25 tips – zo kun je je eigen capsule wardrobe samenstellen

Ken je dat? Een kast vol kleding, maar nooit iets om aan te trekken? De oplossing is simpeler dan je denkt. Nee, nee, nee! Niet nóg meer kleding inslaan. Maar juist afscheid nemen van zoveel mogelijk items.

Het werkt hetzelfde als met speelgoed bij kinderen: hoe minder speelgoed ze hebben, hoe beter ze spelen. Van minder kleding wordt je creatiever plus je focust op de kleding waar je echt gek op bent. Een capsule wardrobe heet dat en dat geeft een goed gevoel.

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

Maar hoeveel kledingstukken heb je nodig in een capsule wardrobe?

33 items wordt vaak als richtlijn genoemd.  Iets meer of minder is ook prima. En je kunt dan nog wisselen tussen zomer- en winteritems.

Even ter info:

  • De gemiddelde Nederlandse garderobe bevat 173 kledingstukken
  • Waarvan er zo’n 50 grotendeels ongedragen blijven
  • We kopen zo’n 46 kledingstukken per jaar
  • De gemiddelde prijs daarvan is zestien euro.1 ZESTIEN EURO ja.

Confronterend toch? Maar wat doe je eraan…

Zo leerde ik bewuster met mijn kleding omgaan

8 jaar geleden studeerde ik af aan het Amsterdam Fashion Institute. Voor mijn afstuderen wilde ik aandacht vragen voor meer creativiteit & kwaliteit in de mode-industrie. Als statement besloot ik om een jaar lang geen kleding te kopen: de Free Fashion Challenge. Ik vond het best spannend, want ja, ik hield van winkelen en nieuwe kleding gaf me zelfvertrouwen.

Het bleek prima te doen, een jaar lang geen kleding kopen

Sterker nog: helemaal niet is makkelijker dan minderen. Als je op dieet gaat is het ook makkelijker om helemaal niet te snoepen, dan het bij 1 pepernoot te laten toch?

De Free Fashion Challenge groeide uit tot een beweging. Meer dan 2.000 consumenten deden mee. We kregen media-aandacht van RTL Boulevard tot Omroep Max. En ondertussen leerde ik superveel over mezelf & mijn kleding:

  • Dat ik vaak zelfvertrouwen kocht – een nieuwe jurk voor dat ene feest of een jasje voor die sollicitatie
  • Dat feestjes en sollicitatiegesprekken ook prima verlopen in kleding die niet nieuw is
  • Dat het heel leuk is om complimenten te krijgen over kleding die je al lang hebt en koestert
  • Dat je zelfs als je een jaar niet shopt, je waarschijnlijk niet alle items die al in je kast lagen zult dragen: je hebt je favorieten en die kies je steeds opnieuw

Na het jaar Free Fashion Challenge deed ik 80% van mijn kleding weg. Eindelijk pastte alles in 1 kast. Tot een paar jaar later. Want ik kocht niet veel meer, maar toch wel af en toe wat nieuws. Ik werd moeder, wisselde  van kledingmaat… En met al die veranderingen groeide mijn kast weer dicht. Daarom begon ik in 2015 met Project 333.

3 maanden met 33 kledingstukken

Een kledingkast met slechts 33 kledingstukken. Voor de een klinkt het als een nachtmerrie, voor mij als een droom. In de afgelopen 4 jaar heb ik nog veel meer geleerd over kleding, duurzaamheid, minimaliseren en stijl.

Daarom zet ik al mijn tips en info hier op een rij. Op naar een kledingindustrie met meer kwaliteit en creativiteit voor iedereen. Voor jou als drager, maar ook voor onze kleermakers.

capsule wardrobe kleding kleur25 tips – zo kun je je eigen capsule wardrobe samenstellen

Het begint met je mindset

Heel eerlijk? Ik ben een verzamelaar. Een hoarder misschien wel. Als kind was ik al een ekster met een schatkist vol kralen, stickers en glimmende snoeppapiertjes. Nog steeds hou ik van mooie spullen, maar als ik daardoor m’n kledingkast niet meer dicht krijg of er steeds een stapel uitvalt als ik m’n kast open doe is ingrijpen nodig.

