Duurzaam bouwbord en bouwteam

Verbouwen doe je niet alleen. Zelfs als je handig bent en veel zelf doet, heb je materialen nodig en win je kennis in.

Hoe wij dat doen? Wij hebben inmiddels een team aan mensen en merken verzameld om onze jaren 30 woning van energielabel G naar A te renoveren. Hier lees je meer over de namen op ons duurzame bouwbord, hoe je zelf zo’n bouwbord kunt maken en waarom wij met een bouwteam werken.

Duurzaam bouwbord en bouwteam

Over ons duurzaam bouwbord

Wat we gaan doen? Onze jaren 30 woning authentiek & duurzaam renoveren. We gaan isoleren, van het gas af en gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke materialen en lokale leveranciers en producten.

Dit zijn de partijen die daar aan meewerken:

FAMILIE VANSON
opdrachtgever
Dat zijn wij, Jeroen en Laura met onze zoons James en Luc. We willen graag laten zien dat wij dit project als gezin doen en er geen projectontwikkelaar achter deze plannen zit. Voor ieder vraagstuk, van isoleren tot de badkamer, onderzoeken wij zelf de duurzame opties en bespreken deze met het bouwteam. We verwerken dan gezamenlijk onze wensen, de praktijk en ons budget tot een werkbaar plan.

VAN VLIET BOUW EN ADVIES
aannemer
Onze aannemer Ronald van Vliet heeft veel ervaring met het uitbouwen en renoveren van jaren 30 woningen en ook met nieuwbouw. Door deze praktijkervaring kunnen we onze duurzame wensen snel toetsen. Bijvoorbeeld: hoe zou je normaal gesproken de wanden van een jaren 30 huis beter isoleren? Kunnen we het conventionele materiaal vervangen door een natuurlijke optie? Zijn er dan aanpassingen nodig in de constructie? Snel van duurzaam idee naar de praktijk.
www.vanvlietbouwenadvies.nl

BURO BAST
architect
Ook onze architect Robin Jongejan heeft ruime ervaring met zowel jaren 30 woningen als nieuwbouw. Daardoor heeft hij oog voor de authentieke details én is hij op de hoogte van de technische mogelijkheden en eisen voor nieuwbouw, waarvoor strengere duurzaamheidseisen gelden als voor bestaande bouw. Hij denkt mee over het concept en uitvoering van de uitbouw, maar ook over praktische details, zoals waar plaats je deuren en lichtknoppen. Door zijn ruimtelijk inzicht en ervaring is het huis straks logisch ingedeeld en behoudt het de typische jaren 30 uitstraling.
www.burobast.nl

DREUMEL
kozijnen en triple glas
De bestaande kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. De kozijnen hebben dezelfde uitstraling als de huidige kozijnen, met houtstructuur en jaren 30 hang- en sluitwerk,. Het glas-in-lood wordt behouden en ingepakt tussen twee lagen glas.
www.dreumel.nl

KALISVAART
energie prestatie advies en installatie techniek
Joost Hofman heeft namens Kalisvaart voor ons een advies gemaakt. Welke isolatiewaarden moeten wij behalen om daardwerkelijk van energielabel G naar A te gaan? Welke capaciteit heeft onze warmtepomp nodig? Op basis van dit advies is er een plan gemaakt voor de warmtepomp, vloerverwarming en ventilatie.
www.kalisvaart.info en hofmantechnischadvies.nl

MARMOLEUM
vloerbedekking
Op de begane grond en eerste verdieping kiezen wij voor Marmoleum op de vloer. Dit gaat goed samen met vloerverwarming. Marmoleum is CO2 neutraal en wordt gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen.
www.forbo-flooring.nl

MOSA
tegels
Kenmerkend voor een jaren 30 huis: de mooie tegels in hal, keuken en badkamer. Waar mogelijk behouden we de originele Mosa tegels. Voor de badkamer maken we het pegelpatroon uit de rest van het huis na, met nieuwe Mosa tegels. Deze worden gemaakt in Maastricht van lokale grondstoffen en zijn Cradle to Cradle gecertificeerd.
mosa.com

GREENCHOICE
zonnepanelen en energieleverancier
www.greenchoice.nl

BART & SJOERD
timmermannen
Onze vaste timmermannen via Van Vliet Bouw & Advies. We zijn zo blij met ze dat ze een eigen plekje op het bouwbord verdienen.
www.vanvlietbouwenadvies.nl

