James kiest zijn 10 favoriete duurzame merken

Nieuw: de rubriek ‘Mijn 10 favoriete duurzame merken‘. Iedere week deelt iemand zijn of haar favoriete duurzame merken. Van kleding tot hotspot, van speelgoed tot huidverzorging.  We beginnen met de 10 favorieten van James. Goedgekeurd door James, opgeschreven door Laura.

1. Duurzame loopfiets Wishbone bike

Met stip op 1: James is gek op zijn Wishbone bike. Sinds hij anderhalf is, fietst hij er dagelijks op. De laatste tijd fietst hij er ook mee naar de kinderopvang. Toegegeven: het is best een investering. James kreeg hem daarom voor zijn eerste verjaardag, een gezamenlijk cadeau van ons en de opa’s en oma’s. Daar staat tegenover dat hij er graag mee speelt én dat de fiets lang mee gaat. James gebruikt hem nu als driewieler, later als loopfiets. En als je de fiets een tweede leven wil geven: Op Marktplaats zijn ze heel gewild.

Duurzame loopfiets Wishbone bike via Greenjump – € 189

2. Biologisch knijpfruit van Ella’s Kitchen

Jaja, natuurlijk krijgt James meestal ‘gewoon’ een banaan of een appel. Maar soms is het feest en dan krijgt hij biologisch fruit uit een zakje van Ella’s Kitchen. Handig voor onderweg en een echte traktatie. In de knijpzakjes zit gepureerd fruit zonder toevoegingen en de meeste kinderen vinden het heel leuk om dat zo op te drinken. Daar maak ik gebruik van als James ziek is: Zo krijgt hij toch vocht binnen, als hij zich niet lekker voelt.

Biologisch knijpfruit van Ella’s Kitchen via Albert Heijn – vanaf € 0,89

3. Natuurlijke babyverzorging van Naïf

Oh oh, wat is het toch zonde dat de meeste baby’s in ziekenhuizen nog met Zwitsal gewassen worden. Dat gebeurde bij James ook. Mocht ik nog een keer gaan bevallen, dan stop ik Naïf in mijn ziekenhuistas. Fijne, natuurlijke babyverzorging waar je heel lang mee doet. Op dit moment gebruik ik de wasgel voor in bad, de badolie op de wasbare billendoekjes en een beetje bodylotion in James z’n haar voor een stoer kapsel.

Natuurlijke babyverzorging van Naïf – vanaf € 9,95

4. Houten speelgoed van Grimms

Prachtig handgemaakt en handbeschilderd speelgoed. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en de veilige verf is op waterbasis. Dat vindt James nog niet zo belangrijk, maar hij speelt graag met zijn Grimms speelgoed. De vormen zijn eenvoudig en zo wordt zijn creativiteit gestimuleerd. Favoriet is de grote regenboog, die dienst doet als garage, brug en bouwobject. Daarnaast wordt er veel gespeeld met de houten huisjes en de stapeltoren. En eerlijk: dit kleurrijke prachtspeelgoed past niet zo mooi in de collage, dus zie je daar neutrale houten huisjes van Grimms.

Houten speelgoed van Grimms via Regenboogschaap – grote regenboog € 51,- houten huisjes € 48,30 en stapeltoren € 24,60

5. Wollen pyjama van Cosilana

‘Vroeger’ kreeg ik jeuk van het woord wol. Maar toen wist ik nog niet wat voor fijne wollen badstoffen pyjama’s er bestaan! Ze kriebelen niet, zijn warm in de winter en koel in de zomer. Je hoeft ze ook veel minder vaak te wassen dan katoenen pyjama’s omdat ze zelfreinigend zijn. Echt waar: even luchten en je kunt er weer tegenaan. Weetje: wollen items zijn duurder naarmate je een grotere maat koopt. Logisch, er zit meer kostbaar materiaal in.

Wollen pyjama van Cosilana via Baby Natura – vanaf € 32,95

6. Lekker lunchen bij Lot

Alles op de kaart is hier lekker. Voor James zijn er boterhammen met huisgemaakte pindakaas, jam of chocoladepasta. Zelf eet ik het liefst de salade met zalm en sesamkletskoppen. Er is een fijn hoekje om te spelen en de sfeer is er relaxed.

Lunchroom Lot – Thomsonlaan 100a in Den Haag

7. Hevea speen van rubber

Herkenbaar? Voordat je kind er is denk je ‘dat ga ik noooooit doen’. Blijkt dat toch heel anders uit te pakken in de realiteit. Dat overkwam mij met de fopspeen. Binnen 24 uur zat er 1 in zijn mond in het ziekenhuis. Ik heb me er een tijd tegen verzet, maar hij heeft er zoveel troost van dat we het gedogen in z’n ledikant. Maar dan geen plastic exemplaar, James heeft een Hevea speen van rubber. Een natuurlijk materiaal, fijn idee voor iets waar hij zoveel uur op sabbelt.

Hevea speen van rubber via Greenjump – € 5,99

8. Slapen op een lamsvacht

Sinds James 6 maanden is slaapt hij op een lamsvacht. In combinatie met zijn wollen pyjama (zie punt 5) slaapt hij beter door. Slapen op wol immiteert de warmte die een kindje in de baarmoeder voelt. Lekker veilig dus! Let er op dat je een medicinaal gelooide lamsvacht koopt. Dit betekent dat er geen giftige stoffen zoals formaldehyde, lood en chroom zijn gebruikt.

Medicinaal gelooide lamsvacht om op te slapen via Little Shop Around the Corner – € 76,-

9. Stoere babyleggings

James draagt wasbare luiers en die zijn net wat groter dan wegwerpluiers. Voor hem geen skinny jeans, maar een stoere legging eroverheen. Ik koop graag bij kleine zelfstandige merken die ik ontdek via Instagram, zoals Flinque en Milimuh. Daarnaast zijn de broekjes van Noeser en Little Rookies ook heel geschikt voor wasbare luiers.

Stoere babylegging van Noeser – vanaf € 13,97

10.  Bamboozle: wasbare luiers van bamboe

Wasbare luiers gedoe? Tijdens onze laatste vakantie gebruikten we wegwerp. Spuitluiers, luieruitslag, een vreemde chemische lucht… Nee, volgende vakantie zoeken we een plek mét wasmachine en gaan de wasbare luiers gewoon mee.  Wij kozen anderhalf jaar geleden voor de TotsBots Bamboozle Stretch. En daar zijn we nog steeds blij mee. Lekker zacht aan James z’n billen!

TotsBots Bamboozle Stretch wasbare luiers van bamboe via Kaatje Katoen – € 19,50

Wat zijn de favoriete duurzame producten van jouw kind?