In 4 stappen zonnepanelen op je dak

Al jarenlang is het onze droom om zo duurzaam mogelijk te wonen. En bij dat plaatje horen natuurlijk zonnepanelen. Eerst zorgen we dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: door heel goed te isoleren, overal triple glas te plaatsen en A+++ apparatuur te kopen. Daarna is het eindelijk tijd voor onze eigen energievoorziening: met zonnepanelen!

Stap 1: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hiervoor kijk je naar het gemiddeld gebruik van een huishouden. Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt ruim 4.000 kWh per jaar en daarnaast ook nog gas.

Wij zijn van het gas af, daardoor gebruiken we meer elektriciteit om ons huis te verwarmen en te koken. Voor een gemiddeld Nederlands gezin van 4 is dat zo’n 7.000 kWh stroom per jaar. Met standaard zonnepanelen van 275 Wattpiek per stuk hebben we dan 30 zonnepanelen nodig als we al onze eigen stroom willen opwekken.

Een kleine kanttekening: met 30 panelen zijn we niet jaarrond zelfvoorzienend. In de zomer wekken we relatief veel op, want mooi weer en veel zonuren. In de winter verbruiken we meer, omdat je je huis verwarmt, maar wekken we minder op. Gelukkig mogen we de stroom die we teveel opwekken in de zomer salderen: die wordt afgetrokken van onze energierekening. Hier lees je meer over de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Stap 2: Hoeveel panelen passen er op mijn dak?

Hiervoor kun je een gratis Dakscan doen via Greenchoice. Je vult je huisnummer en postcode in en de Dakscan geeft aan hoeveel panelen er op je dak passen.

Handig: je vult ook in hoe groot je huishouden is, daarmee geeft het programma meteen ook een indicatie hoeveel energie je jaarlijks gebruikt. Leef je zuinig of juist niet of ben je van het gas af? Check dan vooral even je eigen jaarafrekening voor een realistische inschatting.

Wij hebben nog geen goed inzicht in ons jaarverbruik, omdat we er nog geen jaar wonen en de winter relatief mild was, dus minder verwarmingskosten. Dus voor nu gaan we uit van de inschatting van 7.000 kWh stroom per jaar.

De Dakscan plaatst de panelen meteen op de meest optimale plaatsen op je dak. In ons geval zuid-oost en zuid-west. We kunnen daar 17 panelen kwijt, in totaal goed voor 55% van ons verbruik. We hebben een stuk aangebouwd, dit staat nog niet in de tool. Op dit platte dak kunnen we nog eens 10 panelen kwijt. Ha, dat zijn er al 27 in totaal.

Stap 3: Hoe plaats ik de panelen mooi op mijn dak?

Ik kon niet wachten tot ik elke dag naar mijn panelen mocht kijken. Vind jij ze niet zo mooi? Er zijn trucs zodat ze beter bij je huis passen:

  • Kies voor één soort en plaats die allemaal staand óf liggend.
  • De nieuwe generatie zonnepanelen is volledig zwart in plaats van die blauwige panelen. Dat ziet er rustiger uit. En ook fijn: ze hebben een hogere opbrengst per paneel.
  • Overleg met je buren of zij ook panelen willen. Een paar huizen naast elkaar met dezelfde soort ziet er mooi uit. En je kunt soms geld besparen door het samen te regelen.

Wij kiezen ervoor om te beginnen met 10 panelen van 305Wp op ons platte dak. Er zijn inmiddels ook al panelen met een opbrengst van 325Wp, zo wek je op een kleiner oppervlakte steeds meer stroom op. Over 5 jaar gaan we een groot onderhoud aan het oude dakpannen-dak te doen, dan plaatsen we daar ook zonnepanelen.

Stap 4: Hoe regel ik die zonnepanelen op mijn dak?

