Warme kleding voor in huis: 6 tips om energie te besparen

Verwarm jezelf, niet de ruimte. Warme kleding voor in huis is een slimme manier om energie te besparen en de verwarming lager te zetten.

Omdat dit een serieus en nijpend thema is op dit moment, eerst 2 aandachtspunten:

Let op: een te lage temperatuur in huis is niet gezond

De GGD adviseert 18 graden overdag en 15 graden in de nacht. Komt de temperatuur langere tijd onder de 15 graden in huis? Dan kunnen schimmel- en vochtproblemen ontstaan. Verwarm de ruimte voldoende. Ook ventileren is belangrijk: droge lucht is makkelijker –en dus goedkoper- om te verwarmen.

Kun je jouw energierekening niet meer betalen?

Dan kun je aankloppen bij een aantal instanties, hier lees je een overzicht van Milieucentraal.

Wat kun je doen als je energie wil besparen door warme kleding in huis te dragen?

1. Draag laagjes

Kleden in laagjes is handig in het Nederlandse wisselende weer. Warm? Laagje uit. Koud? Extra laagje aan. Maar ook als je binnen zit geven meerdere dunne lagen meer warmte dan 1 dikke trui. Dat komt omdat de stilstaande lucht tussen de kleding isoleert.

Een goede opbouw is:

  • eerst een laagje wat zweet kan opnemen, bijvoorbeeld een katoenen of merinowollen hemd, dit kan ook thermo-ondergoed zijn. Deze laag zorgt ervoor dat je droog blijft.
  • dan een dunne laag met lange mouwen, bijvoorbeeld een coltrui of longsleeve
  • daarna je dikke trui of vest
  • als je naar buiten gaat komt hier nog een laag overheen die je beschermd tegen regen, sneeuw en wind. Dat heet een hardshell: waterdicht en winddicht. Als het erg koud en tochtig is in huis, kan een extra laag over je trui of vest ook fijn zijn. Kies dan een stof die niet te open is, zodat je je andere lagen goed idsoleert. Bijvoorbeeld een softshell, die is waterafstotend maar flexibeler dan een winterjas, of een flanellen jack.

2. Trek een extra trui aan

Vier iedere dag Warmtetruiendag: trek een extra warme trui aan en zit je verwarming lager. Per graad lager bespaar je zo’n 6% energie.

3. Draag wol

Wolvezels hebben schubben en is gekroest, dit maakt wol luchtig en isolerend. Daarom zijn wollen kledingstukken lekker warm. De productie van wol is helaas wel vrij belastend voor het milieu. Maak gebruik van wat er al is en kies bijvoorbeeld voor tweedehands wollen items, kleding gemaakt van gerecyclede wol of eventueel van biologische wol, zoals de duurzame breisels van Armedangels hier op de foto’s.

Wol heeft naast warmte nog een voordeel: je hoeft het zelden te wassen. Dat scheelt ook een boel energie. Laat het luchten na het dragen en bewaar het in een plastic opbergbox tegen de motten. Klaar voor je volgende Warmetruiendag.

4. Draag een muts

Dat je de helft van de warmte via je hoofd verliest is een fabeltje. Maar toch kan iets op je hoofd dragen wel comfortable zijn als je verwarming laag of uit staat. Via je hoofd verlies je zo’n 7 tot 10% van je lichaamswarmte.

5. Kijk naar de pasvorm

Soms zie je dikke wintertruien met een diep v-hals of blote schouder. Niet zo handig. Draag bijvoorbeeld een coltrui als 1 van je laagjes, zodat er rondom je hals geen warmte ontsnapt. En een lekker lang vest of trui helpt om je rug lekker warm te houden.

6. Verwarm jezelf, niet de ruimte

Dat doe je dus onder andere met kleding, vergeet dan de accessoires niet: sjaal, dikke sokken en pantoffels. Maar ook een dekentje of warmtekussen helpt.

Ruimtes niet verwarmen bespaart een heleboel energie. Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent, zoals de keuken en de woonkamer. Werk je normaal bijoorbeeld thuis in de slaapkamer? Werk deze winter aan de eetkamertafel, dat scheelt weer een ruimte verwarmen.

Alle kleding uit dit artikel is van Armedangels

– Het gebreide vest is de Miekaa Leopard light melange oatmilk en bevat 40% gerecyclede wol, 40% biologische wol en 20% gerecycled polyamide, heerlijk warm
– De zonnig oranje trui is Maaruko Sunset en de muts Keylaa Sunset bevatten ook biologische en gerecyclede wol
– De donkergroene Malenaa Dark Scarab coltrui en Taminaa Dark Scarab legging zijn van biologisch katoen

Tot 25 december 2022 krijg je 15% korting met de code LAURA15 in de webshop van Armedangels

Gepubliceerd op: 11 december 2022Categorieën: duurzame dameskleding, duurzame kleding