Stap 1: Plannen maken voor een duurzame keuken

Een grote uitdaging: in 6 maanden verbouwen wij ons jaren 30 huis van energielabel G naar A. Daar hoort ook een nieuwe keuken bij, inclusief duurzame keukenapparatuur. Belangrijk is dat de keuken perfect bij jou past, zodat je minimaal 20 jaar vooruit kan. Hier lees je hoe wij plannen maken voor onze duurzame keuken:

Keuken checklist: wat hebben we nodig?

Voor wij op keukenjacht gaan, maak ik een checklist. Hiervoor bestudeeer ik de keuken in ons oude huis. Wat gebruiken we heel veel? Wat missen we in onze oude keuken? En ook: wat hebben we niet nodig. Die laatste is een belangrijke. Voor je het weet worden we verleid tot twee stoomovens, terwijl we zelden uitgebreid koken. Dan investeren we liever in een superzuinige vaatwasser of koelkast met A+++ label, daar hebben we wél dagelijks profijt van.

plannen maken voor een duurzame keukenEen keuken die bij ons past

Zo ziet onze checklist eruit:

  • Onze oude keuken had vooral kastjes, nu kiezen we voor praktische lades.
  • Een flink aanrechtblad, met veel werkruimte.
  • Heel belangrijk: een ruime plek om ons afval te scheiden, zodat het oud papier, glas en plastic niet meer door ons huis slingert.
  • Qua apparatuur willen we een koel-vriescombinatie, vaatwasser, kokendwaterkraan en een inductiefornuis met oven. We gaan namelijk ook van het gas af. Energielabel A is niet genoeg, we willen keukenapparatuur met een A+++-label. Daarmee besparen we energie, water en geld.
  • Voor de looks: pure, natuurlijke materialen die passen bij ons duurzame jaren 30 huis.
  • Oh, en ik ken mezelf: ik ben niet de beste huishoudster, dus een kwetsbaar aanrechtblad is een no go. We willen een keuken die lang mooi blijft, ook dat is duurzaam.

De eerste tekeningen

Nu is het tijd om zelf een eerste plattegrond te maken. Hebben we meteen de maten op papier en zijn we goed voorbereid voor ons bezoek aan de keukenzaak. Ik begin met de keukenapparatuur, daar zit je namelijk met leidingwerk en stroompunten. Duurzaamheid is leidend in alle keuzes die we maken. De warmwaterpunten komen bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de warmtepomp om warmteverlies te beperken. En de koelkast kan niet naast de vaatwasser of het fornuis, want dan moet ‘ie veel harder werken door de warmte van z’n buurman. Daarna loop ik in gedachte door de keuken: Hoe gebruik je ‘m elke dag? Waar ontbijt je? Hoe ruim je de vaatwasser in? En waar sorteer ik ons afval? Let op dat je vrij kunt bewegen tussen je spoelbak, koelkast en kookplaat. Dit heet de keukendriehoek en het zijn de lijnen die je het meest loopt in je keuken.

Zo, wij zijn er klaar voor. Met deze praktische checklist en onze duurzame wensen op zak gaan we op zoek naar onze nieuwe duurzame keuken!

in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

 

Gepubliceerd op: 14 januari 20200Categorieën: duurzaam droomhuis0Tags: , 0