Duurzaam verbouwen ideeën

Een verbouwing begint vaak met een droom óf een praktisch probleem. Je wil groter wonen of juist kleiner, eindelijk een nieuwe badkamer of gedwongen verbouwen omdat je lekkage een hebt.

Duurzaam verbouwen? Dan ontkom je niet aan wat extra research. Eerst veel lezen en dromen dus. Zo bepaal je wat je wil en waar je prioriteiten liggen. En dan je wensen vertalen naar een concreet plan, passend bij jouw budget en huis.

Voordat ons plan er lag hebben wij ook veel boeken en websites verslonden. En bij ieder thema, van tegel tot verf, gingen we weer op onderzoek uit. Hieronder een overzicht van de boeken en websites waar wij het meest aan hadden voor ideeën om duurzaam te verbouwen:

Jaren 30 woning verbouwen ideeën

Uitgangspunt bij de duurzame verbouwing van onze jaren 30 huis zijn de authentieke details. De granito vloer, het glas-in-lood, de tegels in de hal, keuken en het toilet. Hoewel jaren 30 huizen in Nederland erg populair zijn, vond ik er weinig informatie over waar ik echt wat mee kon. Dit zijn mijn favoriete bronnen voor jaren 30 woning inspiratie:

Boek: Een jaren dertig huis 1920-1940
door Laura Roscam Abbing
Een mooi overzicht over de geschiedenis van jaren 30 huizen. Waarom werden deze huizen zo gebouwd? Waarom zijn ze nu nog zo populair? En ze geeft per onderdeel in huis een korte omschrijving van de materialen en kleuren die gebruikt werden, van vloer tot tegels. Dit boek heb ik met stip het meest geraadpleegd de afgelopen maanden. Er is maar één nadeel: van mij had het veel dikker mogen zijn met nog veel meer voorbeelden.
Boek: Een jaren dertig huis 1920-1940 bij Bol.com

Website: Jaren 30 tegels door Baukje maakt het
Baukje heeft op haar website een mooi overzicht staan van veelgebruikte jaren 30 tegelpatronen. Ze maakt deze motieven op verzoek en ze heeft restpartijen van oude tegels. Zo kun je jouw jaren 30 tegels in ere herstellen of een nieuw motief maken in je favoriete kleur.
Website: Jaren 30 tegels

Pinterest: Jaren 30 woning verbouwen ideeën
Kleine waarschuwing: je bent zo uren verder als je Pinterest opent. Als je specifiek op jaren 30 inspiratie zoekt zul je vaak dezelfde foto’s voorbij zien komen. Mijn favoriete zoektermen? Jaren 30 badkamer, jaren 30 tegels en Piet Zwart keuken.
Pinterest

Website: Carreaux petit catalogue uit 1928
Een oude tegelcatalogus uit 1928 met prachtige inspiratie voor patronen
Website: tegel patronen inspiratie

Duurzaam verbouwen ideeën

Heel eerlijk? Zoeken op duurzame architectuur- en interieurprojecten is erg leuk en inspirerend. Maar dit zijn vaak grote prestige projecten én nieuwbouw. Dus niet van toepassing op jouw bestaande huis. Wat je wel kunt doen: gewoon beeldmateriaal verzamelen van wat je mooi vindt en daar dan de duurzame vertaling van zoeken. Dus dezelfde kleur op de muur, maar dan van Ecotec of Fairf. Of eenzelfde soort lamp, maar dan vintage.

Het klinkt misschien oppervlakkig, plaatjes zoeken waar je blij van wordt. Maar als je een moodboard maakt waar je al je keuzes op baseert, kun je heel gericht keuzes maken en voorkom je miskopen. Zo verzamelde ik duurzaam verbouwen ideeën:

duurzaam verbouwen ideeënduurzaam verbouwen ideeënMoodboard maken met tijdschriften
Ik had een enorme stapel vtwonen tijdschriften. Hier scheur ik uit wat ik mooi vind. De beelden toets ik aan de tijd: is dit een trend of past het echt bij ons gezin? Als je geen magazines hebt, ga dan langs de kringloop of vraag rond. Voor je het weet heb je ook een stapel om inspiratie op te doen. Van mijn favoriete beelden en kleuren maak ik moodboards: één overkoepelende voor het hele huis en per ruimte ook een moodboard. Tip: schrik niet als die moodboards op elkaar lijken, dat is juist goed. Als dezelfde materialen en kleuren overal in huis terugkomen geeft dat rust en het creëert eenheid.

