Mijn ervaring met fairf – duurzame en veilige verf

Onlangs ontdekte ik via Instagram fairf.

Zeg het maar eens hardop. Ja, dat klinkt als verf ja. Maar dan eerlijk en duurzaam.

Over fairf

Fairf is een nieuw merk op de Nederlandse markt en een initiatief van Laurens van Dort. Hij verkoopt natuurlijke verf zonder schadelijke stoffen.

Daarnaast is dit het eerste verfmerk dat ik ken dat ook een sociaal doel heeft. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting fairf Charity Projects. In Rio ondersteunt de stichting de Color Academy, een kleurenfabriek middenin een favela. Hier worden lokale inwoners opgeleid tot schilder, inclusief ondernemersvaardigheden.

Is de verf van fairf veilig?

Yes! Ik heb Laurens 100 vragen gesteld op basis van mijn checklist voor veilige verf voor de kinderkamer. Sorry nog Laurens 😉

De extra matte muurverf is op waterbasis en bevat plantaardig bindmiddel en andere natuurlijke hulpstoffen. Fairf bevat geen parabenen, zware metalen of vluchtige organische stoffen. Check.

Het bindmiddel is een olie, gewonnen uit gerecycled sloophout. Door het hout te recyclen worden er geen nieuwe bomen gekapt. De olie zorgt ervoor dat de vulstof kalk en het pigment samen goed op de muur blijven zitten. Check.

De basisverf bestaat uit herwinbare grondstoffen (50%) en niet giftige grondstoffen zoals kalk. De verf krijgt een kleur met pigment. Dit pigment is helaas nog niet biobased. Dat komt omdat natuurlijke pigmenten nog niet zo goed zijn als de niet-biobased pigmenten. Dan moet je dus vaker schilderen om je kleur op peil te houden, dat is ook niet duurzaam. De pigmenten zijn natuurlijk wel lood- en chromaatvrij.  Het product wordt in een Nederlandse fabriek gemaakt en gemengd. Check.

Niet alleen ik vind fairf geslaagd. Ze kregen de volgende keurmerken:

  • het Europese Eco-label
  • A+ label voor minimale uitstoot
  • USDA biobased certificaat

Mijn ervaring met Fairf: duurzame en veilige verffairf gebruiken

Stap 1 – is wellicht het lastigst: de juiste kleur kiezen. Op de website van fairf kun je gratis kleurstalen aanvragen. Die ontvang je dan de volgende dag op je deurmat. Echt doen hoor, want een kleur kiezen op je beeldscherm is onbetrouwbaar.

Stap 2 – bestel de kleur van je keuze. Dat kan dus gewoon vanuit je luie stoel. In principe heb je aan 1 laag genoeg, behalve bij ‘lastige kleuren’, zoals helder petrol of roodtinten.

Superhandig: je kunt het schildermateriaal meteen meebestellen. Tape, roller, kwast, verfbakje, afdekpapier én roerstokje. De verf en alle materialen heb je binnen 24 uur in huis. Hier boven op de foto zie je wat er allemaal in het pakket zit.

Stap 3 – aan de slag! In je verfpakket zit een boekje met handige tips, over voorbereiden, tapen en verven. Binnen 20 minuten is de muur stofdroog en na 2 uur is de verf overschilderbaar, mocht je voor 2 lagen gaan.

Stap 4 – even opruimen én genieten van het eindresultaat.

Mijn ervaring met fairf

Voor James z’n kamer verfden we een muur in een heldere petrol kleur. Ik was erg blij met de gratis kleurstalen: De kleuren bleken in het echt heel anders dan op mijn scherm. Fun fact: Laurens heeft onlangs alle verfkleuren aangepast en onze fairfkleur heet nu Laura. Wiehoe!

Ik bestelde de verf plus schildermateriaal en dit werd de volgende dag bezorgd.

Het schilderen was een makkelijke klus. De verf verspreid goed en is bijna geurloos. Omdat petrol een vrij intense kleur is, hebben we wel 2 lagen aangebracht.

Mijn ervaring met Fairf: duurzame en veilige verf

Na 1 laag

Mijn ervaring met Fairf: duurzame en veilige verf

De tweede laag

Mijn ervaring met Fairf: duurzame en veilige verf

Het eindresultaat: lekker mat!

De pluspunten in mijn ervaring met fairf:

  • De gratis kleurstalen helpen om de juiste kleur te kiezen.
  • Je hoeft de deur niet uit voor de stalen, verf én materiaal.
  • De verf droogt mat op en dat ziet er heel stijlvol uit.
  • Het verft extra lekker als je weet dat de verf veilig en natuurlijk is.

En de nadelen?

Je kunt fairf ook op meubels gebruiken, maar ik zou graag nog een lak hebben voor bijvoorbeeld de deuren in huis. Het goede nieuws is dat Laurens belooft dat dat eraan komt.

Kortom

Ook voor een volgende klus ga ik dus lekker fairfen in huis 😉

duurzame kinderkamer stylistVoor dit artikel kreeg ik hulp van duurzame kinderkamer specialist Annemarie Federer. Annemarie kan je adviseren bij het duurzaam inrichten van de baby- of kinderkamer. Daarnaast is ze eigenaresse van het merk Evy + Anne, duurzaam beddengoed voor baby’s en kinderen

Published On: 12 april 2017Categories: duurzame kinderkamerTags: , , ,