Leven zonder auto, zelfs als je een kind hebt

‘Ik ben zwanger,’ zei ik blij.

‘Maar jullie hebben helemaal geen auto?’, vroeg mijn vriendin me verbaasd.

Toen we nog geen kind hadden was het nog wel geaccepteerd: Dat wij geen auto hebben, omdat dat slecht is voor het milieu. We wonen midden in de stad en kunnen ons werk goed met het openbaar vervoer bereiken.

Maar toen ik zwanger was van James, was de meestgestelde vraag: ‘Hoe ga je dat straks doen, zonder auto?’

Seriously. Terwijl ik me verdiepte in wiegjes en kinderwagens, vond mijn omgeving dat ik vooral een auto nodig had. Ik begon te twijfelen, maar besloot dat we altijd nog naar een auto konden kijken als we geen leven hadden zonder. Nou, twee jaar later weet ik dat het prima gaat: Leven zonder auto, zelfs als je een kind hebt.

Geen auto? Maareh, hoe je dan boodschappen?

Ja, sinds James er is doe ik zeker meer inkopen. Maar zoals ik al zei, wonen we midden in de stad. Om de hoek is een winkelstraat, dus mijn weekboodschappen doe ik gewoon te voet, met de kinderwagen of op de fiets. Ik neem een rugzak en stevige boodschappentassen mee en zo hamster ik ons eten bij elkaar. Werkt prima.

Wist je dat er 5 Albert Heijns zijn binnen 1 kilometer van mijn huis? Eerlijk gezegd ben ik dan weer verbaasd over al die auto’s die in de file staan voor de parkeergarage van de supermarkt. Dat vind ik dan weer zonde van m’n tijd.

En hoe breng je hem naar de kinderopvang als het regent?

Gewoon te voet. We hebben bewust gekozen voor een opvang op loopafstand. En als dat niet kon, was fietsafstand natuurlijk ook nog een optie.

Nou ja, te voet. James gaat op zijn loopfiets en ik ren ernaast. Hij heeft een goede regenjas en regenlaarzen, dus hij blijft lekker droog. Sterker nog, hij vindt door de regen fietsen een goed begin van z’n dag: ‘Lekker plassen stampen, hè mama!’

En wat als je toch een auto nodig hebt?

Je hebt gelijk. Helaas ligt niet de hele wereld op loop- en fietsafstand. Zo woont onze familie verder weg en hebben we ook vrienden door heel Nederland. Gelukkig hebben we de keuze uit 4 alternatieven:

Leven zonder auto, mét kind | www.lauraenjames.comJames z’n eerste treinreis, hij is hier 6 weken oud

1. Met kinderen met het openbaar vervoer

Dit is de optie die we het meest gebruiken. James onderscheidt moeiteloos de tram van de trein, inclusief bijbehorende geluiden. Hij gaat ook graag op avontuur met de bus. Een nadeel, vooral met de trein, is dat je even een handig plekje moet zoeken met de kinderwagen. Deze kan niet het gangpad in, dus als ik alleen met James reis blijven we in een tussenstuk zitten.

Het grootste voordeel van reizen met het openbaar vervoer is dat je je handen vrij hebt. Je kunt samen naar buiten kijken of een boekje lezen. Ook plannen we onze reistijd vaak rond etenstijd, dan picknicken we gezellig in de trein.

2. Auto lenen van vrienden of familie

Wist je dat auto’s gemiddeld 90% van de tijd stil staan? Als je dus een keer een auto nodig hebt, kun je die vaak van iemand uit je omgeving lenen. Zo mochten wij begin deze maand op vakantie met de auto van mijn ouders. Superfijn! We nemen dan ons eigen autostoeltje mee, zodat we James veilig kunnen vervoeren.

Maak vooraf duidelijke afspraken over eventuele schade en pech. Wij hebben het gelukkig nog niet nodig gehad, maar voor onze vakantie hebben we wel een speciale autoverzekering genomen. En vergeet niet de auto volgetankt en schoon weer af te leveren, mét een leuk bedankje.

3. Auto lenen van mensen uit de buurt met SnappCar

Er zijn 8 miljoen auto’s in Nederland, die gemiddeld 23 uur per dag stil staan. Daarom is SnappCar opgericht. Op deze site kun je een auto huren van je buren. 70% van de huuropbrengst gaat naar je buur, de rest naar SnappCar. Door je bijdrage aan SnappCar ben je meteen ook all-risk verzekerd en krijg je hulp bij pech. Handig!

SnappCar is perfect voor dagjes uit en weekenden weg. Je betaalt een vaste prijs per (halve) dag en krijgt een aantal vrije kilometers. Daar bovenop betaal je een bedrag per kilometer die je extra rijdt.

Een groot voordeel: Een auto lenen in de buurt is lekker praktisch, je bent minder tijd kwijt met de auto ophalen en wegbrengen. De eerste keer kost het wat meer tijd: Je maakt een account aan op SnappCar en moet een auto en verhuurder zoeken die bij je past. Je kunt zoeken op prijs, grootte of leeftijd van de auto. Maar ook op airco, navigatie en of de eigenaar rookt. Maar als je eenmaal een fijne auto hebt gevonden gaat het snel. Wij huren vaak dezelfde auto en hebben leuk contact met de eigenaar verderop in de straat.

Trouwens: als je zelf een auto hebt, kun je deze dus verhuren via SnappCar. Dan verdien je meteen wat van je vaste lasten terug. Auto’s op de website worden gemiddeld 48 keer per jaar verhuurd. Als je je via deze link aanmeldt krijg je €20 korting op je eerste boeking. Of als je je eigen auto gaat verhuren €20 extra inkomsten bij je eerste verhuur.

4. Auto huren via Greenwheels

Je hebt ze vast wel eens gezien: de knalrode autootjes met Greenwheels op de zijkant.

Het is mijn favoriete optie voor korte ritjes, zoals werkafspraken. Of voor het laatste stukje van station naar eindbestemming: op bijna alle stations in Nederland kun je ook een Greenwheels huren.

Voor Greenwheels heb je een abonnement nodig: van incidenteel (minder dan 1 rit per maand) tot vaak (minimaal 3 ritten per maand). Hoe vaker je een auto leent, hoe goedkoper het wordt. Je reserveert een auto via de handig app. Bij mij is m’n abonnement gekoppeld aan mijn OV-chipkaart, daarmee kan ik de auto openmaken.

Dat reserveren kan zelfs à la minute. Zo ging ik laatst op kraamvisite bij mijn zusje, maar was er een treinstoring. Ik reserveerde snel een Greenwheels op het eerstvolgende station. Ik sprong uit de trein en in de auto. Zo vervolgde ik mijn reis zonder tijdsverlies. Een nadeel van Greenwheels is dat je per kwartier betaalt, ook als de auto stil staat. Voor een weekendje weg is het dus een kostbare optie. Handige stelregel: Als je minder dan 15.000 km per jaar rijdt, is Greenwheels voordeliger dan een eigen auto.

Ik hoor het je denken: maar ik vind het zo lekker makkelijk, die auto voor de deur

Dat mag. Maar je ziet dat het zeker niet onmogelijk is, een leven zonder auto maar mét kinderen. Probeer een van bovenstaande opties eens. Stap met je kind in de trein of verhuur je auto via SnappCar. Op avontuur!

En als je geen auto hebt, maar wel zwanger bent: No worries. Focus je lekker op de wiegjes en kinderwagens. Je komt er wel, ook zonder auto.

Gepubliceerd op: 21 juni 2016Categorieën: duurzame lifestyleTags: , , ,