Gouda – duurzame winkels en restaurants

Wow Gouda, je hebt me echt verrast.

Onlangs logeerden we een weekend in het duurzame vakantiepark van Landal bij de Reeuwijkse Plassen. Middenin de prachtige natuur, maar op zaterdag wilden we ook wat hotspots in een stad bezoeken.

De keus viel op Gouda. Een kwartiertje rijden met onze elektrische auto of  20 minuutjes op de fiets.

Vooraf vroeg ik op Instagram om tips. Dat leverde een mooie lijst op, waarmee we op pad gingen. En dat was leuk! En alles ligt zo lekker dicht bij elkaar.

Ook benieuwd naar Gouda? Ik maakte een lijst met leuke duurzame winkels en restaurants in Gouda, mét handige routekaart.

Hier een overzicht van:

Mijn favoriete duurzame winkels en restaurants in Gouda

Gouda duurzame winkels en restaurants KurkumaCurcuma

Pas enkele maanden open, dit fijne vegetarische lunchcafé. Hier kun je koffie drinken of lekker lunchen. Alles is biologisch en er staan genoeg vegan opties op de kaart. En: het ziet er prachtig uit.
Curcuma, Korte Groenendaal 21 – website Curcuma Gouda

Gouda duurzame winkels en restaurants KersversKersvers

In het verlengde van de Korte Groenendaal ligt de Lange Groenendaal, met nog meer groene hotspots. Zoals Kersvers – ook pas een half jaar open. Deze lifestylewinkel verkoopt spullen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Van kinderkleding tot woonaccessoires, van speelgoed tot kraamcadeaus. Alle producten bij Kersvers komen van Nederlandse bodem. Én ze zijn uniek en duurzaam.

Er is een fijne speelhoek waar je kinderen zich kunnen uitleven. Kun jij even rustig al dat moois bekijken. Of rustig wat drinken en lunchen.
Kersvers, Lange Groenendaal 66 – website Kersvers Gouda

Gouda duurzame winkels en restaurants KarakterKarakter

Hoera: een winkel met duurzame kleding, schoenen en accessoires voor vrouwen én mannen. Je vindt hier merken als Armedangels, Hoodlamb, Miss Green, INTI Knitwear, Effio en Knowledge Cotton Apparel. 90% van de merken is duurzaam, alle merken hebben een goed verhaal.
Karakter, Lange Groenendaal 49 – website Karakter Gouda

Gouda duurzame winkels en restaurants de KleischuurDe Kleischuur

Al prachtig in de winter, maar nog meer een aanrader in de zomer: De Kleischuur. Dit fijne restaurant ligt aan het water en heeft een mooi terras. Ook binnen is het gezellig – in de winter brandt de sfeervolle houtkachel.

De kaart van de Kleischuur wordt aangepast aan het seizoen en is zoveel mogelijk duurzaam. Alles is met liefde, respect en aandacht bereid en dat proef je. Wij genoten hier van een high tea. Meer dan genoeg lekkers voor twee, daarom smulde James gezellig mee.

Ook zin in een high tea? Reserveer dan even van te voren.
Restaurant de Kleischuur, Vest 2 – website de Kleischuur Gouda

Nog meer duurzame winkels en restaurants in Gouda

James houdt helaas iets minder van hotspots bezoeken dan zijn moeder. Daarom kon ik niet alle tips rustig bekijken. Maar deze duurzame winkels en restaurants in Gouda zijn ook de moeite waard:

De Stijlwinkel – Hier kun je een kast huren om je eigen merk, tweedehandskleding en accessoires te verkopen. Het resultaat is een afwisselend aanbod. De overgebleven spullen gaan naar de non-food bank in Gouda.
De Stijlwinkel, Lange Groenendaal 90, website De Stijlwinkel Gouda

Heb ik VIA – Een 350 m2 grote conceptstore met allemaal kleine, bijzondere merken. Hier scoor je zeker een bijzonder cadeau, voor iemand die je lief vindt of lekker voor jezelf. Ze verkopen bijvoorbeeld het duurzame kinderkledingmerk CarlijnQ en vintage woonaccessoires van Goed Gestyled.
Heb ik VIA, Lange Groenendaal 72A, website Heb ik VIA Gouda

Wereldwinkel Gouda – Filialen van de Wereldwinkel vind je door heel Nederland. Je koopt hier cadeaus en levensmiddelen uit andere culturen. Alles is gemaakt met respect voor mens en milieu.
Wereldwinkel, Lange Groenendaal 38, website Wereldwinkel Gouda

De Speeldoos – Een winkel vol prachtig houten speelgoed. Niet heengaan als je kind al genoeg speelgoed heeft, hier word je hebberig van. Een mooie plek om je Grimms of Ostheimer-collectie aan te vullen. Ze verkopen ook een kleine selectie wol-zijden ondergoed van Cosilana.
De Speeldoos, Lange Groenendaal 75, website De Speeldoos Gouda

De Natuurwinkel – Even een lekkere snack halen of alvast een boodschap doen voor thuis? Ga naar de Natuurwinkel, van dezelfde keten als de parkwinkel op Landal Reeuwijkse Plassen. Een supermarkt, maar dan duurzaam. Met meer dan 5.000 biologische producten.
De Natuurwinkel, Lange Groenendaal 99, website De Natuurwinkel Gouda

Kruim – Gevestigd in de Chocoladefabriek, die naam belooft al veel goeds. Bij Kruim kun je koffie drinken, lunchen en dineren. Met verse sappen, biologische frisdranken en brood van het Vlaamsch Broodhuys. Je kunt alles ook meenemen.
Kruim, Klein Amerika 20, website Kruim Gouda

Ook leuk, maar helaas niet op de kaart:

Bloemensalon de Spiegel – deze bloemenzaak van Stella verkoopt snijbloemen, kamer- en tuinplanten. Allemaal van Nederlandse bodem. Er wordt dus niets ingevlogen en dat is uniek in de Nederlandse bloemen- en plantenmarkt.
Bloemensalon de Spiegel, Lange Groenendaal 63-65, website de Spiegel Gouda

Route met duurzame winkels en restaurants in Gouda

Ook zin om een dag naar Gouda te gaan? Je kunt hier de kaart met duurzame restaurants en winkels in Gouda downloaden.

Op zoek naar nog meer tips? Check dan de website Gouds Genieten voor de nieuwste hotspots.

Veel plezier!

 

Gepubliceerd op: 14 februari 20170Categorieën: duurzaam reizen, duurzame lifestyle0Tags: , , , 0