Veilige verf voor de kinderkamer

Liever niet schilderen als je zwanger bent.

Waar komt dat advies eigenlijk vandaan?

Vroeger was verf een stuk schadelijker dan nu. Maar in veel verfmerken zitten nog steeds stoffen die niet goed zijn voor jou en je baby.

Zelfs als een ander de babykamer voor je schildert, komen er in de weken daarna nog giftige stoffen vrij uit verf.

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om te verven met natuurlijke veilige verf. Daar kun je theoretisch zelf met je dikke buik mee aan de slag. Ik liet het aan een ander over, maar kon na het luchten meteen door met de styling. Handig!

Voordat we aan de slag gingen, heb ik veel gelezen over veilige verf voor de kinderkamer. Hieronder lees je mijn tips & tricks.

Is verf op waterbasis veilig als je zwanger bent?

Nou, veiliger dan alkyd-verf.

Verf op alkyd-basis bevat terpentine om de verf vloeibaar te maken. Deze stof is irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken. Het inademen van terpentinedampen is schadelijk als dat vaak gebeurt.

Verf op waterbasis bevat geen terpentine, maar water als verdunningsmiddel. En water is natuurlijk vriendelijker voor jou. Daarnaast is verf op waterbasis geurarm, sneldrogend, niet vergelend en beter voor het milieu.

Maar dit betekent niet dat alle verf op waterbasis veilig is als je zwanger bent

Veel verfsoorten op waterbasis zijn ook ongezond, bijvoorbeeld als je ze inademt. Zelfs lange tijd na het schilderen nog. Er zitten bijvoorbeeld parabenen in of vluchtige stoffen.

Hoe je een veilige verf voor de kinderkamer vindt? Nou, met deze checklist:

Checklist veilige verf voor de kinderkamer

 • Geen parabenen – Check of je verf op waterbasis parabenen bevat. Parabenen worden ingezet als conserveringsmiddel, maar zijn hormoonverstorend.
 • Geen VOS – Kies een VOS-vrije verf. Zonder Vluchtige Organische Stoffen (VOS) dus. Dit zijn synthetische én natuurlijke stoffen die vrijkomen uit dagelijkse producten en materialen. Terpenen bijvoorbeeld, de oplosmiddelen in verf.
 • Wel: verf met natuurlijk pigmenten – Niet-natuurlijke verfkleuren kunnen giftige pigmenten bevatten.
 • Wel: muurverf op basis van kalk of gips – deze stoffen zijn luchtdoorlatend en dat voorkomt vochtproblemen. Latex laat geen lucht door en is qua samenstelling minder milieuvriendelijk.

veilige verf voor de kinderkamer Pure & OriginalPoeh, heb je niet gewoon een lijstje met veilige verfmerken?

Natuurlijk wel! Er is namelijk genoeg mooie, natuurlijke verf op de markt:

 • Aquamaryn – deze natuurverf is gebaseerd op de authentieke Hollandse lijnolieverf en wordt in Nederland gemaakt. Een volledig assortiment met binnen- en buitenverf, lak en muurverf. Te mengen in alle kleuren.
  lees meer over Aquamaryn op www.aquamaryn.nl
 • Amazona krijtverf – supermatte krijtverf voor muren en hout op minerale basis met natuurlijke pigmenten in 20 kleuren. Ze verkopen ook kalkwas voor hout in 4 kleuren. Ook deze verf en was wordt in Nederland gemaakt.
  lees meer over Amazona krijtverf op www.krijtverf-kalkwas.nl
 • Auro – Duits merk met 100% natuurlijke producten. Breed assortiment voor meubels, vloeren, muren en plafonds. Veel basisverven die je zelf op kleur kunt mengen.
  lees meer over Auro op www.auro.nl
 • Fairf – nieuw Nederlands merk met natuurlijke verf zonder schadelijke stoffen. Daarnaast heeft Fairf ook een sociaal doel: Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting Fairf Charity Projects. De kleurstalen op de openingsfoto (met de olifant) zijn ook van Fairf. De kleuren heten Laurens, Catherina en Fleur.
  lees meer over Fairf op www.fairf.nl

Deze merken verkopen veilige verf. Die kun je met een gerust hart gebruiken voor de kinderkamer of waar dan ook in huis.

Veel schilderplezier!

 

duurzame kinderkamer stylistVoor dit artikel kreeg ik hulp van duurzame kinderkamer specialist Annemarie Federer. Annemarie kan je adviseren bij het duurzaam inrichten van de baby- of kinderkamer. Daarnaast is ze eigenaresse van het merk Evy + Anne, duurzaam beddengoed voor baby’s en kinderen

Gepubliceerd op: 5 april 2017Categorieën: duurzame kinderkamerTags: , ,