Marieke Eyskoot kiest haar 10 favoriete duurzame merken

Al bijna vijf jaar heb ik de eer om regelmatig met Marieke Eyskoot te mogen werken. Ze is mijn grote voorbeeld als het over duurzame mode gaat. Marieke combineert kennis met stijl, waardoor ze altijd duurzaam én fashionable gekleed gaat.

Daarnaast schreef ze het boek Alles over eerlijke kleding en lifestyle en organiseert ze MINT, het duurzame platform op modebeurs Modefabriek. Dankjewel Marieke, dat je jouw 10 favorieten met ons wil delen! Of stiekem 14…

TIP – naast haar boek heeft Marieke ook een gratis shopgids app gemaakt, met daarin de mooiste duurzame merken en winkels. Er staat ook informatie in over keurmerken.  Handig als je in de winkel staat en benieuwd bent wat zo’n logo nou precies betekent.

Marieke's favorieten: DORA, Esse, Lisa Konno en Afriek1. duurzame minimalistische tassen en accessoires van DORA

Minimalistische tassen en accessoires uit duurzaam gelooid leer van Duitse koeien. Echt iets voor mij! Gemaakt in Nederland, in sublieme kwaliteit. Love…

Duurzame blauwe portemonnee van DORA – € 55,-

2. duurzame gezichtsverzorging van Esse Organic Skincare

Duurzame gezichtsverzorging is enorm belangrijk voor mij: het moet goed werken, geloofwaardig zijn en lekker ruiken en voelen. Esse doet dat allemaal, en ze hebben net een hele bijzondere nieuwe lijn gelanceerd, die biologische gezichtsverzorging naar de next level brengt: de PLUS range.

Duurzame gezichtsverzorging  Esse clay mask – €38,30

3. duurzame mode van ANNE GORKE

Anne Gorke combineert duurzame materialen met een geweldige stijl, gebaseerd op Bauhaus en architectuur. Prachtige lijnen, allemaal gemaakt in Duitsland, en regelmatig te zien op Berlin Fashion Week – terecht. En ze heeft humor! I love that, dat is echt nodig in de mode en de wereld.

4. duurzame samenwerking tussen Lisa Konno en Afriek

Lisa Konno is een geweldige Nederlandse ontwerper, die debuteerde op Fashion Week met haar collectie For the Workers.  Recycling staat centraal in veel van wat ze doet. Van haar nieuwste collectie kun je patronen kopen zodat je het zelf kunt maken. Ze heeft ook de vrouwencollectie ontworpen van Afriek, het Nederlandse merk dat Afrikaanse fashion op de kaart zet. Tailored door lokale ambachtslieden, in uitgesproken prints. Ze werken aan het verduurzamen van de stoffen, wat super is.

Zwart-witte jas ontworpen door Lisa Konno voor Afriek – € 269,-

Marieke's favorieten: Ratna Ho, Studio Mulder, Abel en Stella McCartney5. duurzame tassen en jassen van Ratna Ho + Studio Mulder

Ratna Ho en Studio Mulder maken prachtige, tijdloze en functionele jassen, tassen en accessoires van resten industrieel zeil. Een musthave combinatie van fashion en hergebruik.

Duurzame jas van Ratna Ho in model Basic Welded Raincoat Elise White – € 249,-

6. biologische parfums van Abel

Voor mij is geur essentieel, ik vind dat echt heel belangrijk in mijn leven. Abel maakt biologische parfums, waardoor je dus geen synthetische stoffen op je huid spuit, die heerlijk en heel bijzonder ruiken. Kan niet beter.

Biologische parfums van Abel in de geur Vintage ’13 – €115,-

7. duurzame kleding van Stella McCartney, Christopher Raeburn en Honest by.

Deze merken behoren tot de high fashion-merken, en veranderen de modewereld van binnenuit. Ze zijn diervriendelijk – Stella McCartney – of werken met recycling, zoals Christopher Raeburn. Bruno Pieters met Honest by. is het meest transparante merk ter wereld. Kijk vooral eens op de website voor het héle verhaal achter een kledingstuk. Ik draag deze merken graag omdat hun kleding kwalitatief is, tijdloos en high fashion met sustainability samenbrengt. Ze zijn vrij prijzig, dus ik koop ze in de sale of tweedehands.

Swallow jumper van Stella McCartney

 marieke-eyskoot-swedisch-stockings-studio-jux-o-my-bag8. panties van gerecycled polyester van Swedish Stockings

Panties zijn rare producten. Omdat ze zo enorm snel stuk gaan en ook nog eens van olie zijn gemaakt. Niet heel duurzaam dus. Gelukkig is er nu een pantymerk dat dit ietsje beter maakt: ze zijn van gerecycled polyester in plaats van nieuw. Dat scheelt alweer.

Navy panty van gerecycled polyester van Swedish Stockings – € 16,95

9. duurzaam modemerk studio JUX

Nederlanse pioniers in sustainable fashion. Dutch design, van duurzame materialen genaaid in hun eigen fabriek in Nepal. En voor mannen en vrouwen! Slogan: My Nepali tailor is a rockstar. En zo is het maar net.

Rockstar kindershirt van studio JUX – € 14,95

10. duurzame tassen van O My Bag

Coole tassen van duurzaam gelooid leer, gemaakt in een fair trade gecertificeerde fabriek in India. What’s not to like? Ik was trots als een pauw toen ik dit Nederlandse merk tegenkwam in winkels in New York.

Duurzame tas van O My Bag model Dashing Daisy in midnight blue – € 159,-