Leven zonder auto, zelfs als je een kind hebt

by Laura
Leven zonder auto, mét kind | www.lauraenjames.com

‘Ik ben zwanger,’ zei ik blij.

‘Maar jullie hebben helemaal geen auto?’, vroeg mijn vriendin me verbaasd.

Toen we nog geen kind hadden was het nog wel geaccepteerd: Dat wij geen auto hebben, omdat dat slecht is voor het milieu. We wonen midden in de stad en kunnen ons werk goed met het openbaar vervoer bereiken.

Maar toen ik zwanger was van James, was de meestgestelde vraag: ‘Hoe ga je dat straks doen, zonder auto?’

Seriously. Terwijl ik me verdiepte in wiegjes en kinderwagens, vond mijn omgeving dat ik vooral een auto nodig had. Ik begon te twijfelen, maar besloot dat we altijd nog naar een auto konden kijken als we geen leven hadden zonder. Nou, twee jaar later weet ik dat het prima gaat: Leven zonder auto, zelfs als je een kind hebt.

Geen auto? Maareh, hoe je dan boodschappen?

Ja, sinds James er is doe ik zeker meer inkopen. Maar zoals ik al zei, wonen we midden in de stad. Om de hoek is een winkelstraat, dus mijn weekboodschappen doe ik gewoon te voet, met de kinderwagen of op de fiets. Ik neem een rugzak en stevige boodschappentassen mee en zo hamster ik ons eten bij elkaar. Werkt prima.

Wist je dat er 5 Albert Heijns zijn binnen 1 kilometer van mijn huis? Eerlijk gezegd ben ik dan weer verbaasd over al die auto’s die in de file staan voor de parkeergarage van de supermarkt. Dat vind ik dan weer zonde van m’n tijd.

En hoe breng je hem naar de kinderopvang als het regent?

Gewoon te voet. We hebben bewust gekozen voor een opvang op loopafstand. En als dat niet kon, was fietsafstand natuurlijk ook nog een optie.

Nou ja, te voet. James gaat op zijn loopfiets en ik ren ernaast. Hij heeft een goede regenjas en regenlaarzen, dus hij blijft lekker droog. Sterker nog, hij vindt door de regen fietsen een goed begin van z’n dag: ‘Lekker plassen stampen, hè mama!’

En wat als je toch een auto nodig hebt?

Je hebt gelijk. Helaas ligt niet de hele wereld op loop- en fietsafstand. Zo woont onze familie verder weg en hebben we ook vrienden door heel Nederland. Gelukkig hebben we de keuze uit 4 alternatieven:

Leven zonder auto, mét kind | www.lauraenjames.comJames z’n eerste treinreis, hij is hier 6 weken oud

1. Met kinderen met het openbaar vervoer

Dit is de optie die we het meest gebruiken. James onderscheidt moeiteloos de tram van de trein, inclusief bijbehorende geluiden. Hij gaat ook graag op avontuur met de bus. Een nadeel, vooral met de trein, is dat je even een handig plekje moet zoeken met de kinderwagen. Deze kan niet het gangpad in, dus als ik alleen met James reis blijven we in een tussenstuk zitten.

Het grootste voordeel van reizen met het openbaar vervoer is dat je je handen vrij hebt. Je kunt samen naar buiten kijken of een boekje lezen. Ook plannen we onze reistijd vaak rond etenstijd, dan picknicken we gezellig in de trein.

2. Auto lenen van vrienden of familie

Wist je dat auto’s gemiddeld 90% van de tijd stil staan? Als je dus een keer een auto nodig hebt, kun je die vaak van iemand uit je omgeving lenen. Zo mochten wij begin deze maand op vakantie met de auto van mijn ouders. Superfijn! We nemen dan ons eigen autostoeltje mee, zodat we James veilig kunnen vervoeren.

Maak vooraf duidelijke afspraken over eventuele schade en pech. Wij hebben het gelukkig nog niet nodig gehad, maar voor onze vakantie hebben we wel een speciale autoverzekering genomen. En vergeet niet de auto volgetankt en schoon weer af te leveren, mét een leuk bedankje.

3. Auto lenen van mensen uit de buurt met SnappCar

Er zijn 8 miljoen auto’s in Nederland, die gemiddeld 23 uur per dag stil staan. Daarom is SnappCar opgericht. Op deze site kun je een auto huren van je buren. 70% van de huuropbrengst gaat naar je buur, de rest naar SnappCar. Door je bijdrage aan SnappCar ben je meteen ook all-risk verzekerd en krijg je hulp bij pech. Handig!

SnappCar is perfect voor dagjes uit en weekenden weg. Je betaalt een vaste prijs per (halve) dag en krijgt een aantal vrije kilometers. Daar bovenop betaal je een bedrag per kilometer die je extra rijdt.