KOAK DESIGN
keukenfrontjes van hout en bamboe
Koak Design maakt frontjes van massief hout en bamboe voor IKEA keukens en badkamermeubelen. Deze worden gemaakt in het Nederlandse Abbenbroek gemaakt, dus ook duurzaam qua transport. 
www.koakdesign.com

DE OUDE SCHAKELAAR
jaren 30 schakelmateriaal van bakeliet
Stopcontacten en lichtschakelaars van bakeliet. Net het originele jaren 30 schakelmateriaal dus, maar met de techniek en veiligheid van nu.
www.deoudeschakelaar.nl

ECOBOUWEN
natuurlijk isolatiemateriaal
Gespecialiseerd in natuurlijke en duurzame bouwmaterialen. Eigenaar Peter van het Westeinde heeft ons geadviseerd over de materialen die passen bij ons huis en de isolatiewaarden die we willen behalen voor de vloer, voorzetwanden en dak. Dat is fijn, want online vind je vooral traditionele, niet-natuurlijke materialen zoals PIR en glas/steenwol. Wij isoleren nu met jute en Métisse, gemaakt van gerecycled katoen. Ecobouwen heeft een showroom in Toldijk, vlakbij Zutphen.
www.eco-bouwmaterialen.nl

REFORM CPH
keukenfrontjes van Marmoleum
www.reformcph.com

IFÖ ELECTRIC
verlichting
Zuid-Zweedse merk, dat bestaat sinds begin 1900. Maken porseleinen armaturen van lokale Zweedse klei.
ifoelectric.com

ECOTEC NATURAL PAINTS
natuurverf zonder chemische oplosmiddelen
www.ecotec-naturalpaints.nl

KIESZON
zonnepanelen
www.kieszon.nl

 

Duurzaam bouwbord en bouwteam

 

Duurzaam bouwbord maken

Heel eerlijk? Blij werden we niet van de bestaande bouwborden. Daarom hebben we dit bouwbord zelf gemaakt.

Zelf een duurzaam bouwbord maken? Wij deden dat zo:

 • 2 platen underlayment gelakt met watergedragen lak
  zodat het weerbestendig is én de stickers beter blijven plakken
 • een grafisch ontwerp in Illustrator
  let op dat je een vectorbestand maakt, zoals .ai of .eps, anders kan er geen sticker van gemaakt worden. Een grafisch ontwerper kan je hiermee helpen
 • ontwerp laten uitsnijden op zwarte stickerfolie
  dit kun je laten doen bij een bedrijf dat ook auto’s bestickerd of stickers voor op het raam maakt
 • sticker op bord plakken
  dat kun je zelf doen. Laura bestickerde een aantal jaar auto’s als bijbaan, die ervaring maakt het wel makkelijker 😉
 • borden op palen bevestigen en voor je huis zetten

Na de bouw willen we de platen hergebruiken als tafelblad voor de keukentafel.

Duurzaam bouwteam

Onze duurzame verbouwing is ingrijpend, eigenlijk alles wordt aangepakt. En er is niemand die alle kennis in huis heeft. Het is dus belangrijk om samen te werken en kennis te combineren. Daarom spreken we bewust over een bouwteam.

Het strippen van ons huis hebben we zelf gedaan. Maar voor we kunnen gaan opbouwen, moest er eerst een realistisch plan komen. Wij hebben heel veel voorbereid en voorbesproken met onze architect, aannemer, specialist in duurzame bouwmaterialen en energetisch adviseur. Doel? Dat ons huis van het gas af kan en wij comfortabel en duurzaam kunnen wonen, met behoud van authentieke details van het huis.

Ja, voor uitgebreid advies moet je vaak betalen. Soms krijg je dit terug als je diegene later ook het werk laat uitvoeren. Onze ervaring tot nu toe: goed advies is die investering waard. En nee, dat hadden we niet helemaal zelf kunnen doen en daar hadden we al helemaal geen geld bespaard. In tegendeel: doordat iedereen goed op elkaar is ingespeeld besparen we tijd, frustratie en waarschijnlijk ook geld.

Nu we aan het opbouwen zijn, vergaderen we elke donderdag met alle partijen die in die fase werkzaamheden uitvoeren.

 

 

 

Gepubliceerd op: 13 juni 2019Categorieën: duurzaam droomhuis, duurzame lifestyleTags: , , ,