Review: Dit is een Goede Gids door Marieke Eyskoot

by Laura

Oh wat ben ik trots. Marieke Eyskoot heeft een nieuw boek geschreven. Dit is een Goede Gids – voor een duurzame lifestyle.

Waarom Marieke de beste is

Review: Dit is een Goede Gids Marieke EyskootMarieke is degene van wie ik alles heb geleerd over duurzame kleding en lifestyle.

Ik mocht haar helpen bij de organisatie van de duurzame modebeurs MINT en het schrijven van haar eerste boek. Zo ontdekte ik honderden prachtige mode- en lifestylemerken. Maar ik leerde nog iets veel belangrijkers: Welke vragen stel je aan een merk om te onderzoeken wat ze precies aan duurzaamheid doen.

Duurzaamheid is breed begrip. Het kan gaan over materiaal, arbeid, transport, de verpakking of de visie achter een merk. En 100% duurzaam is nog erg moeilijk. Maar door de juiste vragen te stellen, ontdek je of een merk daadwerkelijk een groen hart heeft.

Als Marieke iets aanbeveelt, kan ik ervan uitgaan dat het goed zit. Dat is fijn, want dat scheelt zoekwerk en maakt het makkelijker om écht duurzamer te leven.

Ik zet mijn groene onderzoeks-skills die ik van haar leerde in voor www.lauraenjames.com. Op mijn blog lees je een eerlijk verhaal inclusief achtergrondinformatie, zodat je zelf je eigen keuzes kunt maken. En zo hoop ik het ook voor jullie makkelijker te maken om steeds groener te leven.

Review: Dit is een Goede Gids Marieke EyskootGoed, meer over het boek: Dit is een Goede Gids

Dit is een Goede Gids is onmisbaar als je best duurzamer wil leven, maar niet weet hoe. Marieke heeft 336 pagina’s vol tips verzameld. Over kleding, accessoires, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Gedrukt in Nederland, op FSC-papier met plantaardige inkt.

Per thema lees je feiten. Eyeopeners zijn het: Jaarlijks worden er 80 miljard kledingstukken geproduceerd? Dat is 4 keer meer dan in 2000. En wist je dat vrouwen gemiddeld 12 verzorgingsproducten per dag gebruiken? En dat hier 168 chemicaliën inzitten?

Daarnaast heeft Marieke Eyskoot per thema informatie en tips verzameld. Duurzame shoptips bijvoorbeeld, informatie over keurmerken, manieren om duurzamer te eten en om groen op vakantie te gaan.

En ze heeft tientallen experts, pioniers en innovators geïnterviewd. Van Elin Larsson van Filippa K. tot Wendelien Hebly van Yoni en van Jop van de Graaf van SLA tot Andrew Morgan van The True Cost. Mensen die ieder op hun eigen manier de wereld beter maken.

Ieder hoofdstuk sluit af met een gids. Daarin staan merken, webshops en websites met nog meer informatie. Met dit totaalpakket kun je lekker aan de slag. En dan leer je meteen:

Duurzaamheid en plezier zijn niet tegenstrijdig

Marieke laat in Dit is een Goede Gids zien dat duurzaam leven helemaal niet saai of moeilijk hoeft te zijn. Er zijn genoeg opties om iets goed te doen en het tegelijk zelf goed te hebben.

Eric Corton verwoordt dit perfect in zijn voorwoord en tijdens de boeklancering: ‘Duurzaamheid is best moeilijk. Waar moet je beginnen? Dit boek neemt die eerste zucht weg, waardoor mensen het gaan proberen. Duurzaamheid is niet soft, niet lelijk, niet elitair, niet krengerig duur en niet alternatief. Het is keihard nodig, willen we op deze planeet kunnen overleven.’

Review: Dit is een Goede Gids Marieke EyskootOh en ik sta ook in Dit is een Goede Gids

Ik ben trots dat ik een bijdrage mocht leveren aan Marieke’s boek. Ze heeft me geïnterviewd over Laura en James, je leest het op pagina 86.

En: per thema leverde ik de tips en merken voor kinderen aan. Green Kids heet het en je leest het aan het einde van ieder hoofdstuk, vlak voor de gids.

