Je placenta opeten na de bevalling

Gadverdamme.
Je placenta?
Opeten?

In een smoothie – of verwerkt tot capsules?

Ook ik walg van het idee. Maar met de kennis van nu had ik het twee jaar geleden toch moeten doen.

Waarom zou je je placenta eten?

Goede vraag. Je placenta is er namelijk allereerst voor je baby. Tijdens je zwangerschap voorziet je placenta je baby van zuurstof en voeding.

Helaas is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van het opeten van de placenta door de moeder. Maar: bij een studie onder 189 vrouwen gaf 96% aan zeer positief te zijn en het na een volgende bevalling weer doen.

Ook is bekend is dat je placenta vol ijzer, vitamine B6, vitamine E, oxytocine en prolactine zit.

En toevallig kun je deze stoffen goed gebruiken als je net bevallen bent. Veel vrouwen hebben een ijzertekort na de bevalling. Oxytocine bevordert de hechting met je baby en het op gang brengen van borstvoeding. En ook prolactine is goed voor de melkproductie.

Voordelen van het opeten van je placenta kunnen zijn:

  • De aanvulling van ijzer geeft je meer energie
  • Het brengt je hormoonspiegel meer in balans
  • Je borstvoeding komt sneller op gang en je krijgt meer melkproductie
  • Je baarmoeder trekt sneller samen naar de normale stand en daardoor heb je minder bloedingen

Het is te stellig om te zeggen dat het opeten van je placenta een postnatale depressie kan voorkomen. Maar een postnatale depressie ontstaat eerder bij energietekort, ijzertekort en een hormonale disbalans. En daar kan je placenta je wel bij ondersteunen.

Maar let op: Er staat kunnen en dat is niet voor niets.

Veel vrouwen hebben baat bij het opeten van hun placenta

Maar iedereen is anders. Daarom zul je zelf moeten voelen of het ook voor jou werkt.

Zo las ik het verhaal van de Amerikaanse Genevieve. Haar melkproductie schoot omhoog na het nemen van haar eerste placenta-pillen.

Maar: ze kreeg ook de baby blues, neerslachtige gevoelens die ze bij haar eerste kind niet had ervaren. Toen ze stopte met de pillen, trokken de donkere wolken weer weg. Geen succesverhaal voor Genevieve dus.

Er zijn veel celebrities die er erg enthousiast over zijn:

  • January Jones (Mad Men) noemt het haar post pregnancy energy booster.
  • Gaby Hoffmann (Girls) heeft haar eigen smoothie recept: placenta, aardbeien, banaan, bosbessen en guavesap. Drink that s*&% up!
  • Placentapillen hadden zo’n positief effect op het humeur van Alicia Silverstone dat haar man ze de happy pills noemt.
  • Oh en ook Kourtney en Kim Kardashian aten placentapillen.

Waarom overweeg ik het zelf?

De eerste maanden na mijn eerste bevalling waren niet makkelijk. Ik herstelde maar langzaam van de keizersnede, had zware bloedarmoede en de borstvoeding kwam slecht op gang.

Ik lees mee in een aantal Facebookgroepen over natuurlijk leven. Meer vrouwen gingen op zoek naar een hulpmiddel voor een tweede bevalling, nadat de eerste kraamtijd donker verliep. En daar vertellen zij regelmatig hoe het opeten van de placenta hen heeft geholpen.

En: je kun natuurlijk je toevlucht zoeken in chemische medicatie. Maar is het niet mooi dat je eigen lichaam iets maakt wat ook kan helpen? Dat wil ik wel proberen.

Placenta opeten: capsuleren of smoothie receptHoe dan? Maak je er soms een placenta smoothie van?

Dat kan. Rauw heeft je placenta namelijk het meeste effect. Dat kun je net na je bevalling wel gebruiken.

Je snijdt stukjes van jouw placenta af, ter grootte van een dobbelsteen. De blokjes kun je invriezen en mengen door je favoriete smoothie recept.

Een veelgebruikte combinatie is een stukje placenta + rood fruit + kokosroom. Je kunt ook kokosmelk gebruiken. Let op: gebruik liever geen zuivel, zoals koemelk of yoghurt. Calcium remt de opname van het ijzer. Voeg tot slot eventueel wat honing toe om het zoeter te maken.

Gooi alles bij elkaar in je keukenmachine of magic bullet. Één smoothie per dag is genoeg.

Het is belangrijk dat je placenta zo snel mogelijk na de bevalling gekoeld bewaard wordt. In de koelkast blijft je placenta 48 uur goed.

Gadverdamme Laura, dat zie ik echt niet zitten. Is er ook een andere manier?

Jazeker. Je kunt je placenta ook laten capsuleren. Dat betekent dat hij verwerkt wordt tot pillen.

Je kunt zelf aan de slag gaan, maar meestal heb je vlak na de bevalling wel wat anders aan je hoofd. Daarom zijn er hier en hier handige lijsten met mensen die je placenta voor jou capsuleren.

Ze capsuleren je placenta rauw of gestoomd. Bij de rauwe methode blijven de voedingsstoffen en hormonen het best bewaard. En je krijgt meer capsules. Over het algemeen krijg je 80 tot 170 pillen, afhankelijk van de grootte van je placenta.

Bij de gestoomde verwerking wordt het ijzer makkelijker opgenomen door het lichaam. Het stomen doodt alle bacteriën. Als je hormoongevoelig bent of in het verleden last had van angst of depressie is deze methode milder voor jou.

Maar hoe gaat dat na de bevalling? Moet m’n partner dan die placenta gaan brengen?

Dat hangt er vanaf wat je afspreekt. De meeste placenta specialisten komen de placenta ook ophalen bij jou thuis of in het ziekenhuis.

Van je capsuleerder krijg je instructies hoe je de placenta moet bewaren. Beval je in het ziekenhuis? Dan is het handig om je wens van tevoren te bespreken. Zodat je placenta een plekje in de koelkast kan krijgen.

En wat kost dat?

Dat hangt van je wensen af. Ik zie prijzen tussen de 135 en 200 voor het capsuleren van je moederkoek. Als je wil dat je placenta wordt opgehaald komt daar een vergoeding bij.

Je capsuleerder gaat aan de slag en binnen 24 tot 48 uur krijg je jouw placenta-pillen terug.

Je kunt het ook zelf doen. Op de website van Indie Birth staan handige tips om zelf je placenta te capsuleren.

En hoeveel van die pillen slik je dan?

De adviezen daarover variëren. Je kunt beginnen met tweemaal daags twee capsules. Na twee weken kun je afbouwen naar tweemaal daags één capsule.

Hou goed in de gaten hoe je erop reageert. Misschien heb je het gevoel dat je er wel wat meer kunt gebruiken of juist minder.

En horen we jouw persoonlijke ervaring nog?

Ik denk het wel.

Al vind ik het nog steeds best spannend. Dus als jij zelf ervaring hebt, dan hoor ik het graag.

Heb je nog specifieke vragen over het capsuleren van je placenta? Die kun je stellen in de Facebookgroep Placenta Wijsheid Nederland.

Ik kreeg bij dit artikel hulp van Chantal van Placenta Specialist, Julia van Doula Julia en Justina van Ontstaan vanuit Aandacht. Ik heb contact met Amrit van De Geboortereis over het capsuleren van mijn placenta na de bevalling.

Published On: 16 januari 2017Categories: natuurlijk zwangerTags: , , ,