Een groot voordeel: Een auto lenen in de buurt is lekker praktisch, je bent minder tijd kwijt met de auto ophalen en wegbrengen. De eerste keer kost het wat meer tijd: Je maakt een account aan op SnappCar en moet een auto en verhuurder zoeken die bij je past. Je kunt zoeken op prijs, grootte of leeftijd van de auto. Maar ook op airco, navigatie en of de eigenaar rookt. Maar als je eenmaal een fijne auto hebt gevonden gaat het snel. Wij huren vaak dezelfde auto en hebben leuk contact met de eigenaar verderop in de straat.

Trouwens: als je zelf een auto hebt, kun je deze dus verhuren via SnappCar. Dan verdien je meteen wat van je vaste lasten terug. Auto’s op de website worden gemiddeld 48 keer per jaar verhuurd. Als je je via deze link aanmeldt krijg je €20 korting op je eerste boeking. Of als je je eigen auto gaat verhuren €20 extra inkomsten bij je eerste verhuur.

4. Auto huren via Greenwheels

Je hebt ze vast wel eens gezien: de knalrode autootjes met Greenwheels op de zijkant.

Het is mijn favoriete optie voor korte ritjes, zoals werkafspraken. Of voor het laatste stukje van station naar eindbestemming: op bijna alle stations in Nederland kun je ook een Greenwheels huren.

Voor Greenwheels heb je een abonnement nodig: van incidenteel (minder dan 1 rit per maand) tot vaak (minimaal 3 ritten per maand). Hoe vaker je een auto leent, hoe goedkoper het wordt. Je reserveert een auto via de handig app. Bij mij is m’n abonnement gekoppeld aan mijn OV-chipkaart, daarmee kan ik de auto openmaken.

Dat reserveren kan zelfs à la minute. Zo ging ik laatst op kraamvisite bij mijn zusje, maar was er een treinstoring. Ik reserveerde snel een Greenwheels op het eerstvolgende station. Ik sprong uit de trein en in de auto. Zo vervolgde ik mijn reis zonder tijdsverlies. Een nadeel van Greenwheels is dat je per kwartier betaalt, ook als de auto stil staat. Voor een weekendje weg is het dus een kostbare optie. Handige stelregel: Als je minder dan 15.000 km per jaar rijdt, is Greenwheels voordeliger dan een eigen auto.

Ik hoor het je denken: maar ik vind het zo lekker makkelijk, die auto voor de deur

Dat mag. Maar je ziet dat het zeker niet onmogelijk is, een leven zonder auto maar mét kinderen. Probeer een van bovenstaande opties eens. Stap met je kind in de trein of verhuur je auto via SnappCar. Op avontuur!

En als je geen auto hebt, maar wel zwanger bent: No worries. Focus je lekker op de wiegjes en kinderwagens. Je komt er wel, ook zonder auto.

Related Articles

20 comments

Manja 21 juni 2016 - 20:34

helemaal mee eens! Wij hebben vrienden met twee kids en geen auto. Ze doen alles op de fiets of greenwheels, gaat heel goed. Wij hebben ook geen auto en heb er ook helemaal geen behoefte aan.

Reply
Laura 22 juni 2016 - 09:01

Leuk om te lezen Manja, ik vind het ook zo’n bizarre vraag haha. Maar ik dacht ik schrijf er toch maar eens over, want blijkbaar denken heel veel mensen dat het niet kan.

Reply
Bianca 21 juni 2016 - 21:35

Hoe herkenbaar… En weet je, zelfs met twee kinderen gaat het best! Hoewel mensen me regelmatig glazig aankijken als ik vertel dat we geen auto hebben. Wij doen ook veel met de bakfiets, qua boodschappen dan.

Afgelopen weekend hadden we trouwens wel een auto nodig. Een bruiloft op een onmogelijke locatie. Een oproepje in het locale mammadraadje op Facebook leverde binnen een half uur iets van 5 auto’s op. Best handig :).

Reply
Laura 22 juni 2016 - 09:02

Oh das ook een goeie Bianca, zo’n lokale FB groep. Helemaal autoloos is ook niet nodig, ik geloof alleen dat we niet allemaal een eigen auto nodig hebben haha.

Reply
Elisabeth 22 juni 2016 - 07:45

Wij doen het ook gewoon zonder auto. Het is echt prima te doen. Pas als je naar één of ander plattelandsoord moet wordt t n probleem. Maar dan is er altijd wel een leen/huurauto of taxi.

Reply
Laura 22 juni 2016 - 09:03

Ja he, veel familie en vrienden wonen in zo’n plattelandsoord 😉 Maar dan huren we een auto of ze pikken ons op op het dichtstbijzijnde station. Ook weer opgelost.

Reply
Nicole 22 juni 2016 - 08:38

Wij zijn onlangs van twee auto’s naar een auto gegaan. Helemaal zonder auto kunnen we echt niet aangezien we helemaal geen ov in ons dorp hebben. Geen bus of iets en dat maakt het echt een stuk moeilijker. Want de eerste bus is 20 minuten fietsen en de trein zelfs 40 minuten. En aangezien dat fietsen echt niet altijd te doen is.. Houden we het maar bij een auto..