Leuk weetje: mijn duurzame man staat er ook in. Benieuwd wat hij doet? Dat lees je op pagina 210 😉

Die Goede Gids moet je hebben

Nou, dat kan. Het boek kost  € 20,- en is ook verkrijgbaar als e-book voor € 12,50. Bestel het via je lokale boekhandel. Of bestel Dit is een Goede Gids bij Bol.com.

Related Articles

25 comments

Maerle 6 maart 2017 - 21:18

Leuk! Lijkt me erg interressant ?

Reply
Angela 6 maart 2017 - 22:25

Jaaaaaaaaaahhhhh
Lijkt me echt super!!!

Ik ben pas groter gaan wonen en kan zeker nog meer duurzame tips gebruiken, zodat mijn huisje nog groener en gezellig wordt, inclusief mijn kledingkast 🙂

Talking dress heb ik al meerdere keren bij de bibliotheek geleend (duurzaam 😉 en deze had ik ook al opgezocht (maar nog niet beschikbaar daar)

Ik wens Marieke veel succes met de verkoop van haar boek en Laura met haar blog. Supertof dat je hebt geholpen 🙂

Reply
Laura 8 maart 2017 - 12:17

Oh wat goed Angela, in dit boek staan inderdaad nog veel meer tips. Echt een aanrader!

Reply
Marja 6 maart 2017 - 22:38

Nu al een paar maanden bezig te proberen vegan te eten en nu de rst nog, maar is best wel moeilijk! Misschien helpt dit boek mij erbij.

Reply
Laura 8 maart 2017 - 12:18

Wat goed, hoe gaat het met vegan eten? In het boek staan bijvoorbeeld heel veel kleding en verzorgingstips, dus dat gaat zeker helpen.

Reply
Maartje 6 maart 2017 - 23:08

Leukleukleuk!!! In juli wordt ons derde zoontje geboren en door de drukte van een gezin met jonge kindjes zie ik soms door de -duurzame- bomen het bos niet meer. Ik word dan ook graag op weg geholpen door deze gids! Dit boek lijkt me daarom een super kado voor mijn verjaardag eind deze week!

Reply
Laura 8 maart 2017 - 12:18

Gefeliciteerd alvast 🙂

Reply
Gisela 7 maart 2017 - 10:15

Ik doe heel graag mee met de actie! Op dit moment ben ik hoogzwanger en hebben mijn man en ik besloten om het roer om te gooien en te gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Wat de komst van een baby wel niet teweeg brengt. We zouden heel erg blij zijn als dit boek ons op weg kan helpen! 🙂

Reply
Laura 8 maart 2017 - 12:19

Wat een mooi moment Gisela. Fijn voor jullie kindje, maar ook voor jullie zelf. Veel geluk!

Reply
Jacqueline van der Kolk 7 maart 2017 - 13:38

Door een eerdere post van LauraenJames heb ik een tijd terug mijn eerste studio jux jurkje gekocht. Dat beviel en voelde zo goed dat ik meer ben gaan letten op duurzaamheid in producten en lifestyle.
Ik wil er echter nog heel veel over leren en weten en zou daarom graag deze gids winnen. En als ik niet bij de drie gelukkigen ben dan koop ik hem gewoon!!

Reply
Laura 8 maart 2017 - 12:19

Wat leuk dat je al een studio JUX jurkje in de kast hebt! In het boek staan nog veel meer mooie merken.

Reply
Sophie 7 maart 2017 - 13:41

Oeh, dit wil ik heel graag. Een praktische gids is precies wat ik nodig heb!

Reply
Iris 7 maart 2017 - 20:51

Woooow ik doe graag mee, maar ben zelf heel duurzaam, en denk papier te sparen… Dus het hoeft niet voor me 😉 Plezier iemand anders er maar mee 😉

Reply
Nieske 8 maart 2017 - 11:25

Yay! Heel graag doe ik mee aan deze actie. Mede dankzij haar eerste boek heb ik meer structuur in de duurzame wereld gekregen dus kan niet wachten op de nieuwe tips, tricks en leuke verhalen.

