Ik beloof plechtig om nooit meer bij ZARA te kopen

En waarom jij dat ook moet doen

Natuurlijk weet ik al lang dat ZARA niet zo duurzaam is. Of eigenlijk totaal niet duurzaam. Maar ik ben goed in smoezen verzinnen:

Ik kan geen stoere jongenskleding vinden zónder autoprint.

De joggingbroekjes passen zo lekker over James z’n wasbare luier.

Ik maak al zovéél duurzame keuzes. Lekker makkelijk mag ook wel eens.

Uit de laatste collectie kocht ik zelfs een paar items van biokatoen. Er zat een speciaal kaartje aan: care for fiber. Toch lief van ZARA, dat ze geven om stof.

Helaas geeft ZARA niets om de mensen die de kleding maken

En dat zijn niet alleen volwassenen. Grote kans dat een kind jouw ZARA-jurkje heeft gemaakt.

Zara laat Syrische kindvluchtelingen werken in Turkse kledingfabrieken

Ja, in Turkije.

Ik check altijd de made in-labels in kleding. Bij made in Bangladesh denk ik aan Rana Plaza, de kledingfabriek die op 24 april 2013 instortte. 1.138 arbeiders kwamen om het leven en ruim 2.000 van hen raakten zwaargewond.

zara kleding gemaakt door kinderenMaar made in Turkey, dat klinkt best dichtbij. Zo erg kan het toch niet zijn?

Toch wel: In Turkije zijn nu meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen zonder werkvergunning. Ze worden uitgebuit: ze maken werkdagen van 12 uur per dag en verdienen een euro per uur. Dat is ver beneden het Turkse minimumloon. Het is niet genoeg om er een gezin van te onderhouden.

Maar geen inkomen is geen eten, daarom werken ook 400.000 Syrische vluchtelingenkinderen in de Turkse textielindustrie.

Deze vluchtelingenkinderen naaien ZARA kleding om te overleven

De BBC ging undercover in Turkije en bezoekt fabrieken die onder andere ZARA-kleding maken. Een verslaggever vertelt: “De jongen, niet ouder dan 11 of 12, kijkt me kort aan. Hij buigt zijn hoofd weer en gaat aan het werk. Het voelt als een klap in mijn gezicht.”

“Ik hoorde vóór mijn vertrek dat kinderarbeid een groot probleem is in Turkije. Maar ik was niet voorbereid op de realiteit. Ik bezocht een naaiatelier in een kelder. De werkplek werd bijna volledig bemand door kinderen, velen van hen niet ouder dan 7 of 8 jaar.”

Maar waarom werken die kinderen? Waarom gaan ze niet naar school?

Omdat jij en ik graag goedkope fast fashion kopen. En zolang wij die kleding blijven kopen, houdt ZARA het systeem van veel, snel en goedkoop in stand.

Maar als ik geen ZARA kleding koop, hebben die kinderen helemáál niets meer te eten

Dat is helaas deels waar.

Daarom moeten we allereerst eisen dat ZARA haar arbeiders een leefbaar loon betaalt. Een leefbaar loon betekent dat je onder normale én veilige arbeidsomstandigheden genoeg verdient om te voorzien in je basisbehoeften en die van je gezin. Dan kunnen de ouders veilig werken en dan kunnen de kinderen naar school.

Toch helpt het niet als we dan toch maar bij ZARA blijven shoppen

Elke keer als ik iets koop, stem ik met mijn portemonnee. Ik kies voor groene merken. Zo laat ik de kledingindustrie zien dat ik duurzaamheid belangrijk vind.

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Steun merken die het wél goed doen. Je vindt ze in de duurzame shopgids van Marieke Eyskoot en op de website van de Fair Wear Foundation.

Ik weet het niet hoor. Die Syrische kindvluchtelingen werken toch niet alleen voor ZARA?

Nee, maar het is helaas niet de eerste keer dat ZARA negatief in het nieuws komt.

Een paar voorbeelden:

Oh, en over dat biologische katoen. Ik heb even geteld. In James’ maat zijn slechts 18 van de 491 items van een duurzaam materiaal gemaakt.

Dus.

Ok, wat is nu het plan de campagne?

Voor een merk ben je belangrijker als je klant bij ze bent. Heb je recent wat bij ZARA gekocht, dan heb je het recht om ze tot de orde te roepen.

We laten ZARA massaal weten dat wij goede arbeidsomstandigheden eisen voor de volwassenen die onze kleding maken. En dat kinderarbeid een doorslaggevende reden is om niet bij ZARA te kopen.

Daarom stuurde ik ZARA deze e-mail

Je mag hem kopiëren als je wil. Ik gebruikte de voorbeeldbrief van de Schone Kleren Campagne ter inspiratie. Ik plaatste het bericht op de Facebook wall van ZARA en ZARA care. Versturen via het contactformulier op de website van ZARA lukt helaas niet. Ik kan in Firefox én Safari geen vinkje zetten bij het privacybeleid.

Aan team ZARA,

Recent kocht ik in jullie webshop het t-shirt 6224/960 voor mijn zoon James. Ik koos bewust voor dit artikel, omdat het gemaakt is van biologisch katoen.

Ik wil eigenlijk alleen maar kleren kopen die zijn gemaakt van duurzame materialen én onder goede arbeidsomstandigheden.

Omdat de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie vaak slecht zijn maak ik me zorgen om de mensen die aan dit kledingstuk hebben gewerkt. Zeker gezien de recente berichtgeving van de BBC over kinderarbeid onder Syrische vluchtelingen in Turkije.

Kunnen jullie mij vertellen:
• Wat ZARA doet om arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren, en hoe controleren jullie of dit succesvol is?
• Wat ZARA doet om kinderarbeid te voorkomen?
• Of ZARA kledingarbeiders een leefbaar loon betaald krijgen?
• Op welke termijn alle kledingstukken van ZARA van duurzame materialen gemaakt worden? Er is veel media-aandacht voor jullie Join Life collectie, maar in de maatserie 3 maanden tot 4 jaar zijn slechts 18 van de 491 items van duurzaam materiaal.

Hoewel jullie op de website positief communiceren over duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden, blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. Dat is voor mij een reden om vanaf nu niet meer bij ZARA te kopen.

Met vriendelijke groeten,
Laura de Jong

Mail jij ze ook nog even?

Dankjewel, mede namens de 400.000 Syrische vluchtelingenkinderen.

Update:

Ik kreeg een antwoord van ZARA. Nou ja, antwoord. Decide for yourself.

Meer lezen

Wil jij het vanaf nu anders doen?

Ik mocht voor dit artikel gebruik maken van de expertise van sustainable fashion expert Marieke Eyskoot. Dankjewel Marieke!

Gepubliceerd op: 1 november 20160Categorieën: duurzame kleding0Tags: 0