Door een aantal mensen, boeken en films heb ik een manier gevonden om nog meer te genieten van de kleding die ik bezit én afscheid te nemen van kleding die ik niet nodig heb.

1. Opgeruimd – Marie Kondo
Het grootste inzicht uit haar boek? Hou alleen die items waar je echt blij van wordt. Vroeger hield ik alles 1 voor 1 omhoog en dacht dan: kan ik die wegdoen? Lastig, want ik kon bij alles wel een argument bedenken om het te houden. Nu haal ik alles uit mijn kast – niet schrikken als je dat doet, je hebt meer dan je denkt – en dan selecteer ik die items waar ik echt blij van word.

2. Dit is een Goede Gids – Marieke Eyskoot
Dit boek is het perfecte startpunt als je denkt: ik wil het anders, maar ik weet niet hoe. Marieke vertelt achtergrondinformatie over de kledingindustrie, maar ook over verzorging, eten en wonen. Plus ze deelt alternatieven om bewuster te leven, mooie merken en praktische tips.

3. Genaaid – NPO3
5 beginnende mode-ontwerpers reizen naar Bangladesh om te kijken hoe hun kleding gemaakt wordt. Confronterend en een extra stok achter de deur om in de toekomst bewuster te consumeren.

4. The True Cost – Netflix
Wat gebeurt er als wij steeds meer en goedkoper willen shoppen? Wie betaalt de prijs voor onze goedkope kleding? Opnieuw een extra motivatie om het anders te gaan doen.

Er zijn nog veel meer goede boeken en series, maar nu is het tijd voor de volgende stap:

5. Sluit je ogen en bepaal je doel
Waarom wil je een capsule wardrobe? Meer rust in je hoofd? Een eigen stijl? Minder geld uitgeven aan kleding? Bewuster consumeren? Fantaseer over hoe jouw kast eruit ziet als je klaar bent. En hoe het voelt, een kast met alleen maar lievelingskledingstukken.

Ik denk altijd terug aan Stockholm tijdens het opruimen. Zweedse mensen hebben precies dat stijlgevoel waar ik jaloers op ben. Kwaliteit, niet teveel, niet te weinig en de beste materialen.

Mijn Zweedse droomgarderobe heeft precies genoeg kledingstukken gemaakt van mooie natuurlijke materialen en is samengesteld uit tijdloze items die met liefde zijn gemaakt. Een duidelijke visualisatie van jouw doel helpt tijdens het opruimen.

Genoeg gelezen en gedroomd? Open je kledingkast en aan de slag:

Je kast opruimen

5. Haal alle kleding uit je kast en leg het bij elkaar
Pak ook alle kleding van de kapstok, uit je wasmand en die dozen op zolder. Dit is een tip van Marie Kondo en het werkt heel goed. Zo zie je écht hoeveel je hebt. En je voorkomt dat je toch weer teveel hebt nadat je de was hebt gedaan.

6. Maak je kast schoon
Planken afstoffen, sopje er doorheen, de hangers weer netjes recht.

duurzame capsule wardrobe samenstellen

Je capsule wardrobe samenstellen

7. Selecteer je favoriete items uit die enorme stapel
Ik geloof niet in de standaard capsule collection regels. Daar lees je dat je minimaal een witte blouse, zwarte blazer en een spijkerbroek in je kast moet hebben. Maar ik draag geen zwart & wit en ik houd niet van spijkerbroeken. Dus…

Mijn tip: begin vooral met jouw peroonlijke favorieten. Een goede indictator is alles wat in de wasmand lag, bovenop de stapels in je kast of wat nog in de slaapkamer rondslingerde. Die kledingstukken heb je recent nog gedragen.

Geef ze een mooie plek in je kast. Kijk maar goed. Dat ziet er fijn uit toch? Je leukste kleding bij elkaar, zonder rommelige stapels of die oude shirts die je toch nooit draagt. Ik gok dat de meeste mensen in deze fase zo’n 15 items in de kast leggen. Als jij nu al niet kan kiezen en het liefst zeker 100 items wil houden: ga een stap terug en bedenk of je wel echt wil minimaliseren.