Reply
Laura 8 maart 2017 - 12:20

Leuk dat Marieke’s eerste boek je al zoveel heeft geleerd. Dan is dit boek inderdaad een hele mooie volgende stap!

Reply
Dirkje 8 maart 2017 - 12:02

Wat lijkt me dat handig, ik probeer het en dan komt de zucht weer (mooi omschreven) omdat ik niet weet hoe je het continue kan toepassen. Ik maak dus graag kans op het boek!

Reply
Stefanie 8 maart 2017 - 13:48

Lijkt mij een fantastisch, handig boek. Ik ben net moeder geworden en probeer zoveel mogelijke duurzame keuzes te maken, maar merk dat ik minder tijd heb om mij in alles te verdiepen. Zo’n boek is dus echt een uitkomst!!!

Reply
Liesbeth 8 maart 2017 - 14:42

Ik doe ook graag mee, als dat tenminste kan vanuit België. Ik ben al enkele jaren bezig met ‘verduurzamen’, vooral van mijn kleerkast en eetpatroon, maar nu ik zwanger ben, zie ik mezelf voor nieuwe uitdagingen – en ik verwacht er nog veel meer eens dat kleintje er is. Nog minder tijd, nog meer onzekerheid en al dan niet overbodige producten die daarop inspelen … 🙂
Ik ga je blog ook zeker verder verkennen!

Reply
Annemieke Westerman 8 maart 2017 - 16:22

Was ik juist op zoek naar waar ik dit boek kon kopen — winnen is natuurlijk veel leuker 🙂 En fijn hoor, een echt boek van papier om in te lezen en te bladeren, tijdens de koffie. Even van m’n beeldscherm weg. Ben ook zeer benieuwd naar al die mooie duurzame modemerken, misschien mag ik er bij een volgende editie zelf ook wel in — Ha! Dat zijn nog eens Groene Dromen! Grtz Annemieke

Reply
Laura 8 maart 2017 - 16:46

Dat is een mooie ambitie. Prachtige spullen maak je Annemieke, te gek!

Reply
Pien 9 maart 2017 - 07:26

Een echt goede, goede gids! Dat is wat ik nodig heb 🙂 Al een tijdje bezig met het verduurzamen van kledingkast & huishouden en hoewel het veel voldoening geeft en je uiteindelijk alles wel kunt vinden, zijn er soms ook struggels en kan een goede gids (winnen) nooit kwaad.

Reply
Hanke Arkenbout 9 maart 2017 - 10:02

Yes yes yes eindelijk is het boek er!!! Ik heb dit echt nodig in mijn leven, ik vind het zo lastig om hier echt goed mee aan de slag te gaan en dit boek is een super goede opstap. Het zou extra tof zijn om er eentje te winnen 🙂 xx

Reply
Janneke 9 maart 2017 - 17:34

Tof boek, ben heel benieuwd! Zou mooi zijn als ik ‘m mag winnen! 🙂

Reply
charlotte 22 maart 2017 - 14:27

Hoi Laura,

Geweldig boek! Bedankt voor de tip.

Voor de lezers die nog twijfelen: een boek vol waardevolle informatie. Het is een dikke pil maar wauw wat leest het snel en makkelijk.
Het is vooral een fijn boek omdat Marieke heel eerlijk schrijft. Ze belicht meerdere kanten, gaat (interne) discussie aan, spreekt haar eigen twijfels en vraagtekens uit. Maar ze is ook open over haar uitdagingen op het vlak van duurzaamheid. Dat maakt het boek echt. En niet een preek.
Als je het boek uit hebt, weet ik zeker dat je tientallen (of zelfs meer) nieuwe ideeën hebt om in haalbare en kleine stappen je leven al weer iets duurzamer in te richten.

Groetjes,
Charlotte

(We hebben elkaar op je laatste werkdag kort ontmoet in de lift, door je afscheidmailtje kijkje genomen op je site. Erg leuk, je hebt een nieuwe volger erbij. Veel geluk en succes met de kleine!)

Reply
Laura 24 maart 2017 - 23:29

Wat leuk om te horen Charlotte! En lief dat je een berichtje achter laat 🙂 En dank voor je eerlijke verhaal over het boek. Het is inderdaad echt en dat is fijn!

Reply

Leave a Comment