Een duurzame vloer voor de kinderkamer
De vloer – letterlijk de basis van een kinderkamer. Kinderen hebben veel contact met de vloer: ze kruipen, spelen en rollen eroverheen. Oh, en ze eten er regelmatig van 😉
Omdat je een vloer voor jaren kiest, is het extra belangrijk om een duurzame vloer te nemen. Hieronder zet ik de opties voor je op een rij.
Duurzame vloer van kurk
Say what? Kurk?
Krijg jij bij kurk een jaren ’60 gevoel? Dat is niet nodig. Kurk heeft namelijk heel veel voordelen, ook qua design, die nu nog steeds gelden:
- Kurk is een natuurlijk materiaal.
- Het isoleert goed.
- Kurk voelt prettig warm aan je voeten en is zacht om op te spelen.
- Het is goed reinigbaar.
- Een kurkvloer heeft een lange levensduur en gaat makkelijk 30 jaar mee.
- Je kunt een vloer van kurk afwerken in alle denkbare kleuren, effecten of lekker naturel laten.
- Nog een voordeel: je kunt de vloer zo meeverven als je eens wat anders wil.
Voor een duurzame kurkvloer kun je onder andere terecht bij Eco-Logisch.
Ook een vloer van hout is een goede optie
Dat lijkt logisch, hout is een natuurlijk product. Maar let op: sommige houten vloeren worden behandeld met giftige stoffen. Die haal je liever niet in huis. Kies daarom voor een houten vloer met het EU-Ecolabel, die zijn veilig.
Daarnaast is het belangrijk dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Dit kun je zien aan het FSC of het PEFC keurmerk. Dan wordt er goed voor het bos gezorgd en voldoende nieuwe bomen geplant.
Kies voor de afwerking van je houten vloer een natuurlijke, watergedragen olie, was of lak. Zonder oplosmiddelen dus.
Massief hout, laminaat of parket?
Van alle houten vloeren is een vloer van massief hout het meest milieuvriendelijk 1:
- Een houten vloer gaat langer mee dan laminaat of parket. Parket kun je maar enkele keren schuren, massief hout veel vaker.
- De productie van een massief houten vloer vraagt weinig bewerking. Dat kost dus minder energie dan de productie van parket of laminaat.
- Een vloer van massief hout is beter tweedehands te gebruiken en te recyclen dan de andere vloeren op basis van hout, aangezien in laminaat en parket lijm zit.
Let op: laminaat is één van de minst groene keuzes voor je vloer, daarover onderaan deze blog meer.
Nog wat voordelen van een vloer van kurk of hout
- Ze zijn geschikt voor kinderen en helpen allergieën (zoals huisstofmijt) voorkomen.
- Er is bijna geen reinigingsmiddel nodig. Een houten vloer kan zelfs met een vochtige doek worden schoongemaakt, met alleen wat water dus.
- Een bestaande houten vloer kan opnieuw opgeknapt worden. Kies dan voor een 100% natuurlijke olie, dat is een duurzame en veilige keuze.
Ook een fijne duurzame vloer: Marmoleum
Marmoleum is voor 97% gemaakt uit natuurlijke materialen, waarvan 43% gerecycled. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar. Met Marmoleum kun je uit honderden kleuren, structuren en patronen kiezen.
Marmoleum heeft veel voordelen voor de kinderkamer:
- Het is sterk en geluiddempend.
- Het wordt niet koud en dat maakt Marmoleum een heerlijke vloer om op te spelen.
- Ook niet onbelangrijk: het is makkelijk schoon te houden.
Marmoleum van Forbo wordt in Nederland gemaakt. Via de website kun je een Marmoleum verkooppunt bij jou in de buurt vinden.
En hoe zit het met vloerbedekking?
Veel mensen kiezen voor vloerbedekking voor de slaapkamers. Dat lijkt logisch: het is lekker warm en zacht. Maar vloerbedekking zorgt vaak voor een ongezond leefklimaat.
Wat? Zitten er schadelijke stoffen in vloerbedekking?
Ja, helaas. Vloerbedekking ziet er zo vriendelijk uit. Maar het is een bron van huisstofmijt en zit vaak vol chemische stoffen. Bijvoorbeeld om de vloer minder vlekgevoelig te maken, motten af te schrikken of ziekteverwekkers te bestrijden.2 Lekker dan, als je kind daar dagelijks uren overheen kruipt.
