Kleding combineren: 8 kledingstukken = 30 combinaties

Ik heb al jaren een capsule wardrobe met zo’n 30 kledingstukken. Dat roept altijd veel vragen op. Een van de meestgestelde: Maar zie je er dan niet altijd hetzelfde uit?

Ik kan je geruststellen. Met 30 items is er meer dan genoeg kleding om te combineren. Sterker nog: wist je dat je met 8 kledingstukken al 30 combinaties kunt maken? Dan kun je dus een maand lang iedere dag een andere combinatie aan.

Wil jij ook een capsule wardrobe samenstellen? Volg dan mijn cursus, in 30 dagen help ik je van overvolle kast naar rust & overzicht. En: altijd wat om aan te trekken!

Kleding combineren: 8 kledingstukken = 30 combinaties

Duurzame capsule wardrobe met 8 kledingstukken

In dit artikel laat ik zien hoe je 8 items toch op 30 verschillende manieren kunt combineren. Ik gebruik hiervoor items uit de duurzame webshop Sophie Stone. Let op: al deze items komen uit de zomercollectie van 2020. Wellicht kun je ze ergens tweedehands vinden. Maar beter nog: laat je inspireren door dit artikel en probeer de oefening met items uit je eigen kast na te maken.

 1. Toffee-kleurig colbert van Tencel GlennaAlchemist
 2. Witte broderie top KatrinaPeople Tree
 3. Jurk van biologisch katoen in de kleur soft blush palm Glenn – Alchemist
 4. Roze trui van biologisch katoen Helaa ARMEDANGELS
 5. Khaki-kleurige gestreepte top van biolgisch katoen Laanis – ARMEDANGELS
 6. Wit met blauw gestreepte broek van ge-upcycled katoen en gerecycled polyester Trash Ella – Thinking Mu
 7. Signal blue palazzo broek NaimaaARMEDANGELS
 8. Toffee-kleurige broek van Tencel Eithne – Alchemist

Hoe doe je dat nu, kleding combineren?

Er zijn een aantal trucjes, waarmee je je kleding onderling makkelijker kunt combineren:

 • Kies een kleurenpalet. Je kunt hiervoor een kleurenanalyse laten doen of zelf je favoriete kleuren en prints bij elkaar verzamelen. Kies je items binnen dit palet, dan past alles bij elkaar.
 • Investeer in neutrale basics, die passen overal bij.
 • Kies niet teveel items met prints, die zijn vaak lastiger te combineren. Al is dit ook afhankelijk van je smaak: als jij graag stippen met bloemen of ruiten met strepen combineert, kies dan vooral wel items met print.
 • Koop geen items die veel aandacht nodig hebben, zoals kleding die met de hand gewassen moet worden. Deze moet je apart wassen en daardoor duurt het langer voordat ze weer in de kast liggen.
capsule wardrobe combinaties

Kleding combineren oefenen

Probeer het maar eens, combineren kun je leren. Selecteer 8 kledingstukken uit je kast en maak zoveel mogelijk combinaties. Kijk of je de 30 haalt, dat daagt je uit om echt creatief met je kleding om te gaan. Misschien zijn er items die je op meerdere manieren kunt gebruiken, zo draag ik m’n doorknoopjurk ook open als kimono of als vest. En probeer dat shirt eens onder of over je jurk heen.

30 combinaties met 8 kledingstukken

Nou daar zijn ze dan: 30 combinaties met slechts 8 kledingstukken. Er zijn nog meer combinaties mogelijk, dus je kunt echt een maand lang iedere dag iets anders aan.

Kleding combineren: 8 kledingstukken = 30 combinaties

Meer tips? In mijn cursus Capsule Wardrobe samenstellen help ik je stap voor stap om de beste combinaties in je kast te ontdekken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met duurzame webshop Sophie Stone