Kleur- en materiaalstalen opvragen
Als je moodboard klaar is, kun je naar de invulling gaan kijken. Tegels, vloeren, verf. Van veel merken kun je stalen opvragen. Leg alles bij elkaar en kijk of het mooi past. Tip: leg de stalen op de juiste plek in huis en kijk er gedurende dag een aantal keer naar. Ieder uur veranderen de stalen van kleur. Zo dachten wij eerst aan een White Chocolate Marmoleum vloer, maar dat zou veel te licht zijn in de uitbouw met grote ramen. Dus nu gaan we voor Chocolate Blues, een diepblauwe vloer, die tegenwicht geeft aan al het daglicht in de uitbouw.

Duurzame merken waar je gratis stalen kunt opvragen:

  • Marmoleum vloeren – Marmoleum is CO2 neutraal en wordt gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen.
  • Fairf verf – Duurzame verf in 100 kleuren. Goed om te weten: ze kunnen andere kleuren ook mengen voor je, op basis van de meest gangbare kleurenwaaiers zoals NCS, Ral en Sikkens.
  • Mosa tegels – Deze tegels worden gemaakt in Maastricht van lokale grondstoffen en zijn Cradle to Cradle gecertificeerd.

Duurzaam verbouwen praktische informatie

Dromen is leuk, maar uiteindelijk moet het ook passen bij jouw huis. Technisch gezien, qua ruimte en budget. Dat is meteen vaak het moeilijkste aan verbouwen: Het moment waar dromen en de werkelijkheid elkaar ontmoeten.

Een goed startpunt is de verbouwingsspecificatie van het NWWI. Dat is een basislijst met mogelijke dingen die je gaat aanpakken in je huis. Mocht je een bouwdepot kunnen aanvragen dan moet je dit sowieso invullen. De lijst is heel minimalistisch: er staat bijvoorbeeld gewoon keuken of badkamer. En niet: wc, tegels, wastafelkraan, spiegel en kleur van de voegen. Dus dat kun je zelf verder specificeren.

Boek en website: Verbouwkosten
Nadat we in Excel een enorme lijst hadden gemaakt van alles wat we willen aanpakken in ons huis, hebben we er kosten aan verbonden. We vroegen hier offertes voor op bij diverse aannemers en installateurs. In de huidige markt hebben ze de opdrachten voor het kiezen en krijg je vaak geen reactie.

Voor een richtlijn qua kosten raadpleeg ik vaak verbouwkosten.com. Al moet ik zeggen dat de prijzen in deze dure tijd qua aannemers en vakmensen voor de regio Den Haag aan de lage kant zijn. Daarnaast hebben de mensen achter deze website ook een boek gemaakt, met daarin een stappenplan en tips om je verbouwing te plannen en vlot te laten verlopen.
Boek: VerbouwBoek

Website: Energie besparen doe je nu
Op deze site kun je eenvoudig zien welke verbeteringen bij jouw huis passen. Je vult in wat voor huis je hebt en uit welke periode en krijgt dan tips op maat. Isolatie is bij een huis uit 1920 nou eenmaal een heel ander verhaal dan bij een huis dat in 1990 is gebouwd. Handig startpunt met toegankelijke informatie en veel concrete tips.
Website: Energiebesparendoejenu.nl

Website: Milieucentraal
Milieucentraal geeft veel praktische tips en adviezen. Bijvoorbeeld over wonen zonder aardgas of een vergelijking van isolatiematerialen.
Website: Milieucentraal.nl

Let op: duurzaamheid is een breed begrip

En als je je zolder isoleert, bespaart dat energie wat inderdaad duurzaam is. De bouwwereld is alleen vrij traditioneel en gebruikt voor die isolatie materiaal gemaakt van aardolie of minerale producten. Wij kiezen ervoor om waar mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken, zoals jute of gerecycled katoen. Als jij dit ook belangrijk vindt, zul je daar extra goed op moeten letten. Gelukkig zijn er ook bedrijven die focussen op natuurlijke materialen, zoals Ecobouwen.

Website: Ecobouwen
Gespecialiseerd in natuurlijke en duurzame bouwmaterialen. Op de site kun je zien wat er allemaal mogelijk is, zoals isolatie van jute, gerecycled katoen of oude kranten. Ecobouwen heeft een showroom in Toldijk, vlakbij Zutphen.
www.eco-bouwmaterialen.nl

Tip: vraag rond en spreek zoveel mogelijk met professionals, het liefst in het te verbouwen huis. Iedere afspraak heeft ons weer nieuwe dingen geleerd en geholpen bij het opstellen van een realistisch plan voor ons duurzame droomhuis. Als je meer wil weten over de partijen waar wij mee samenwerken, lees dan het artikel over ons duurzame bouwteam.