Mijn ervaring met The Green Happiness – week 4

Week 4 stond al eerder op het programma, maar mislukte toen. Nou ja, mislukken. Ik volgde niet het exacte programma, maar wel zoveel mogelijk The Green Happiness leefregels. Deze week probeerde ik het gewoon weer opnieuw.

Mijn ervaring met The Green Happiness – week 4

Yes, I feel good
Fijn, ik merk dat ik me steeds lekkerder voel bij mijn vegan dieet. Ik heb minder energiedips, waar het uiteindelijk toch om begonnen was. En ik had voorheen toch meer buikpijn dan ik dacht. Fijn dat dat afneemt. In combinatie met het sporten zie ik ook ineens m’n taille terug. Hallo! Dat was alweer ruim 2 jaar geleden.

Geen vis of vlees, zelfs niet als ik uit eten ga
Als de dames van The Green Happiness een optie met vlees of vis bieden, maak ik die voor mijn man. Ik proef het zelf ook, maar m’n buik vindt het lastig te verteren.

Nou at ik al langer weinig vlees, maximaal 1 of 2 keer per week. Maar als ik uit eten ga vaak wel, zeker als het biologisch vlees is. Ik ga deze week uit eten met collega’s. Iedereen neemt kreeft of steak. Of allebei. Ik neem zonder moeite een salade en zoete aardappelfrietjes. Smaakt heerlijk en daarna voel ik me ook goed.

En zelfs als ik een keer in tijdnood kom zorg ik goed voor mezelf. Bij de Albert Heijn to go koop ik deze keer geen suikerwafel, maar een speltbroodje als ontbijt. En de falafelsalade voor de lunch. Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil.

Waar komen die pukkels vandaan?

En toch: Ondanks mijn trouwe dieet heb ik steeds puistjes op mijn kin. En we zitten al in week 4! The Green Happiness schrijft dat ik me geen zorgen moet maken. Je lichaam houdt grote schoonmaak wanneer je rigoureus je eetpatroon omgooit. Het is belangrijk om de afvalstoffen goed af te voeren. Veel water drinken en vezelrijke voeding eten dus.

Maar: waarom steeds op mijn kin? En niet op m’n voorhoofd of neus? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat ieder deel van je gezicht staat voor een deel van je lichaam. Heb jij ook puistjes op een specifieke plek? Kijk op de kaart en lees hieronder welk lichaamsdeel bij jou meer aandacht nodig heeft:

Puistjes, waar komen ze vandaan? | www.lauraenjames.com1. Spijsvertering – Puistjes op je voorhoofd zijn een teken dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Als je ook meedoet aan The Green Happiness eet je waarschijnlijk al gezonder. Drink meer water en eet meer groente om je lichaam te ondersteunen.
2. Lever – Alcohol, vet en zuivel kunnen zorgen voor puistjes tussen je ogen. Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten en zorg voor een goede nachtrust, zodat je lever kan herstellen. Veel pukkeltjes op deze plek kan ook een teken zijn van een allergie. Kijk of je tijdelijk bepaalde stoffen kunt vermijden, zoals gluten of zuivel, om te kijken of het minder wordt.
3. Nieren – Altijd kringen of pukkeltjes rond je ogen? Check of je genoeg drinkt, dit is vaak een teken van vochttekort. Ook voor puistjes bij je oren geldt: meer water drinken.
4. Hart – Pukkels op je neus? Laat voor de zekerheid je bloeddruk en vitamine B controleren. Minderen met het eten van vlees en gekruid eten kan helpen om de puistjes te verminderen. Om je cholesterol te verlagen, kun je ongezonde vetten vervangen voor goede vetten. Eet bijvoorbeeld meer vis, noten en avocado.
5. Luchtwegen – Rook jij of heb je allergiën? Dat kan de verklaring zijn voor pukkeltjes op je wangen. Als dat niet het geval is, minder dan de inname van alkalische voeding. Dat zijn stoffen die je lichaam zuur maken, zoals vlees, alcohol, zuivel, suiker en cafeïne. Groene groente -daar zijn ze weer- kunnen helpen om de huid op je wangen te verbeteren.
6. Hormonen en stress – Ah, mijn probleemgebied. Puistjes links en rechts op je kin hebben verband met schommelingen in je hormonen en stress. Hier kun je niet altijd wat aan doen, maar dan weet je in ieder geval waar de pukkels vandaan komen. Slaap voldoende, drink veel water en eet meer groene bladgroente.
7. Maag – Eet je voldoende vezels? Drink dan meer om je spijsvertering te verbeteren.
8. Ziekte – Pukkels in je nek zijn een teken dat je lichaam vecht tegen bacteriën om niet ziek te worden. Zorg goed voor jezelf en neem voldoende rust. Zo kun je je lichaam een helpen.

