Zelf een wandkleed maken

Zelf een wandkleed maken? Dat kan dus best. Zonder naaimachine en zonder weefgetouw, ik deed het zo:

Zelf een wandkleed maken

Heel eerlijk: ons wandkleed is eigenlijk een noodoplossing. Tijdens de verbouwing maakte de elektricien een stopcontact midden op de muur. Handig voor de tv. Maar nu we echt in ons huis wonen, blijkt dat helemaal niet de mooiste plek voor de tv. Dus… daar zitten we dan, met een stopcontact midden op de wand.

Qua budget is investeren in een kunstwerk geen optie, tijd is schaars en ik heb geen naaimachine tot mijn beschikking. Daarom besluit ik zelf een wandkleed te maken. Snel, makkelijk en betaalbaar.

Benodigdheden wandkleed

 • een grote lap stof – ter grootte van je wandkleed, die van mij is 90 x 150 cm. Het is meteen de achtergrondkleur van je kunstwerk.  Jute is lekker stevig, ik kocht mijn lap via www.stoffenshop.eu. Een jute zak (misschien heb je er nog één van 5 december) kan ook, maar dan heb je dus een bruine achtergrond.
 • stukken stof in verschillende kleuren en groottes – kijk vooral eerst in de kast en op zolder: misschien heb je nog een stuk gordijn, een kledingstuk waar je kind niet meer inpast of een oude spijkerbroek, kan allemaal!
 • 2 dunne latjes – voor boven en onder aan je wandkleed, net iets smaller, in mijn geval 85 cm.
 • nietpistool – hoeft niet per se, maar als je ‘m hebt: leg ‘m klaar!
 • textiellijm – sorry, dit is echt een luie DIY, ik heb de stoffen dus niet netjes genaaid, maar gelijmd. Sla 2 tubes in, ik kwam tekort en met fotolijm of hobbylijm wordt het minder mooi. Textiellijm bestel je online bijvoorbeeld via bol.com.
 • bladgoud, zilver of koper – kies wat mooi bij je interieur past. In mijn wandkleed zit goud en koper, uit een set met bladgoud, zilver en koper. Ken je smaak: als je de andere kleuren toch nooit gebruikt, koop dan liever alleen zilver, alleen bladgoud of alleen koper.

Zelf een wandkleed makenStappenplan zelf een wandkleed maken

 1. Kijk groot je wandkleed moet worden
  Staand, liggend, twee kleintjes naast elkaar: alles kan, want je maakt ‘m zelf. Test de maat even op de muur, bijvoorbeeld met een handdoek of plaid. Knip je grote lap stof op het juiste formaat. Ik heb de stofbreedte (dit is vaak 150 cm) in de hoogte gebruikt, ik vind de rafelige stofranden leuk en heb die in het zicht gelaten.
 2. Maak een ontwerp
  Dat kan eerst op schaal: ik heb zelf in Illustrator een grove schets gemaakt, maar met papier en kleurpotloden werkt ook. Als je graag intuïtief werkt, kun je de stoffen meteen op je lap leggen en zo een compositie maken.
 3. Knip de vormen uit de stof
  Voor een mooie cirkel trek je een dinerbord om, voor een kleiner rondje een glas. Ook andere vormen heb je in huis: een tijdschrift is een rechthoek.
 4. Leg de vormen op de stof
  Tevreden? Dan kun je door. Anders nog even bijknippen en schuiven.
 5. Strijk alle onderdelen van stof
  Niet verplicht, maar maakt het wel mooier.
 6. Breng het bladgoud/koper/zilver aan
  Bij je bladgoud zit lijm, dit verdeel je over de stof, bijvoorbeeld door een stukje karton als een spatel te gebruiken. Daarna druk je het bladgoud erop. Het hoeft niet perfect, de scheuren en rafels geven juist een rauw effect. Ik plakte het op bruin jute (ja, zo’n zak van Sinterklaas), de grove structuur maakt het extra interessant om naar te kijken. Als je niet genoeg speciale lijm hebt: fotolijm werkte bij mij ook prima, gewoon een tube van de Hema.
 7. Niet de latjes vast
  Boven en onder een latje. Aan de bovenste kun je je wandkleed straks ophangen, de onderste zorgt dat het strak hangt. Leg even iets onder je stof + lat, anders niet je misschien in de tafel. Ja, ik spreek uit ervaring.
 8. Lijm alle onderdelen op je wandkleed
  Dit doe je wel met speciale textiellijm, andere lijm blijf je zien.
 9. Hang je wandkleed op
  Dit heeft Jeroen gedaan: hij heeft 2 schroefjes door het bovenste latje geboord en het zo direct op de muur vastgemaakt.

Tadaaaa, klaar is je wandkleed

Er is genoeg ruimte voor variatie. Ik kan me voorstellen dat het ook mooi is als je de stof opspant om een houten frame. Of de vormen juist zichtbaar vastzet met mooi borduurgaren. Of ook vormen op de stof maakt met draad of wol. Of…

Maar voor nu is mijn doel bereikt: het gat in de muur is weg, het wandkleed was zo klaar en het kleurt heerlijk bij ons huis.

 

Gepubliceerd op: 31 maart 20200Categorieën: duurzaam droomhuis, duurzame lifestyle0Tags: , , 0