12 tips: een sjaal voor jouw kleurtype

Een sjaal maakt een groot verschil in je outfit. Als je je kleurtype weet en je beste kleuren aan je gezicht draagt, heeft dat het meeste effect. Je kunt een outfit opvrolijken, serieuzer maken en ook: lekker warm. In dit artikel deel ik 12 tips voor een passende sjaal bij jouw kleurtype.

Duurzame sjaals van Bufandy

Alle sjaals in dit artikel zijn van Bufandy. Opgericht door Dorien Straathof, als reisleidster kwam ze in het Zuid-Amerikaanse Andes Gebergte in contact met eeuwenoude traditionele technieken én het superzachte materiaal afkomstig van de alpaca. Ze mengt 80% alpaca wol (of eigenlijk haar) met 20% acryl, hierdoor gaat de sjaal veel langer mee. Ze worden sinds 2013 gemaakt in Ecuador, in de fabriek van Fabian. Met een Bufandy sjaal steun je zijn familiebedrijf.

>> Hier lees je meer over de duurzame sjaals van Bufandy

tips sjaal kleurtype

1. Een outfit warmer of koeler maken

Links zie je mijn warme caramel-kleurige jas gecombineerd met een koele roze sjaal. Stel je bent een koel kleurtype, maar hebt een warm gekleurde jas, dan kun je met een koele sjaal een overgang maken naar jouw kleurtype.

2. Binnen je palet combineren

Als je je kleurtype weet en daar je kast op aanpast, kun je oneindig combineren. Alle kleuren binnen een kleurtype passen bij elkaar. Deze groene sjaal en bruine jas vallen bijvoorbeeld allebei binnen het herfstpalet, dat zorgt voor een harmonieuze combinatie.

3. Ton sur ton combineren

Ton sur ton betekent meerdere tinten van 1 kleur. In dit geval zie je op de derde foto een caramelkleurige jas met een donkerbruine sjaal. Ton sur ton geeft vaak een rustige uitstraling. Weetje: introverte mensen hebben vaak een voorkeur voor ton sur ton, terwijl extraverte mensen liever wat meer knallen met verschillende kleuren bij elkaar.

4. Meer lucht geven aan een ouftit

In de herfst en winter zie je vaak veel sombere kleuren in het straatbeeld. Misschien is jouw jas en kleding ook vrij donker. Een lichtere kleur geeft dan meer lucht aan de oufit. Dit kan ook doorwerken op je zware gemoed, echt waar!

tips sjaal kleur ogen

5. Je winterjas nog warmer maken

De sjaals van Bufandy zijn bijna allemaal lekker groot en breed, 200 x 65 centimeter. Deze roze sjaal links is het model Solid XS en is wat smaller: 200 x 45 centimeter. Daardoor draag je hem makkelijker in of onder je jas en dat zorgt ervoor dat er nergens koude lucht naar binnen piept. Denk eens na over hoe jij je sjaal graag draagt en of je dan liever een brede of een smalle sjaal wil.

6. Je ogen meer laten opvallen

Met een sjaal in de kleur van je ogen, laat je je ogen spreken. In mijn geval gebeurt dat met een groene sjaal, maar dit werkt voor iedere oogkleur.

7. Jezelf omhullen met een grote sjaal

Je ziet dat deze bruine sjaal een stuk groter is dan de roze. Ik vind dat heerlijk en gebruik zo’n sjaal ook lekker binnen, als omslagdoek.

8. Een sportieve jas wat netter maken

Qua looks draag ik het liefst wollen jassen, zoals de caramelkleurige hierboven en de rode hieronder. Maar heel eerlijk: door weer en wind op de fiets, is een warm, waterdicht exemplaat geen overbodige luxe. Door een mooie sjaal bij je sportieve jas te dragen, krijg je een nettere uitstraling.

sjaal experimenteren kleuren

9. Experimenteren met spannende kleurcombinaties

Een gekleurde sjaal is een makkelijke manier om veel verschillende combinaties te kunnen maken. Dus wil je een nieuwe kleur toevoegen aan je kast, dan is een sjaal een fijn item om te kijken hoe de kleur in je kast past.

10. Een heldere kleur zachter maken

De rood-oranje jas is helder van kleur. Een gedempte, donkergroene sjaal maakt het totaal wat rustiger.

11. Je outfit verlengen

Door je jas en de donkerbruine sjaal open te dragen, creëer je verticale lijnen. Daardoor lijk je langer.

12. Je outfit spannender maken

De jas zelf is al prachtig, maar met een mooie sjaal erbij maak je echt een statement. Lagen maken je outfit spannender om naar te kijken en het is nog praktisch ook. Uit als het te warm is, lekker wegkruipen als het kouder wordt.

Hoe kies je een sjaal die bij je past?

Lees deze blog door en bedenk wat je met je nieuwe sjaal zou willen. Wil je een opvallende kleur of liever neutraal? Zoek je iets lichts of iets donkers? Een bredere sjaal of smal? Als je net je kleurtype weet en nog veel kleding hebt die daar niet bij past, is investeren in enkele sjaals in jouw kleurtype een goed idee.

Welke sjaal voor welk kleurtype?

Weet je je kleurtype en wil je investeren in een nieuwe sjaal? Iedere kleur uit jouw palet kan! Goed om te weten: ga nooit op zoek naar een exacte kleur uit je waaier, maar hou je waaier open en kijk of de kleuren ‘familie zijn van elkaar’. Mengt jouw waaier of kleurkaart met de sjaal? Dan is het goed. Is je waaier echt een andere kleur en lijkt het alsof het van de sjaal afstaat, dan is het waarschijnlijk geen kleur die bij je kleurtype past.

Voorbeelden van sjaals per kleurtype

Goed om te weten: alle jassen zijn van mijzelf. De sjaals mocht ik lenen van Bufandy. Alleen de groene en bruine sjaal passen binnen mijn warme herfst kleurtype. Maar door juist ook andere kleuren te gebruiken kan ik alle mogelijkheden van een sjaal beter laten zien.

In de webshop van Bufandy vindt je deze en nog vele andere kleuren. Naast de grote Brushed Solid (200 x 65 centimeter) en de smallere Brushed Solid XS (200 x 45 centimeter), zijn er ook sjaals met een kleurverloop (Brushed Ombre) en sjaals met aan iedere kant een andere kleur (Brushed Doble), deze laatste zijn wat dikker door de dubbele laag.

Dit zijn de sjaals die ik in dit artikel heb gebruikt:

sjaal zomertype koel gedempt licht

Dit is de Brushed solid xs Lilac Rose van Bufandy. Deze sjaal is perfect voor zomertypes en is een koele, lichte, gedempte kleur.

Sjaal voor herfsttype diepe herfst gedempte herfst

Dit is de Brushed solid Verdant Garden van Bufandy. Deze sjaal past goed bij herfsttypes, het groen is diep, maar door de grijzige haartjes kan deze ook als gedempte kleur.

sjaal voor herfsttype warm herfstype

Dit is de Brushed solid Praline van Bufandy. Ook een fijne kleur voor herfstypes. Het belangrijkste kleurkenmerk van deze sjaal is warm.

sjaal voor zomertype koel zomertype licht zomertype

Dit is de Brushed solid Bright Sky van Bufandy. Het is een koele, lichte kleur. Fijn voor bijvoorbeeld koele zomertypes en lichte zomertypes.

Gepubliceerd op: 3 november 20220Categorieën: duurzame dameskleding, duurzame kleding0