Eindelijk ledverlichting in huis…
Het was het eerste wat opviel toen we ons huis gingen bezichtigen: die enorme rij energie vretende spotjes in de gang, van de voordeur tot de tuin.
‘Die vervangen we meteen voor energiezuinige exemplaren, als ons bod geaccepteerd wordt’, knikten we tegen elkaar.
4 jaar later. De halogeenlampjes hangen er nog steeds. Slechts 7 van de 25 spotjes doen het nog. En tóch hebben we geen ledverlichting geregeld.
True story van Laura en Jeroen, die zo duurzaam mogelijk proberen te leven.
Zijn die oude lampen echt zo slecht dan? Ik bedoel, zolang ze het nog doen…
Ja, helaas wel.
- Een ledlamp verbruikt tot 85% minder energie dan een gloeilamp.
- En een ledlamp gaat ook nog eens 10 keer zo lang mee.
- Een halogeen lamp is iets zuiniger dan een gloeilamp, maar nog altijd een echte energieslurper.
- Het is zelfs duurzamer om nog werkende halogeen- en gloeilampen nu te vervangen in plaats van te wachten tot ze kapot gaan.
En ben jij dan nu ook eindelijk overgestapt?
Ja! Op uitnodiging van IKEA bezocht ik hun vestiging in Delft. Ik nam mijn oude lampen mee.
Lampenexpert Roberto vertelde me alles over IKEA ledverlichting. Samen kozen we per ruimte in huis een duurzame vervanging uit. En ik kon hem meteen al mijn vragen stellen over ledverlichting.
Zoals:
Welke sterkte heb ik nodig?
Vroeger koos ik m’n gloeilamp op basis van het aantal watt. Dan wist ik hoe sterk het licht was. Bij ledverlichting heet dat lumen.
En dat is ineens een veel hoger getal: De lichtsterkte van een gloeilamp van 40 watt is vergelijkbaar met een ledlamp van 400 lumen.
De truc van Roberto is vermendigvuldig watt x 10. Dan weet je ongeveer hoeveel lumen je zoekt.
Links zie je hoe de hal was. De 25 halogeenspotjes in ons huis waren 35 watt. Bij IKEA kon ik kiezen tussen 200 en 400 lumen. Ik koos voor de RYET 200 lumen. Er zijn genoeg lichtpunten en zo besparen we nog meer energie.
En we besparen ook een hoop geld. De 25 spotjes branden gemiddeld zo’n 3 uur per dag. Door de nieuwe ledverlichting besparen we nu bijna 190 euro per jaar. (!!!)
Duurt het niet heel lang voordat led op volle kracht brandt?
Dat vooroordeel geldt voor de traditionele spaarlamp én voor oude ledverlichting.
Op onze slaapkamer hadden we een oude ledlamp. Wel energiezuinig, maar het duurde 3 minuten voordat je ‘s ochtends genoeg licht had om je veters te strikken.
De huidige generatie ledlampen brandt meteen op volle sterkte. Dus die gebruiken we nu op de slaapkamer. Vooruitgang!
Ledverlichting is toch hartstikke kil?
Nee hoor, ook dat is niet meer het geval. De lampen bij IKEA hebben allemaal de kleur warmwit. En dat is een prettige sfeervolle lichtkleur.
Ledlampen zijn ook mooi. Ze hebben niet zo’n gekke vorm als spaarlampen. In onze Artemide Tolomeo-lamp in de woonkamer zat nog zo’n gekronkeld exemplaar. Die hebben we dus ook vervangen voor een ledlamp.
Als je echt een lamp zoekt met een gloeidraad verkoopt IKEA de NITTIO. Deze heeft 200 lumen lichtopbrengst, dat is vergelijkbaar met een gloeilamp van zo’n 20 watt. Dus het is niet dé lamp om een hele ruimte praktisch te verlichten. Maar hij staat prachtig als sfeerlamp aan een stuk strijkijzersnoer en geeft gezellig warm licht.
Kun je ledverlichting dimmen?
Ja hoor, dat kan. Niet met alle ledlampen, dus je moet even op dit icoontje hier links letten op de verpakking. Als dat erop staat, zit je goed.
En wat kost dat eigenlijk?
Ik gaf bij IKEA € 115,77 uit aan nieuwe ledlampen. Slik…
Maar: ik moest dan ook 25 (!) spotjes vervangen, plus nog wat andere lampen. En daarbij bespaar ik met alleen de spotjes al bijna 200 euro per jaar. Dus die investering hebben we volgend jaar terugverdiend.
En goed om te weten: ledverlichting gaat zo’n 20 jaar mee. Dus voorlopig hoef ik geen lamp meer te kopen.
Neem jij ook je oude lampen mee, volgende keer als je naar IKEA gaat?
deze blogpost is een samenwerking met IKEA – lees mijn disclaimer