Wollen basics van Dilling voor ieder kleurtype

In dit artikel deel ik welke kleuren van Dilling bij ieder kleurtype passen. Fijn, want zo kun je investeren in een wollen item dat echt bij jou past. Dit artikel leest het fijnst op een groot scherm of als je je mobiel horizontaal houdt.

Op verzoek bij deze de kleuren uit de header: ik draag links de kleur donkergroen melange en rechts de kleur mokka.

5x de voordelen van wollen basics in jouw kleurtype

1. Wol is warm én luchtig

Het grote voordeel van wol is dat het jouw lichaamstemperatuur overneemt. Het isoleert goed, maar is niet broeierig. Dus: warm in de winter, koud in de zomer. Er is geen enkele andere stof die deze eigenschappen zo sterk heeft. Als je het makkelijk koud hebt of synthetische stoffen niet fijn vindt om te dragen, is een wollen laagje eronder de oplossing.

2. Wollen basics van Dilling zijn dun

Weet je niet hoe je die mooie blouse of jurk moet dragen als het kouder is? Vaak denk je alleen aan een laag eroverheen, maar wat als je er een laag onder draagt? De wollen leggings, hemden en shirts van Dilling zijn dun en passen makkelijk onder die mooie items. Lekker warm en zo draag je die kleding ook als het kouder is.

Kijk, hier wat variaties met en zonder warm wollen laagje:

3. Comfortabeler dan een panty

Ik gruwel zelf van panty’s, ik vind de tailleband te strak en het synthetische gevoel op mijn huid niet fijn. Ook wordt voor panty’s vaak standaard zwart gekozen, terwijl dat meestal niets voor je outfit doet. Kies een wollen legging in de kleur van je rok/jurk of de kleur van je laarzen. Zachter, warmer en stijlvoller.

4. Merino wol kriebelt niet

Veel vrouwen vermijden wol omdat het kriebelt. En dat herken ik, een vintage wollen trui kan ik ook zeker niet direct op mijn huid dragen. De items van Dilling zijn van merinowol, dat heeft een andere vezel en kriebelt daarom bij de meeste vrouwen niet. Zelfs mijn kinderen droegen het als baby en peuter direct op hun huid als hemd en pyjama. Probeer het eens.

Kriebelt het toch? Geef het 15 minuten, als de wol opgewarmd is gaat het bijna altijd over. En wol die je al in huis hebt die kriebelt, kun je wassen met een wolwasmiddel met lanoline erin. Dit wolvet zit oorspronkelijk in schapenwol en maakt de vezel vettig en zachter.

5. Wol hoef je bijna niet te wassen

Ze noemen wol zelfreinigend. Dat betekent helaas niet dat vlekken er altijd vanzelf weer uitgaan. Maar de natuurlijke eigenschappen van de wol zorgen ervoor dat je het zelden hoeft te wassen. Liefst zo min mogelijk trouwens, juist om die natuurlijke eigenschappen te behouden. Lucht de wol na het dragen, dat is vaak al genoeg.

Ik draag van oktober tot en met april dagelijks wollen ondershirts en hemdjes. Deze draag ik zeker een week, soms langer, zonder te wassen. Mijn vintage wollen truien die ik er overheen draag (dat kan dus: met merinowol eronder kriebelen ze niet meer) was ik maximaal 2 keer per winter.

Oh en wist je dat je wol prima in de wasmachine kunt wassen?

Let wel op de wasvoorschriften en kies altijd het wolprogramma. Als je dat niet doet gaat het vervilten. Een wolwasprogramma schommelt de wol in je wasmachine in plaats van harde rondjes te draaien en zorgt dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn. Gebruik altijd een speciaal wolwasmiddel, liefst met lanonline. En was je toch op de hand? Nooit wringen, te heet water of snel wisselen qua watertemperatuur.

Dilling kleuren voor lentetypes

Bij lentetypes horen kleuren die warm, licht en helder zijn. Hieronder zie je een paar voorbeelden van wollen basics voor lentetypes. De lichte, bijna witte kleur heet natuur. Deze is heel helder en extra mooi voor heldere lentetypes.

