8x Dit wil je weten over zonnepanelen
Zonnepanelen zijn makkelijker te regelen dan je denkt. Op jouw dak of dat van een ander. Kopen of huren. Wil jij ze ook? Maar is je dak niet geschikt of lijkt het je maar ingewikkeld? Dat valt dus reuze mee. Daarom deel ik 8 antwoorden die je misschien nog niet wist.
1. Kan ik zonnepanelen op mijn eigen dak kwijt?
Heb je een huis met een eigen dak? Greenchoice heeft een handige dakscan, daar kun je gratis checken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Is je dak geschikt? Je kunt ze via Greenchoice ook meteen aanschaffen, ook als je bij een andere energeieleverancier zit. Leuk: een app laat zien hoeveel stroom je panelen opwekken én hoeveel geld je daarmee bespaart.
2. Wat is het ideale dak voor zonnepanelen?
Verbouw- of verhuisplannen en en wil je graag het perfecte zonnepanelendak? Let op:
- Een dak op het zuiden is ideaal. Leg je panelen op het oosten of westen? Dan is de opbrengst 15% lager, op het noorden zelfs 40%.
- Ze houden niet van schaduw, dat verlaagt de opbrengst met 20%.
- De opbrengst is het hoogst bij een hellingshoek van 35 à 40 graden.
- Je kunt ze ook op een plat dak kwijt. Reken dan extra ruimte zodat ze in de juiste hoek kunnen en geen schaduw geven op elkaar.
3. Ik vind zonnepanelen niet zo mooi
Dat kan: 8 procent van de mensen die geen zonnepanelen kopen, doet dat omdat ze het lelijk vinden. Maar daar zijn gelukkig steeds meer oplossingen voor. De ontwikkelingen gaan razendsnel en er zijn steeds meer kleuren en afmetingen op de markt.
Nog een paar tips om zonnepanelen mooi neer te leggen:
- Er bestaan dummypanelen. Die werken niet echt, maar daardoor kun je een strak, uniform vlak creëeren, zonder rare gaten rond je raam of dakkapel.
- Kies voor één soort en plaats die allemaal staand of liggend.
- Wist je dat er ook panelen zijn die eruit zien als dakpannen?
- Overleg met je buren of zij ook panelen willen plaatsen. Een paar huizen naast elkaar met dezelfde soort panelen ziet er mooi uit. En je bespaart geld door het samen te regelen.
Milieu Centraal deelt nog meer tips -inclusief foto’s- over hoe je zonnepanelen mooi neerlegt.
4. Werken zonnepanelen ook als het bewolkt is?
Ja! Gelukkig wel zeg. De opbrengt is wel lager in de winter, omdat er minder zonuren zijn op een dag. In Nederland wek je de meeste energie op tussen mei en september.
5. Hoeveel kosten zonnepanelen?
Veel rekenvoorbeelden gaan uit van 10 zonnepanelen. Die kosten, inclusief installatie en btw, zo’n 4.400 euro. De btw kun je terugvragen bij de Belastingdienst.
Een set van 10 levert per jaar ruim 2.300 kWh aan stroom. Die hoeveelheid energie zou bij een energieleverancier nu zo’n 500 euro kosten.
Op dit moment leveren zonnepanelen 6% rendement per jaar. Een stuk meer dan je spaarrekening. En: energie wordt de komende jaren flink duurder, dat maakt het een slimme investering. Hier lees je meer over de kosten van zonnepanelen.
6. Ik heb geen geld om ineens zoveel zonnepanelen te kopen
Superhandig: Je kunt ze ook huren! Dat kan al vanaf 8 panelen. Dat kost bij Greenchoice bijvoorbeeld 33 euro per maand. De opbrengst is altijd hoger dan de huur.
7. Ik wil wel zonnepanelen, maar heb zelf geen geschikt dak
No problem. Je kunt lid worden van een energiecoöperatie. Dat is een groep bewoners die samen duurzame energie opwekken, meestal in de vorm van zonnepanelen of een windmolen.
Er zijn al honderden energiecoöperaties in Nederland, dus vast ook één bij jou in de buurt. En je kunt er ook zelf één oprichten. Te gek toch, als bijvoorbeeld dat dak van een school in de buurt dankzij jou vol ligt met zonnepanelen?
8. En ik wil nog meer zonnepanelen, kan dat?
Ha, jij krijgt er geen genoeg van. Mooi! Slim ook, want het is een goede investering.
Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan ZonnepanelenDelen. Zij maken grote zonprojecten in Nederland. In zo’n project kun je één of meerdere ZonneDelen kopen. Je investeert in (een stuk van een) zonnepaneel, waar je jaarlijks rente over krijgt. Je koopt al een ZonneDeel vanaf 25 euro, dat levert jaarlijks 10,1 kWh op. Dat is genoeg om je iPhone 2 jaar lang van stroom te voorzien.
Let op: deze projecten zijn erg populair en vaak in enkele dagen uitverkocht. Hou het in de gaten dus.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice