5x verrassend duurzaam op vakantie

Nog geen zomervakantie geboekt? Deze week deed ik inspiratie op tijdens het #storymakers event van Cherry LAB in Amsterdam. Hierbij mijn top 5: Zo ga je duurzaam op vakantie. En ik deel gratis en voor niks een extra tip, als je echt nog geen idee hebt waar je heen wil.

1. Växjö in Zweden

Jag älskar Sverige – Ik hou van Zweden. Ik heb er zelfs een half jaar gewoond. Hier is duurzaamheid geen hippe ontwikkeling, het is gewoon zo. De Zweden hebben respect voor de natuur en leven met de seizoenen. De zuidelijk gelegen stad Växjö is zelfs de duurzaamste stad van Europa.

Avontuurlijk aangelegd? In de omgeving van Växjö, de regio Småland, kun je prachtige kano-tochten maken. Van een paar uur tot enkele dagen. In het bos pluk je je avondmaaltijd bij elkaar. En slapen doe je aan de rand van je eigen meer. Jag kan inte vänta – Ik kan niet wachten.

duurzaam op vakantie met Better Places, Suriname Eco resort | www.lauraenjames.com2. Beter de wereld ontdekken met Better Places

De klassieke zijderoute in Iran of een nomadentocht in Mongolië. Welke authentieke verre reis staat er nog op jouw bucketlist? Veel reizigers boeken zo’n droomreis via een reisorganisatie. Helaas betekent dit vaak dat de lokale bevolking geen eerlijke prijs krijgt. Of dat er geen aandacht is voor natuurbehoud.

Bij Better Places is dit wel het geval. Voor iedere bestemming hebben ze een lokale specialist in dienst. Op de website vertellen deze specialisten welke fair & eco-keuzes ze maken. Zo vertelt Lizet over eco lodges in Suriname en Karin over een project tegen olifantenstropers in Tanzania. Daarnaast werken alle partners van Better Places volgens de criteria van Travelife, een certificeringsprogramma voor reisorganisaties die duurzaam ondernemen.

duurzaam op vakantie in Leeuwarden en Friesland, restaurant Eindeloos | www.lauraenjames.com3. Awesome op z’n Fries

Eerlijk is eerlijk. Als je echt duurzaam op vakantie wil, blijf je natuurlijk lekker in eigen land. Daar is ook genoeg te ontdekken. In Leeuwarden bijvoorbeeld. Stadsboer Gosse Haarsma verbouwt hier groenten, kruiden, bloemen en fruit in stadstuin Âsum  – spreek uit awesome. Dit lokale lekkers kun je proeven bij biologisch restaurant Eindeloos, waar Gosse vaste leverancier is.

Genoeg te beleven in Leeuwarden. Check de hashtag #mooilwd maar. Perfect voor een stedentrip. Of ga langer genieten in Friesland en combineer Leeuwarden met een verblijf op het platteland.

duurzaam op vakantie in Zuid Limburg| www.lauraenjames.com4. Genieten in Zuid-Limburg

Van het hoge Noorden, naar Zuid-Limburg. Wij waren er vorig weekend nog. Twee uur rijden vanaf Den Haag en we waren in een andere wereld. Door het prachtige landschap, voelde het echt als vakantie. Ook al waren we er maar twee dagen.

Bijzonder zijn de Livar varkens, onder andere te bekijken bij Abdij Lilbosch. Alle varkens mogen buiten rondscharrelen en wroeten. Je kunt Zuid-Limburg met de bus ontdekken met de OV-Toerpas. Voor € 9,95 mag je twee dagen onbeperkt met de bus, inclusief twee kinderen. Ik pak ff mijn agenda, wij gaan binnenkort weer terug.

duurzaam op vakantie in Landal Greenparks | www.lauraenjames.com5. Van Orveltmarke tot Sonnenberg

Onze eerste vakantie met James vierden wij op Terschelling in een appartement van Landal Greenparks. We fietsten over het eiland, wandelden over het strand en kwamen bij in ons huisje. Fijn!

Vandaag werd ik aangenaam verrast. Want al 42 Landal Greenparks hebben een Green Key certificering. Een wat? Green Key is een internationaal keurmerk met strenge duurzame eisen. Landal Greenparks wil dit jaar voor alle parken een certificaat behalen. Zo wordt duurzaam vakantie vieren een eitje. Je kunt dan kiezen uit 75 parken met meer dan 13.500 bungalows.

Extra tip: huur een caravan of camper via Camptoo

Een camper of caravan kopen is niet zo duurzaam. Maar wist je dat deze vakantievoertuigen gemiddeld 48 weken per jaar stil staan? En camper of caravan huren is dus wel een goed idee. Delen is het nieuwe hebben.

Dus weet je nog niet waar je naartoe wil deze zomer? Boek dan alvast een caravan of camper via Camptoo. Particulieren bieden hier hun vakantievoertuig aan. En met je eigen dak boven je hoofd, kun je overal vakantie vieren.

Beeld: 1. Småland via Visit Småland 2. Eco lodge in Suriname via Better Places 3. restaurant EIndeloos in Leeuwarden 4. Zuid-Limburg via www.lauraenjames.com 5. Landal Greenparks
Published On: 18 maart 2016Categories: duurzaam reizenTags: