Duurzamer leven? Begin bij de kleine dingen die je dagelijks doet

Een duurzamer leven lijkt soms ingewikkeld. Misschien ben je bang dat je je hele leven op z’n kop moet zetten. Of weet je niet goed waar je moet beginnen.

Het goede nieuws is: juist in de kleine dingen die je dagelijks doet, kun jij het verschil maken. Bijvoorbeeld door te bankieren bij een andere bank of je eigen tas mee te nemen naar de supermarkt.

En ook de koffie die je dagelijks drinkt maakt het verschil

Er zijn helaas veel problemen in de koffie-industrie. Koffieboeren in onder andere Ethiopië en Kenia hebben het zwaar. Door het veranderende klimaat is het weer extremer: toenemende droogte en dan weer heftige regenbuien. De gemiddelde temperatuur stijgt. Slecht nieuws voor de koffieplant, die is namelijk heel gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Dat is helaas niet het enige probleem

In Ethiopië is tussen 1973 en 2005 al 33% van het regenwoud verdwenen. Deze ontbossing maakt het voor de koffieboeren extra moeilijk om een goede oogst te behalen. Bossen verzachten het effect van heftige regenval en voorkomen dat de bodem uitdroogt. Zonder schaduwbomen is geen bescherming voor de kofffieplant tegen felle zonnestralen.

Ook schimmels en plantenziekten leven op door de opwarming

Koffieplagen zoals de koffiekever en bladroest zorgen voor een derde probleem. Deze bedreigingen maken vooral kleinere koffieboeren extra kwetsbaar. Ze hebben geen budget om zicht te wapenen tegen deze problemen. De opbrengst van de oogst is vaak te laag om hun gezin te onderhouden. Veel families eten nog maar één maaltijd per dag en de kinderen gaan niet maar naar school. Laat staan dat de boeren nog kunnen investeren in de toekomst van hun bedrijf.

Is er ook een oplossing?

Jazeker. De koffie die jij koopt maakt het verschil. Er zijn gelukkig merken die een eerlijke prijs garanderen aan de boeren én de lokale gemeenschap. Zo is er Coffee to Stay, deze koffie is 100% Fairtrade en zorgt voor een betrouwbaar inkomen voor de boeren.

Coffee to Stay koffie is klimaatneutraal en kun je kopen via de Coffee to Stay webshop.

fairtrade koffie koffieboeren helpen

Maar kunnen we die boeren verder niet helpen?

Dat doe je automatisch als je Coffee to Stay koopt. De koffieboeren willen graag op een andere manier hun koffie telen, maar weten niet hoe. Of ze hebben de financiële middelen niet om dit te doen.

Daarom heeft Stichting Max Havelaar de Fairtrade Climate Academy bedacht. Hier krijgen de boeren trainingen over klimaatverandering, maar ook praktische tips zoals het gebruik van schaduwbomen. In Ethiopië leren ze daarnaast over het gebruik van zonne-energie, om verdere ontbossing te voorkomen.

Dat het anders moet is duidelijk

Anders verdwijnt zo’n 60% van de koffiegebieden in Ethiopië voor het einde van deze eeuw. 15% van de bevolking is afhankelijk van de koffie-industrie. Om zoveel mogelijk van hen te bereiken is er ook een gids gemaakt, vol praktische informatie en tips.

fairtrade koffie koffieboeren helpen

Nederlanders drinken dagelijks zo’n 50 miljoen kopjes koffie

Koffie drinken lijkt dus iets kleins, maar met z’n allen vertegenwoordigen we een enorme financiële waarde. En daar kun jij dus wat goeds mee doen, gewoon door simpelweg andere koffie te kopen.

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coffee to Stay

 

Gepubliceerd op: 25 april 2019Categorieën: biologisch eten, duurzame lifestyleTags: , ,