Reply
Laura 22 juni 2016 - 09:03

Van twee naar één is ook al een hele stap toch? En ik snap dat het anders is als het OV niet binnen handbereik is.

Reply
Elke Londen 25 juni 2016 - 14:11

Super! Wij verhuisden enkele maanden geleden met onze twee zoontjes naar Londen, zonder auto en redden het prima! In België gebruikten we hem ook niet zoveel, enkel voor mijn man zijn woon-werk-verkeer. Ik heb een elektrische fiets met twee stoeltjes op, superhandig en ik geraak er echt ver mee. Geen auto hebben voelt net als een vrijheid: geen zorgen om een auto, geen gedoe meer met papierwerk en vooral meer budget voor andere dingen. Goed bezig!

Reply
Laura 27 juni 2016 - 21:00

Oh wat leuk om te horen. Een elektrische fiets is ook een goede investering, is afstand toch minder snel een probleem. Is het leuk fietsen in Londen? Ik vind het soms in het buitenland wel spannender, Nederland is er in verhouding meer op ingericht. En idd, wat een verschil in kosten!

Reply
Resaarcle 26 juni 2016 - 09:02

Vorig jaar woonden we in de stad en toen ging dat prima om de auto te laten staan, ook met kind. Nu we verhuisd zijn naar een dorp, gaat het me toch iets minder goed af, maar ik start wel eerst met mezelf af te vragen ‘geraak ik er zonder auto?’ vóór ik de auto overweeg.

Reply
Laura 27 juni 2016 - 20:59

Ja, ik snap ook dat het in een dorp anders is dan hartje Den Haag. Maar dat je eerst de andere opties overweegt is goed. Plus: dat niet iedereen een EIGEN auto hoeft te hebben, dat vinden veel mensen ook een openbaring haha.

Reply
Denise - Follow my footprints 27 juni 2016 - 22:58

Ik ben alleenstaande moeder van 2 kinderen (al sinds ze net 2 en 4 waren) en heb ook geen auto. Mijn zoontje zegt gelukkig vaak: ‘Met de fiets ben je sneller!’ Hier in de stad is dat zeker zo. Het is niet altijd ideaal, en soms vervloek ik het als het wéér regent en ik weer op de fiets door de regen met ze naar school moet, maar als het niet anders is… Optie 2, 3 en 4 zijn voor mij ook geen optie (zonder rijbewijs zal ik weinig kans maken, haha), nu een rijbewijs halen zit er financieel niet in, en in de toekomst zien we wel weer. Als mijn zoontje op voetbal wil ofzo en er wedstrijden verder weg zijn wordt het lastig, maar voor nu mis ik het maar soms (als je iets groots moet vervoeren en niemand durft te vragen of als ik komende zomer op een camping moet zien te komen), maar meestal vind ik het eigenlijk alleen in het buitenland jammer dat ik niet lekker rond kan rijden.

Reply
Laura 28 juni 2016 - 08:05

Hi Denise, ik kan me voorstellen dat het soms fijner zou zijn om de keuze te hebben. Wel superstoer dat jullie het zo doen met z’n drieen. En thumbs up voor je zoontje!

Reply
Menno 23 april 2017 - 14:33

prima verhaal en helemaal herkenbaar 🙂

Reply
Laura 23 april 2017 - 14:42

Leuk om te horen Menno!

Reply
Trinco 15 juli 2019 - 12:05

Je vraagt je af hoe ze vroeger 7 0f 8 kinderen groot kregen zonder auto.
Toen kon het toch ook?
Als je iets wilt is er altijd een mogelijkheid, als je iets niet wilt is er altijd een excuus.

Reply
Laura 7 augustus 2019 - 21:40

En zo is het!

Reply
Joyce 24 december 2019 - 21:35

Wij hebben ook geen auto, en dat gaat meestal prima! Nu vroeg ik mij toch af, nu zoonlief bijna uit de Maxi-Cosi is gegroeid, hoe doe je dat met autostoeltjes? Wij moeten toch altijd een stukje lopen voor we bij de huurauto zijn. Heb je toevallig tips?

Reply
Laura 17 februari 2020 - 21:00

Ha goeie vraag! Ja, die stoeltjes is wel een gesjouw ja. Wij proberen meestal de auto te halen als we met z’n tweeën thuis zijn, de een haalt de auto, de ander let op de kinderen. Bij Snapcar is een paar uur extra huren meestal niet zo duur, dus halen we de auto ook weleens de avond vantevoren op als de ander overdag niet thuis is. Ik ben ook weleens met 2 kinderen, waarvan 1 in de kinderwagen, met 2 stoeltjes erbovenop naar de auto gelopen. Niet ideaal, maar ging wel haha.

Reply

Leave a Comment