Stap 2: Zo kiezen wij onze keuken en duurzame keukenapparatuur

Welke kleur kastjes? Een marmeren blad of hout? En ga je voor leren greepjes of toch metaal? De keuzes zijn eindeloos als je een nieuwe keuken koopt. Maar voor ons duurzame droomhuis willen we ook een duurzame keuken. Hoe weet je nou of iets duurzaam is? En waar kun je op letten bij duurzame keukenapparatuur?

Wat is een duurzame keuken?

Gebruiken wat er al is, is het allerduurzaamst. Dus de duurzaamste keuken is de keuken die je al hebt. Verf de deurtjes of zet er andere grepen op, dan kun je er weer tegenaan. Wij hebben pech: in ons jaren 30 huis is helemaal geen keuken aanwezig. Tweedehands is daarna de groenste keus. Op Marktplaats staan prachtige keukens, zowel vintage als zo goed als nieuw.

duurzame keukenapparatuur Zo kiezen wij een nieuwe duurzame keuken uit

In de keukenwinkels die we bezoeken stellen we veel vragen: Zijn de deurtjes van natuurlijke materialen gemaakt? Is het hout FSC gecertificeerd? Worden de keukens in Nederland gemaakt? Kun je makkelijk iets vervangen als het kapot gaat? Ik verzamel stalen van verschillende merken bij elkaar. Deze leg ik bij elkaar in het nieuwe huis op de plek van de toekomstige keuken. Zo kan ik in het juiste licht bekijken of alles bij elkaar past. Wij gaan voor een keuken met pure materialen. Zo zijn de frontjes van massief bamboe en furniture linoleum, een natuurproduct van lijnzaadolie, houtmeel en hars.

duurzame-keuken-en-apparatuur-vaatwasser

Inspiratie voor je nieuwe duurzame keukenapparatuur

Bij veel keukenzaken is de apparatuur bijzaak, maar wij vinden dat juist erg belangrijk. Daarmee gaan we dagelijks energie, water en ook geld besparen. Daarom bezoek ik het Inspiratiehuis 20|20, ingericht met alle keukenapparatuur van Bosch, Siemens, Gaggenau en NEFF. Fijn: Inspiratiehuis 20|20 verkoopt zelf geen apparatuur, dat doe je via je eigen keukenzaak. Je kunt dus echt vrijblijvend rondkijken en alles vragen wat je wil weten. Dat heb ik dus ook gedaan en ik werd een hoop wijzer.

duurzame keukenapparatuur koelkastWat is duurzamer: tweedehands of nieuwe keukenapparatuur

In tegenstelling tot de keukenkastjes, is voor keukenapparatuur tweedehands of onze oude apparatuur hergebruiken juist niet de duurzaamste optie. Pas vooral op met een oude koelkast met een losse vriezer. Dit is vaak de grootste energieslurper in je huis. Wij kiezen voor onze nieuwe apparatuur voor een A+++ energielabel. Want A+ klinkt al heel zuinig, maar gebruikt 2 keer zoveel stroom als een koelkast met 3 plusjes. En hoera: hoe hoger het energielabel, des te minder geluid het apparaat maakt. De keukenexpert in het Inspiratiehuis 20|20 vertelt ook over de handige HyperFresh lades in koelkasten van Siemens. Door de temperatuur en luchtvochtigheid aan te passen, blijft je groente en fruit tot 2 keer langer vers. Superhandig, voor de oogst uit onze toekomstige groentetuin.

Van het gas af, dus koken op inductie

Wij gaan met onze jaren 30 woning van het gas af. Koken op inductie is veiliger en schoner dan koken op gas: er is geen vlam en ook geen verbrandingsgassen. Er gaat ook geen energie verloren: alleen de plek waar je de pan neerzet wordt heet. Even wennen? Dat valt mee, inductie reageert net zo snel als gas. Wist je dat we gewoon met onze bestaande pannen kunnen blijven koken? Dit test je met een magneet. Blijft deze aan de bodem van je pan hangen? Dan kun je ‘m gebruiken op je nieuwe inductieplaat.

 

in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

Gepubliceerd op: 17 februari 2020Categorieën: duurzaam droomhuisTags: ,