En dat niet alleen: deze stoffen kunnen als giftige dampen in de lucht terecht komen. Niet zo fijn, in de slaapkamer van je mini. Daarnaast trekken ze andere verontreinigde stoffen aan, zoals verfdampen, pesticiden, schimmels en huidschilfers van huisdieren.
Tot slot: veel vloerbedekking is synthetisch. De stofnaam is dan polyamide of polyacryl en dit wordt gemaakt van aardolie. Dit maakt de vloerbedekking goedkoop, maar het trekt meer vuil aan. Synthetische vloerbedekking wordt daarnaast bewerkt met vlamvertragers. Liever vermijden dus.
Maar ik wil wel graag vloerbedekking voor de kinderkamer gebruiken
Dat kan, maar dan moet je extra voorzichtig te werk gaan. Neem bijvoorbeeld een gladde vloer als basis, met daarover een tapijt dat verwijderd en gewassen kan worden.
Of kies voor een natuurlijke vloerbedekking, van kokos, bamboe, geitenhaar, zeegras, jute of sisal. Natuurlijke vezels van wol zijn duurzaam, nemen vocht op en dempen geluid.
Duurzame vloerbedekking voor de kinderkamer
Er zijn gelukkig ook betrouwbare natuurlijke merken. Zoals Tretford, vloerbedekking gemaakt van geitenhaar en zuiver scheerwol in 60 verschillende kleuren. Deze vloerbedekking kun je los leggen, zonder lijm. Handig!
Als je kiest voor Tretford tegels kun je zelf kiezen in welk patroon je ze legt. Zin in iets nieuws? Dan kun je heel makkelijk zelf -een deel- van de tegels weer veranderen.
Tretford tapijt heeft nog een fijn voordeel voor de kinderkamer. Het wordt gemaakt van wol van de kasjmirgeit. Dit geitenhaar heeft een hygroscopische eigenschappen, dat betekent dat het vocht uit de lucht kan opnemen en weer afstaan bij een tekort aan vocht in de kamerlucht. Perfect voor de kinderkamer.
Let op het dierenwelzijn
Als je vloerbedekking van geitenhaar of wol koopt, is het goed om te checken hoe de dieren worden behandeld. De geiten van Tretford worden bijvoorbeeld alleen geknipt en gekamd als het weer het toelaat. Wel zo fijn.
Benieuwd? Via de website kun je gratis Tretford vloerbedekking stalen aanvragen.
Een andere duurzame optie is Cunera. Zij maken tapijten en vloerbedekkingen van natuurlijke materialen zoals sisal, wol, bamboe, zeegras en kokos. Er zijn heel veel verschillende dessins, structuren en kleuren. Op de website zie je de verkooppunten van Cunera.
Liever niet: een laminaat of PVC-vloer
Laminaat kan formaldehyde en giftige lijm bevatten. Een PVC-vloer ofwel vinyl bevat vaak giftige stoffen, zoals chemische weekmakers.3 Liever niet in huis halen dus en al helemaal niet voor de kinderkamer.
Kies je toch voor een laminaat- of PVC-vloer? Let er dan op dat deze geen formaldehyde, zware metalen of schadelijke weekmakers bevat.
Oef, wat een verhaal… Wat moet ik nu kiezen?
Vloeren van natuurlijke materialen hebben de voorkeur, zoals hout, kurk en Marmoleum. Als je voor vloerbedekking gaat, kies dan voor een natuurlijke optie en vermijd synthetische varianten.
In James z’n kamer ligt een houten vloer die we onderhouden met natuurlijke olie en schoonmaakmiddel.
Nog meer informatie over duurzame vloeren?
Ben je naast duurzaamheid benieuwd naar andere eigenschappen van de verschillende vloeren? Een Veilig Nest heeft een handig overzicht met voor- en nadelen van alle vloeren. Milieu Centraal heeft daarnaast uitgezocht hoe het zit met het loopgeluid en de warmteweerstand van verschillende vloeren. Dat laatste is belangrijk als je vloerverwarming hebt.
Veel succes, ik ben benieuwd welke optie jouw favoriet is.
Voor dit artikel kreeg ik hulp van duurzame kinderkamer specialist Annemarie Federer. Annemarie kan je adviseren bij het duurzaam inrichten van de baby- of kinderkamer. Daarnaast is ze eigenaresse van het merk Evy + Anne, duurzaam beddengoed voor baby’s en kinderen.
Bron:
- Vloeren en vloerbedekking door Milieu Centraal
- Vloer door een Veilig Nest
- Vloer door een Veilig Nest
Beeldmateriaal:
- header www.lauraenjames.com
- Marmoleum
- Tretford