Verdrietig na je bevalling?

Je bent niet alleen.

Je bevalling de mooiste dag uit je leven? Dat is helaas niet voor iedereen zo. Integendeel. Mijn bevalling was een negatieve ervaring zegt een kwart van de vrouwen na 3 jaar.

Ik ben één van die vrouwen. Maar ik ben niet alleen. Vanavond zag ik een podium vol verdrietige mama’s en papa’s, tijdens de lancering van Diana Koster’s tweede boek. Deze ouders zijn de voorbeelden uit het boek Perfecte bevallingen bestaan niet. Dapper dat zij in Diana’s boek hun verhaal vertellen. En daarmee helpen ze andere ouders, zoals ik.

Diana hield eerst een prachtige speech. Daarna riep zij de ouders op het podium, voor de uitreiking van het eerste boek. Daar stonden ze, al die ouders met ieder een eigen verhaal. Er rolde een traan over m’n wang, en nog een. Wat stoer, dat zij met hun verdriet aan de slag zijn gegaan. En wat fijn dat Diana ons bij elkaar brengt, zodat we voelen dat we niet alleen zijn.

Hulp voor mama’s

Diana Koster werkte jarenlang als verloskundige: “Als ik een zwangere naar de bekkenbodemfysio verwees ging ze. Als ik haar voor een echo doorverwees ging ze. Maar ik zei dat het goed was om met iemand te gaan praten, was de drempel te hoog.” Diana volgde een opleiding tot vrouwencoach, om zelf die extra ondersteuning te bieden. En om nog meer vrouwen te bereiken schreef ze haar eerste boek Perfecte moeders bestaan niet.

Perfecte bevallingen?

Naast het moederschap, worstelen veel vrouwen specifiek met hun bevalling. Er is nog weinig aandacht voor het thema trauma en bevalling. In de media, bij artsen en verloskundigen. Opvallend, want de impact op de vrouwen is groot. Diana ontving een mail: “Wat fijn dat dit boek er is. Was er toen maar iemand geweest om mij op deze manier bij te staan, dat had een hoop ellende gescheeld.” Deze vrouw is al 29 jaar geleden bevallen.

Bevallingen zijn ingrijpend, gelukkig vaak in positieve zin. Maar als dat niet zo is, is dat heftig voor de moeder, vader en het kind. Alsof je een auto-ongeluk krijgt op de mooiste dag van je leven. Zo’n trauma beïnvloedt je leven behoorlijk. Daarom doorbreekt Diana het taboe met haar boek Perfecte bevallingen bestaan niet. Vol met verhalen van moeders die ook dachten dat zij de enige waren.

Zolang jij je verdriet voor jezelf houdt, voel je je eenzaam en maak je je wereld klein. Daarom is dit boek zo belangrijk. Je bent niet alleen en het geeft je handvatten om je verdriet te delen. In het boek staan ervaringsverhalen, oefeningen en praktische tips. Je leest over de gevolgen voor jezelf, je baby en je relatie. En, het laatste hoofdstuk, hoe je je voorbereidt op een volgende bevalling.

Dankjewel Diana, dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt. En dat je ons helpt. De vrouwen die in hun kraambed dingen googlen als verdrietig na een keizersnede. De vrouwen die denken dat iedereen kan bevallen, behalve zij. En de vrouwen die denken dat ze de enige zijn die dit denken.

En lieve vrouw, ja jij daar. Als jij ook nog steeds een rotgevoel over de bevalling hebt, ga ermee aan de slag. Ook al is het jaren geleden. Lees dit boek en praat met iemand. Laten we samen het taboe doorbreken. Samen staan we sterk.

Perfecte bevallingen bestaan niet is voor € 24,99 verkrijgbaar via de website van Diana Koster. Of via je eigen boekhandel, het ISBN-nummer is 9789401433235.

Gepubliceerd op: 15 maart 20160Categorieën: natuurlijk zwanger, persoonlijk0Tags: , , 0