De twee lichtbruinen zijn poederbeige (links) en caramel melange (rechts), mooi voor alle lentetypes, vooral voor licht en warm door de gele ondertoon. De twee donkerbruine kleuren hazelnoot (links) en mokka (rechts) zijn wat steviger van kleur en ook fijn als wollen legging in plaats van een panty.

Dilling kleuren voor zomertypes

Zomerkleuren zijn koel, licht en gedempt. Dilling heeft veel wollen basics voor zomertypes. Doordat wol een matte uitstraling heeft, krijgt het makkelijk een gedempte of zachte uitstraling. Zomertypes zijn mooi met bessentinten: Een meer uitgesproken variant is het pioenrozen roze links, daarnaast zie je grape en kerstrood.

Daaronder zie je stormblauw, aubergine, zandhaver en poolblauw. Het paarsige aubergine is wat steviger, daarmee vooral geschikt voor de koele zomer. De blauwen zijn fijn voor alle zomertypes. De overige kleuren vind je allemaal in de tabel onderaan het artikel.

Dilling kleuren voor herfsttypes

Herfstkleuren zijn warm, gedempt en diep. Net als bij zomertypes zijn veel wollen basics van Dilling geschikt voor herfsttypes, omdat wol vaak een gedempte, zachte uitstraling heeft. Een mooie nieuwe kleur is het geelgroene mos, links in beeld.

De roodtinten kersthart en corstenstaal (rechts van de 3 roden) zijn allemaal warm en passend bij het herfstpalet. Rouge (de linkse van de 3 roden) is fijn voor de gedempte en diepe herfst. Daarboven zie je nog wat fijne groenen: dennengroen links van het potlood is extra mooi voor de diepe herfst, maar kan voor alle herfsttypes. En het jadegroen rechts van het potloood is weer zachter, fijn voor de gedempte herfst.

Dilling kleuren voor wintertypes

Bij wintertypes horen koele, heldere en diepe kleuren. Zie je dat het totale beeld wat steviger is dan bij de zomerkleuren? Dat is wat je wil voor winterkleuren, krachtig en stralend. Het frisse pioenrozen roze bijvoorbeeld en heldere marineblauw daarboven.

Overzicht Dilling kleuren voor kleurtypes

Hieronder zie je de huidige kleuren uit de Dilling collectie. Deze kleuren heb ik op basis van echte stofsamples geanalyseerd op kleurkarakteristieken en seizoen. Achter de kleur zie je bij welke kleurtypes de kleur past. Zwart is bijvoorbeeld geschikt voor alle wintertypes en voor heldere types, dus ook voor heldere lente. De kleur maansteen is geschikt voor alle zomertypes, maar ook voor licht (lichte lente) en gedempt (gedempte herfst).

Deze tabel leest het fijnst op een groot scherm of als je je mobiel horizontaal houdt.

VOORBEELD KLEURNAAM GESCHIKT VOOR
zwart winter, helder
donkergrijsmelange winter, zomer
lichtgrijs zomer, winter, helder
natuur zomer, winter, helder
maansteen zomer, licht, gedempt
beige melange licht, gedempt
bruin melange herfst, lente, gedempt, diep
mokka lente, herfst
hazelnoot herfst, warm
caramel melange lente, herfst
poederbeige lente, herfst
woestijngras herfst, warm, gedempt
jadegroen herfst, gedempt
donkergroen melange herfst, warm
dennengroen herfst, diep, evt. heldere lente
petrolblauw winter, diep, koel
zandhaver zomer, winter, gedempt
poolblauw winter, lente, zomer
stormblauw zomer, licht, koel
marineblauw winter
aubergine winter, herfst, diep, koel
bordeaux herfst, winter, koel
kerstrood zomer, winter, diep, gedempt, koel
grape zomer
pioenrozen roze zomer, winter, koel
rouge zomer
cortenstaal herfst, gedempt
kersthart herfst, warm, diep

Shop bewust en investeer in items voor de lange termijn: naar de webshop van Dilling.

Published On: 22 februari 2024Categories: duurzame dameskleding, duurzame kleding