Hoe voorkom je miskopen?

Vandaag staan Marieke Eyskoot en ik in het Brabants Dagblad, BN de Stem en nog meer lokale kranten. Hieronder de tekst van het artikel. Voor iedereen die ook wil weten hoe je miskopen kunt voorkomen, maar niet in Brabant woont.

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

Laura de Jong Brabants DagbladKleding met een lange adem

Kijk in je kledingkast en geef toe: het merendeel hangt er ongedragen bij. Hoe voorkom je al die miskopen?

TEKST CINTHA ROOD | FOTO’S SHODY CAREMAN

Tasjes in de vorm van watermeloenschijven, culottes, badslippers of jeans volgeplakt met emblemen. Fashionista’s kunnen er deze zomer geen genoeg van krijgen. En hoewel ze de komende paar maanden waarschijnlijk nog net niet stukgedragen worden, is de kans groot dat deze in het oog springende kledingstukken volgende zomer achterin de kast verstoffen. Om vervolgens nooit meer aangetrokken te worden. Laten we ook de kwaliteit van de kleding niet vergeten: wie z’n garderobe bij prijsstunters bij elkaar winkelt, hoeft er niet op te rekenen dat de kleding na een aantal wasbeurten nog in oorspronkelijke staat verkeert.

Wiens kast uitpuilt van goedkope kleding, is uiteindelijk duurder uit dan wie een bescheiden prijzige selectie met tijdloze allure maakt. Volgens Marieke Eyskoot (39), expert op het gebied van duurzame kleding en auteur van het boek Talking Dress, kun je beter naar kwaliteit van kleding kijken als je een kledingkast wilt waar je langer van kunt genieten. Want vooral bij kleding geldt: goedkoop is duurkoop. ,,De gemiddelde Nederlander staart zich dikwijls blind op het prijskaartje,” vertelt Eyskoot. ,,Het is daarom verstandiger om uit te rekenen wat de prijs is per keer dat je het draagt. Een dure jas die je vijf jaar lang elke winter weer aantrekt is uiteindelijk een slimmere aankoop dan een goedkope variant die na een seizoen vormeloos, stuk of verkleurd is.”

Blijf bij jezelf

Volgens Eyskoot draag je 20 procent van wat in je kast ligt 80 procent van de tijd, de rest hangt er voor spek en bonen. Het jurkje dat zo mooi bij je buurvrouw stond of waar je na dat nooit gevolgde dieet in hoopte te passen. Volgens blogger Laura de Jong (32) moet een garderobe boven alles bij joú passen. Alleen dan weet je zeker dat je er nooit op uitgekeken raakt.

De Jong blogt op LauraenJames.com over haar kledinguitdagingen, waarbij ze onder meer de uitdaging aanging in drie maanden maximaal 33 kledingstukken te gebruiken. De Jong: ,,Veel mensen laten zich inspireren door trends. Vraag je af: past zo’n trend überhaupt bij jouw smaak, lichaamsvormen en uiterlijk?” De populaire little black dress is voor veel vrouwen een klassieker. Sowieso kiezen veel mensen voor zwarte kleding. ,,Maar bij 90 procent van de bevolking is zwart totaal geen geschikte kleur,” vertelt De Jong. ,,Je laten adviseren door een kleurenexpert kan daarom een goede investering zijn. Niet alleen geeft zij aan welke kleuren goed bij je passen, wie binnen een bepaald kleurenpalet koopt kan de garderobe onderling veel makkelijker combineren.”

Volgens Eyskoot doet 70 procent van de Nederlandse vrouwen een keer per maand een miskoop. Die voorkom je door jezelf vooraf een aantal vragen te stellen. Eyskoot: ,,Draag ik dit over vijf jaar nog? Kan ik het combineren met wat ik al heb?” De Jong: ,,Hanteer de regel dat elke nieuwe aankoop bij minstens vijf dingen in je kast moet passen. Dus geen jurk kopen waarbij je geen passende schoenen hebt.” Uiteindelijk heb je het meest aan een selectie schoenen, accessoires en kleding waar je je prettig in voelt. Waar je ‘s ochtends naar grijpt als je haast hebt, de items die altijd in de wasmand liggen. Investeer in kwalitatieve varianten daarop en de kans dat je nooit misgrijpt óf te veel uitgeeft wordt steeds kleiner. Eyskoot: ,,Ga af op je gevoel, waar voel je je goed in? De kleding die je het liefst draagt, zijn vaak de items waar je complimenten over krijgt.”

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

Bron: Brabants Dagblad 11 mei 2016 Tekst: Cintha Rood Beeld: Shody Careman
Gepubliceerd op: 11 mei 2016Categorieën: duurzame kleding, minimaliserenTags: , ,