Interessant om te lezen, toch? Ik ga nog beter letten op m’n waterinname en nachtrust. Groene bladgroente eet ik sinds de Green Happiness genoeg. Ik ben benieuwd of dat helpt tegen de puistjes.

Mijn favorieten van Your 50 Days of Green Happiness – week 4

Iedere week zet ik mijn favorieten op een rij. Hier vind je de lekkerste recepten uit week 1, week 2 en week 3. Niet alleen handig voor jou, maar ook voor mezelf. Zo kan ik ook na deze 50 dagen green & happy blijven koken.

  • De overnight apricot oats (p. 132). Makkelijk en een lekkere nieuwe optie in voor mijn uitgebreide havermout repertoire. James smult hier ook van!
  • De havermoutkoekjes (p. 132). Eenvoudig te maken en ook deze vallen bij James in de smaak. Ik las in de Green Happiness Facebook groep dat veel mensen ze te zacht vonden. Ik heb als afwisseling ook deze havermoutkoekjes zonder suiker gemaakt, maar dan zonder gember.
  • Breakfast shake (p. 136). Ik ben gek op rode biet en dit is een mooie manier om meer groente te eten gedurende de dag.
  • Mais tortilla wraps (p. 139). Falafel aten we al vaker, maar meestal met couscous. De combinatie met rode kool en tzatziki had ik zelf nooit bedacht, maar LEKKER!
  • Witlof met rucola salade (p. 140). Ik vind de kokosmelk echt een ontdekking, het maakt de witlof zacht en romig.
  • Zoete bloemkool met greens (p. 143). Heerlijk, bloemkool uit de oven. Jeroen vraagt meteen wanneer we dit weer eten en ook James smult ervan.
  • Fruit met warme perensaus (p. 144). Fruit at ik al voldoende, maar ik merk dat mijn lijf vaak behoefte heeft aan verwarmende voeding. Dan is dit een goede optie.

Nou ja, je ziet het. Ik heb een fijne week gehad qua eten. Van bijna alle gerechten werd ik blij. Behalve de Green Goddess smoothie, die vond ik wat minder goddelijk. Een volgende keer vervang ik de boerenkool door spinazie. Ook gezond én een stuk lekkerder.

Zo ga ik het volgende week doen:

Nou, ik ga lekker zo door. Alhoewel ik het koken soms behoorlijk tijdrovend vind, ga ik proberen daar de komende week wat meer van te genieten. Goed voor jezelf zorgen is ook quality time, toch?

En ik ben benieuwd hoe het met de pukkeltjes verder gaat. Ik blijf veel water drinken en bewegen. Hoop dat ik snel afscheid neem van de afvalstoffen.

In welke week van The Green Happiness zit jij?

Meer lezen? Lees hier:
Mijn ervaring met the Green Happiness week 1
Mijn ervaring met the Green Happiness week 2
Mijn ervaring met the Green Happiness week 3

ps Er zit flink wat tijd tussen de update uit week 3 en nu week 4. Ik ben al enige tijd klaar met het 50 Days of Green Happiness programma, maar kwam er eerder niet aan toe om deze blogpost te schrijven. Ik heb tijdens de 50 dagen veel aantekeningen gemaakt en die verwerkt in deze blogpost.

Leuk om te weten: Ik ben inmiddels een aantal maanden verder en zit lekker in mijn vel. Ik sport regelmatig en eet meer groenten dan voorheen. Soms weer wat brood, soms wat vlees of vis, maar grotendeels volgens de Green Happiness regels. En dat bevalt goed! Ik heb zojuist het Green Happiness Zomerboek besteld, verwacht op 10 juli.