag Laura,

Onze baby is nu 3 weken oud en ik gebruik Pampers.
Bestaan er ook wasbare luiers van? Ik ben bang dat het allemaal niet zo praktisch is.
In ieder geval dank ik je voor dit artikel.

Reply
Laura 3 januari 2019 - 17:32

Beste Caty,
Helaas heeft Pampers geen duurzame opties. Er zijn wel veel wasbare modellen die lijken op Pampers, alleen sluiten die met klittenband of drukkers. Zacht aan de billen en zonder chemicaliën. All in one heet dit model.

Reply
Karen 27 juni 2019 - 22:17

Hé Laura,

Ik en mijn man zijn er van overtuigd! Ik iets sneller dan hij maar hij staat er voor open! We gaan wasbare luiers gebruiken. Welke luier we gaan gebruiken in november daar zijn we al uit.

Maar nu heb ik een vraagje i.v.m. de kleding die je zou kunnen aandoen. Een wasbare luier heeft een dikker pakketje zal ik maar zeggen.. Koop je dan een broekje in 1 maat groter of passen die lieve billetjes in de ”gewone” kledij?

Het zou zonde zijn om kleding die we krijgen bij de geboorte al meteen niet meer kunnen gebruiken doordat we ze niet meer aankrijgen..

Alvast bedankt voor je reactie!
(Top blog trouwens)

Reply
Laura 7 augustus 2019 - 21:44

Hi Karen, wat een goeie vraag! Ja, het is een dikker pakketje. Ik merkte dat ik voor rompers iets sneller naar een grotere maat ging. Ook broekjes vaak een maat groter en geen strakke stretch jeans, al vind ik dat laatste sowieso niet comfortabel voor een newborn 😉 zachte leggings en joggingbroekjes gaan goed. Het enige waar ik mee in de knoei kwam zijn boxpakjes/jumpsuits. Mijn jongens hebben ook nog eens een lang bovenlijf, dus dat zat eigenlijk nooit mooi. Dus liever losse shirt en broek.

Reply
Natascha 29 juli 2019 - 12:46

Hey,

Ik ben op dit moment 40 weken en 2 dagen zwanger. En ondanks dat de commode al vol ligt met maatje 1 luiers en de voorraad maatje 2 ook al aardig is, overweeg ik om wegwerpluiers te combineren met wasbare luiers. Ik ben mij daarom alsnog aan het verdiepen in wasbare luiers.

Nu is mijn vraag:
Welke luiers (soort en merk) gebruik/gebruikte jij?

Groet,
Natascha

Reply
Laura 7 augustus 2019 - 21:40

Hi Natascha, wat leuk! Hoop dat je een fijne start met je baby hebt gehad. Goed idee om het te combineren. ALs je de luiers toch al hebt liggen. Mijn jongens waren vrij groot (+4 kilo), maar als je kindje wat kleiner is bespaar je zo ook op de speciale newborn wasbare luiers, daar groeien ze vaak snel uit. Wij gebruiken zelf 2-delig: Bamboozle bamboo luier met Little Lamb overbroekjes. Voordeel: kan veel opnemen, nooit lekken (veel mensen gebruiken deze als nachtluiers). Nadelen: duurt langer voordat ze droog zijn uit de was (wij hebben geen droger) en het is een wat groter pak dan bv. een all in one. Het gaat er dus ook om wat je belangrijk vind: wil je dat ze veel opnemen? Of wil je dat ze snel drogen? Ik zou je aanraden een consult te doen bij een luierconsulente. Dan kun je alles zien en zij kan je helpen met wat bij je past.

Reply

Leave a Comment