Via de Dakscan zie je meteen hoeveel de zonnepanelen kosten, hoeveel je gaat besparen en wat je terugverdientijd is. Oja, goed nieuws: je hoeft ze dus niet echt zelf het dak op hè? Wij vroegen via de Greenchoice Dakscan een offerte aan en zij regelden ook het plaatsen.

Bij de prijs is installatie dus inbegrepen, door een installateur uit de buurt. Je krijgt een app waarin je kunt zien hoeveel je opwekt en 10 jaar garantie op het systeem.

Na de offerte-aanvraag nam de energieadviseur van Greenchoice contact op om te checken of de zonnepanelen goed bij onze situatie passen. Na akkoord op de offerte maken we een afspraak om de zonnepanelen te laten plaatsen.

Verrassend: dat plaatsen was dus in een paar uur gebeurd! En sindsdien wekken wij energie op met onze eigen panelen.

En, hoe bevallen de panelen?

Goed! Het is echt een lekker gevoel om je eigen energie op te wekken. Ons huis is goed geïsoleerd, dus begin april (maand 4) kon onze verwarming uit. In het jaaroverzicht zie je meteen dat verschil. En vanaf mei tot en met augustus hebben we al meer energie opgewekt dan we verbruiken. Met 10 panelen!

Die app is trouwens verslavend. Het is echt leuk om te kijken naar de dagopbrengst na een zonnige dag. En ook om te zien dat je een bewolkte dag ook nog steeds stroom oplevert.

Tip: van huis uit heb ik geleerd om zoveel mogelijk in de avond te wassen. Maar met zonnepanelen is het juist gunstig om energie te verbruiken tijdens zonuren. Overdag de wasmachine en vaatwasser aan dus.

Hoe moet je je panelen onderhouden?

De panelen hebben een coating, waardoor het meeste vuil met de regen wegspoelt. Het is aan te raden om eens in de 2 jaar de panelen schoon te maken, dat verbetert de opbrengst met 3%.

In de app kun je het ook zien als je opbrengst terugloopt. Heel eerlijk: wij hebben geen auto, maar we hebben dus al wel op zaterdag de panelen gewassen. Al die Haagse reigâh- en zeemeeuwenpoep van de panelen spoelen en ook fijn om goed voor onze panelen te zorgen. Bij ons op het platte dak kan dit eenvoudig en veilig. Pas je op als je echt het dak op moet? Het is aan te raden je panelen te laten reinigen door een specialistisch bedrijf.

Hier lees je meer over het schoonmaken van zonnepanelen.

Zijn zonnepanelen wel zo duurzaam?

Het produceren van zonnepanelen kost energie. Maar gelukkig leveren ze veel meer energie: de energie-terugverdientijd is een kleine twee jaar. Met een gemiddelde levensduur van dertig jaar wekken ze gemiddeld vijftien keer zoveel energie op dan het kost om ze te maken.

Een zonnepaneel bevat hoogwaardige materialen zoals silicium, glas en zilver, maar het is moeilijk om die er weer uit te halen. Maar er zijn ook nog weinig afgeschreven panelen, zo’n 75% van de zonnepanelen ligt er nog minimaal 25 jaar. Er zijn al enkele bedrijven die zonnepanelen recyclen.

Die salderingsregeling die vervalt straks toch?

De stroom van je zonnepanelen wordt verrekend met de stroom die je verbruikt. Dat heet salderen. Vanaf 2023 wordt het salderen tot 2031 langzaam afgebouwd. Hoe eerder je panelen aanschaft, hoe meer je nog van deze regeling profiteert. Ook interessant: de kostprijs van zonnepanelen wordt steeds lager, terwijl je per paneel steeds meer energie kunt opwekken. Dus hup, leg je dak vol als het kan!

Wij zijn heel benieuwd hoeveel energie wij eind dit jaar hebben opgewekt. Heb jij al zonnepanelen op je dak?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice

Gepubliceerd op: 22 oktober 20200Categorieën: duurzaam droomhuis, duurzaam verbouwen0Tags: , 0

Gerelateerde berichten