Veel vingerverf giftig voor kinderen
Het is vaak één van de eerste creatieve dingen die je doet met je baby: kliederen met vingerverf. Maar wist je dat veel soorten vingerverf schadelijke ingrediënten bevatten, waarvan sommige zelfs giftig zijn? Bijna de helft van alle vingerverf is onveilig voor kinderen! Niet zo onschuldig dus. Lees snel verder en ontdek welke vingerverf veilig is en welke merken je beter kunt mijden.
Welke vingerverf is gevaarlijk?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 29 soorten vingerverf. De helft hiervan voldoet niet aan de veiligheidseisen. Vaak ontbreekt een allergie-waarschuwing. Op de website van het NVWA kun je opzoeken of jouw vingerverf veilig is. Twee van de 29 producten zijn zelfs uit de handel genomen, omdat ze echt gevaarlijk zijn. Deze zijn dus niet meer te koop, maar check voor de zekerheid of deze verf bij jou in de kast staat:
- A’color – Oqlu, yellow 500 ml bevat het verboden conserveermiddel BIT. waardoor kinderen een allergie kunnen ontwikkelen.
- Bruynzeel – Nijntje vingerverf bevat de kankerverwekkende stof NDELA. Deze stof is niet door de fabrikant toegevoegd, maar kan wel onstaan uit de ingrediënten onderling. Het gaat hier om 1 partij (batch 130828001), maar voor de zekerheid is alle Nijntje vingerverf uit de winkels gehaald. De vingerverf bevat ook meer conserveermiddelen CMI en MI dan is toegestaan.
De volgende merken veroorzaken een veiligheidsrisico: Collal Eduactive!, Creative Kids, Free & Easy, GALT, Giotto Be-be, Grafix, HEMA, Slammer, Tapioca, Tollkuhn Shoppartner, Totum Woezel & Pip en V&D.
Wow, wat een hoop bekende merken. Hier staat die van de HEMA in de kast. Of stond, die ga ik dus niet meer gebruiken.
Welke vingerverf ingrediënten zijn gevaarlijk?
De giftige stoffen die uit het onderzoek van het NVWA komen, zijn vooral conserveermiddelen. Die zorgen ervoor dat je verf lange tijd goed blijft. Op zich logisch, omdat kinderen met hun vingers in de verf zitten, komen er snel bacteriën bij waardoor de verf bederft. Maar: deze conserveermiddelen dringen via de huid makkelijk binnen en wat als je kind zijn of haar vingers in de mond steekt?
Check dus snel ff de verpakking van jouw vingerverf
De volgende stoffen zijn toegestaan tot een bepaalde hoeveelheid, maar kun je beter helemaal vermijden:
- BIT = 1,2-benzisothiazol-3(2H)-on. Irriterend, schadelijk en sensibiliserend
- CMI = 5-chloor-2-methyl-2H-isothiazol-3-on
- MI = 2-methyl-2H-isothiazol-3-on
- CMI/MI is toegestaan in een vaste verhouding. Ze zijn bijtend, giftig en sensibiliserend
- Formaldehyde = is bijtend, carcinogeen categorie 3 [8], sensibiliserend en giftig
- 2-fenoxyethanol = irriterend en schadelijk
- Parabenen
Over die parabenen – die zorgen ervoor dat de verf langer goed blijft. Maar veilig zijn ze niet. Hier lees je waarom je parabenen beter kunt vermijden.
Welke natuurlijke vingerverf kan ik kopen?
Het is best lastig om goede, natuurlijke vingerverf te vinden. De ingrediënten staan zoals uit het NVWA onderzoek blijkt niet altijd volledig op de verpakking. Het Duitse Ökotest deed in 2013 grondig onderzoek en vond 2 alternatieven.
Met stip op één staat de SES Creative ECO vingerverf, welke ook goed uit de NVWA test komt. Deze kost € 7,99 voor 4 kleuren: geel, blauw, groen en rood. Niet zo van de primaire kleuren? Er is nu ook een Girly eco-variant, met roze, paarse, gele en blauwe verf. Daar mogen jongens trouwens ook mee verven hoor.
Overigens voldoet alle SES vingerverf aan alle veiligheidseisen en is parabenen- en glutenvrij. Maar de SES ECO vingerverf bevat een hoger percentage natuurlijke stoffen, waardoor deze mijn voorkeur heeft.
Als tweede getest: de Nawaro vingerverf van ÖkoNorm. Let op: hier zit wel een kleine hoeveelheid parabenen in. Deze kost € 11,95 voor 4 kleuren.
Tip: bewaar je natuurlijke vingerverf in de koelkast, dan heb je er langer plezier van!
Wist je trouwens…
…dat je ook zelf vingerverf kunt maken? Van yoghurt! Op deze blog lees je hoe!