Minder plastic gebruiken doe je zo
Of: Deze 6 plastic items hoef je vanaf nu nooit meer te kopen
Plastic soep. Je hebt er vast wel eens van gehoord.
Het is een enorme hoeveelheid plastic in de Grote Oceaan. Helaas drijft niet alleen daar een eiland van afval: Er zijn nog 4 van deze watervuilnisbelten.
Ook het overige water is verre van schoon. In de oceanen zwemt 6 keer meer plastic rond dan sea life.
Waarom is die plastic soep gevaarlijk?
- Plastic zit vol gevaarlijke stoffen, zoals BPA en ftalaten. Deze stoffen komen in het water terecht. We krijgen de stoffen binnen via bijvoorbeeld de vis die we eten.
- Plastic is slecht afbreekbaar. Een plastic tasje is pas na 400 tot 1.000 jaar verdwenen, de gevaarlijke stoffen uit dat tasje blijven zelfs daarna nog jaren actief.
- De plastic soep heeft direct effect op het leven in het water: dieren slikken het in, raken erin verstrikt of verhongeren.
En jij kunt daar vandaag nog wat aan doen.
Door minder plastic te gebruiken bijvoorbeeld
En dat is helemaal niet moeilijk. Sterker nog, je moet het gewoon doen. Door vanaf vandaag nooit meer deze plastic items te kopen:
1. Gebruik geen plastic wegwerptasjes
Deze is easy: Stop standaard een herbruikbare tas in je handtas of jaszak. Of leg er een paar in je auto of fietstas.
De overheid helpt je een handje. Sinds 1 januari 2016 krijg je geen gratis plastic tasjes meer in de winkel. Dat scheelt al een hoop: in 2015 gebruikten we zo’n 3 miljard plastic tassen. Dat zijn er 170 per persoon.
2. Drink geen water uit plastic flesjes
Kies voor kraanwater. Onderweg gebruik je je eigen herbruikbare drinkfles. En op je werk en thuis drink je gewoon uit een glas of beker.
Dat is ook nog eens beter voor je portemonnee. Bronwater is 500 tot 1.000 keer duurder dan kraanwater. Just so you know: Als je water koopt bij een tankstation is een flesje water duurder dan dezelfde hoeveelheid benzine.
3. Weg met de wegwerpbekers
Zeg eens eerlijk: hoe vaak haal jij koffie of thee als je onderweg bent? Neem je eigen beker mee en laat die vullen. Dat drinkt ook een stuk lekkerder dan zo’n plastic cup. Of stop thuis al koffie of thee in je beker, dan bespaar je meteen een heleboel geld.
4. Koop geen plastic rietjes
90% van het plastic dat gevonden wordt op de stranden in Sydney bestaat uit plastic rietjes en flessen.
Kun jij écht niet zonder rietjes als magische truc om je kind meer te laten drinken? Kies dan voor een herbruikbaar exemplaar van siliconen of RVS.
5. Gebruik geen wegwerpbestek
Makkelijke opdracht toch? Stop een vork of lepel in je tas als je regelmatig onderweg wat eet. Als je gaat picknicken neem je gewoon je normale bestek mee. En: als je online eten bestelt, vermeld dan dat je geen bestek nodig hebt.
6. Kies voor een houten of bamboe tandenborstel
In je leven gebruik je gemiddeld 157 tandenborstels. Dat zijn 157 plastic items die er honderden jaren over doen om te verdwijnen. Kies daarom voor een houten of bamboe tandenborstel, dat ziet er ook veel mooier uit.
Braaf al deze items vervangen? Recycle de rest van je plastic
Zorg dat je een aparte prullenbak hebt voor je plastic verpakkingsmateriaal. Dit afval wordt apart ingezameld om er nieuwe producten en verpakkingen van te maken. In 2015 werd al 44% van de plastic verpakkingen in Nederland gerecycled.
Kan dat recyclen ook een beetje stijlvol?
Ja hoor! In een newIcon pedaalemmer van Brabantia bijvoorbeeld.
James geeft het goede voorbeeld. Hij kreeg van Brabantia een newIcon in de kleur Daisy Yellow voor op zijn nieuwe kamer. James is vooral enthousiast over de techniek: de prullenbak sluit langzaam en dat blijft magisch.
Ik vind het verhaal achter deze prullenbak te gek:
- De newIcon bestaat voor 40% uit gerecyclede materialen. Na gebruik is 98% van de pedaalemmer en de verpakking recyclebaar.
- Nog meer goed nieuws: Voor iedere verkochte duurzame prullenbak doneert Brabantia aan The Ocean Cleanup. Deze organisatie werkt hard aan een techniek om alle plastic rommel uit de oceanen te verwijderen. Hoera!
- En het oog wil ook wat. Deze nieuwe Brabantia prullenbak komt in prachtige natuurkleuren, zoals Moss Green, Almond en Clay Pink.
Kortom
Stap 1: koop minder items gemaakt van plastic.
Stap 2: gooi het plastic dat je nodig hebt gescheiden weg.
Zet ‘m op!
deze blogpost is een samenwerking met Brabantia. Lees mijn disclaimer.