#SOSfamilietag – 10 vragen over mijn familie

Zonder liefde kan een kind niet groeien.

Letterlijk. Wist je dat kinderen die zonder (moeder)liefde opgroeien kleinere hersenen hebben? Ze hebben vaak ook een groeiachterstand en gedragsproblemen.

Sinds anderhalf jaar werk ik 1 dag in de week voor SOS Kinderdorpen. Hun doel? Een liefdevolle familie voor ieder kind.

Hoe geeft SOS Kinderdorpen kinderen een familie?

De beste plek voor een kind om op te groeien is bij zijn biologische familie. Daarom helpt SOS Kinderdorpen kwetsbare families 0m goed voor hun kinderen te zorgen. Door ze bijvoorbeeld opvoedvaardigheden te leren en te ondersteunen met eten en medische zorg.

Als een kind niet bij zijn biologische familie kan blijven of als de ouders zijn overleden, krijgt het kind een veilig thuis in een SOS kinderdorp.

Dit is iets anders dan een kindertehuis. In een SOS kinderdorp woont het kind bij een SOS moeder, samen met SOS broertjes en zusjes. Door een nieuwe familie te creëeren, krijgt het kind een veilige basis.

Wat is de #SOSfamilietag?

In de decembermaand staat familie centraal. Helaas heeft niet iedereen een fijne familie om de feestdagen mee door te brengen.

Daarom hebben we de #SOSfamilietag bedacht. 10 vragen, waarmee je stilstaat bij jouw familie of bij de mensen om jou heen die voelen als familie.

Dit zijn de 10 vragen:

#SOSfamilietag

 1. Kun je jouw familie omschrijven?
 2. Beschrijf in één woord wat familie voor jou betekent.
 3. Hoe vaak zie jij jouw familie?
 4. Wat maakt jouw familie bijzonder?
 5. Wat is je verdrietigste familieherinnering?
 6. Wat is jouw mooiste familieherinnering?
 7. Wie uit de familie laat jou het meest lachen?
 8. Hebben jullie een geliefd familierecept?
 9. Wat zou jij in 2017 het liefst met de familie willen doen?
 10. Wat is jouw familiewens voor 2017?

Je kunt ze hieronder beantwoorden in de reacties of overnemen op jouw eigen blog. Als je ze overneemt op je blog: leuk als je hieronder een bericht achterlaat. Dan neem ik een link op naar jouw blog.

Trouwens: SOS Kinderdorpen weet hoe belangrijk familie is en dat die familie niet altijd jouw biologische familie hoeft te zijn. Daarom mag je overal bij het woord familie ook lezen: mensen die voor jou voelen als familie.

Dit zijn mijn antwoorden op de #sosfamilietag:

#sosfamilietag door Laura en James - foto door Danique van KesterenMijn #SOSfamilietag

 1. Kun je jouw familie omschrijven?
  Ik kom zelf uit een gezin met een vader, moeder, een zusje en een broertje. Heel gemiddeld misschien, maar ik realiseer me heel goed dat het heel bijzonder is om allebei je ouders te hebben en dat ze nog samen zijn. Én om goed contact te hebben met iedereen uit het gezin.Daarnaast heb ik een oma en een heleboel ooms, tantes, neefjes en nichtjes aan beide kanten van de familie. Ik zie ze niet meer zo vaak als vroeger, maar toen Jeroen en ik trouwden waren ze allemaal uitgenodigd. Ze horen er allemaal bij.En toen ik Jeroen 11 jaar geleden leerde kennen, kreeg ik er nóg een fijne familie bij. Rijkdom!
 2. Beschrijf in één woord wat familie voor jou betekent.
  Thuis
 3. Hoe vaak zie jij jouw familie?
  Dat varieert een beetje. Mijn eigen gezin gelukkig iedere dag. Mijn ouders, broertje en zusje gemiddeld 1 keer per maand.
 4. Wat maakt jouw familie bijzonder?
  Dat we allemaal anders zijn, maar er allemaal mogen zijn.
 5. Wat is je verdrietigste familieherinnering?
  5 jaar geleden overleed mijn opa onverwachts. Het was een paar maanden voordat Jeroen en ik zouden gaan trouwen. Mijn opa zou mijn getuige zijn en ik keek er heel erg naar uit om met hem te dansen op het feest. Ik vind het heel jammer dat hij die onvergetelijke dag niet mocht meemaken.
 6. Wat is jouw mooiste familieherinnering?
  Dat Jeroen en ik nu aan onze eigen familie bouwen. Eerst door te trouwen, toen kwam James en in het voorjaar nog een kindje. Daar ben ik heel trots op.
 7. Wie uit de familie laat jou het meest lachen?
  James! (Sorry Jeroen) Er zijn bijzonder veel mensen met humor in mijn familie. Maar niets kan op tegen de kinderlijke onschuld van James. Sinds hij er is lach ik veel meer op een dag, ook om de kleine dingen.
 8. Hebben jullie een geliefd familierecept?
  Nou, binnen het gezin zijn mijn moeders tomatensoep en gehaktballen beroemd. En mijn oma maakt voor ieder feest een arretjescake, al noemen wij dat kakapoepie… Tja, iedere familie heeft zo zo’n eigen vaktermen toch, haha.
 9. Wat zou jij in 2017 het liefst met de familie willen doen?
  Rustig samenzijn. Het gaat voor mij niet om de frequentie van elkaar zien, maar als we elkaar zien vind ik het fijn als iedereen echt de tijd heeft om samen te zijn.
 10. Wat is jouw familiewens voor 2017?
  Een gezonde uitbreiding van ons gezin in het voorjaar én dat iedereen in de familie het jaar in goede gezondheid mag doorbrengen.

Bloggers die meedoen aan de #SOSfamilietag

Er zijn meer bloggers die de #SOSfamilietag hebben ingevuld:

Ik ben heel benieuwd naar jouw familieverhalen!

De foto’s bij dit blog zijn gemaakt door Danique van Kesteren van Oak & Fir

Gepubliceerd op: 29 december 2016Categorieën: persoonlijkTags: , , ,