8. Ff praktisch
Welke items heb je het afgelopen jaar het meest gedragen? Die joggingbroek en slobbertrui? Het zijn misschien geen juweeltjes, maar ze horen wel in je kast. Ook praktische shirtjes voor onder je trui of die spijkerbroek die bij alles past leg je nu weer in je kast. Misschien zijn het niet je showstoppers, maar je draagt ze wel vaak.

Dit zijn items die je in de toekomst stap voor stap kunt vervangen voor kwalitatieve kledingstukken – ofwel investment pieces. Als jij iedere dag als je thuiskomt een joggingbroek aandoet, waarom koop je dan geen mooie?

En kijk ook naar je dagelijks leven en het seizoen. Koud, warm, vakantie, werk. Heb je daar nog dingen voor nodig? Stop die in je kast.

Dit is een goed moment om even te tellen.

Mik je ook op zo’n 33 stuks?

Ik zei het al eerder: ik geloof niet in de standaard lijsten en regels, maar misschien ben je op zoek naar iets meer houvast. Dit zijn de items die in een capsule wardrobe kunnen zitten:

9. Inspiratie voor een winter capsule collection
Een warme, nette winterjas, een leren jas, een paar winterlaarzen, een paar schoenen met hak, een paar nette schoenen zonder hak, een paar sneakers. Voor je bovenlichaam een warm vest of trui, een blazer, hemdjes, blouses en shirtjes. Voor de onderkant een rok, een jurk, een spijkerbroek en een nette broek.

10. Inspiratie voor een zomer capsule collection
Een zomerjas, een paar slippers of sandalen, een paar schoenen met hak, een paar zonder hak en een paar sneakers. Voor je bovenlichaam en warm vest of trui, een blazer, hemdjes, blouses en tops met korte mouw. Voor de onderkant een rok, een jurk, een spijkerbroek, een nette broek en een korte broek.

Misschien wil je op basis van dit lijstje wat toevoegen of weghalen. Doen.

En dan nu:

Je capsule wardrobe verbeteren

11. Minimaal op 5 manieren combineren
Als je een capsule collection samenstelt, kies dan items die onderling te combineren zijn. Als ik iets nieuws toevoeg moet het item altijd minimaal op 5 manieren te combineren zijn met de bestaande items uit m’n kast. Onhandig als een kledingstuk maar met 1 broek of rok gedragen kan worden.

12. Doe een kleurenanalyse
Als je weet welke kleuren je goed staan durf je meer met kleur. Veel miskopen komen voort uit onzekerheid. Daarbij: Als je eenmaal shopt in jouw kleurenpalet, zijn alle items onderling te combineren. Kan niet misgaan!

13. Doe een stijlanalyse
Je leert of een ronde of V-hals jou beter staat. En getailleerde kledingstukken of juist recht. Doordat jij straks precies weet welke items jou het beste staan, durf je beter te investeren. En waarschijnlijk doe je ook makkelijker afscheid van kleding die je nooit draagt, omdat je nu begrijpt waarom je het nooit draagt.

capsule wardrobe combinaties14. Maak een lookbook met de inhoud van je kast
Neem een paar uur de tijd en maak zoveel mogelijk combinaties met je capsule wardrobe. Maak hier foto’s van en sla deze op in een speciaal mapje op je telefoon. Perfect voor kledingstress: scroll door de foto’s en kies een look. Zie je meteen dat een capsule wardrobe niet betekent dat je er iedere dag hetzelfde uit ziet.

Sterker nog, als je je items goed kiest kun je zeker 100 verschillende combinaties maken. Ik doe het hierboven voor met items uit de duurzame webshop van Sophie Stone.

Nieuwe items toevoegen aan je capsule wardrobe

Dat voelt misschien gek, want je hebt genoeg kleding. Dat is waar. Maar als je ineens zo bewust met je kleding omgaat, zul je soms merken dat je iets mist. En nee, dat is niet dat ene jurkje in 3 kleuren van de H&M. Maar misschien wel een mooie wollen mantel of een paar goede winterschoenen.

15. Kijk naar de price per wear als je iets nieuws koopt
Ja, een winterjas van €300 is een flinke investering. Maar wat als je ‘m 3 winters lang iedere dag draagt? Per keer dragen is ‘ie dan niet zo duur. Terwijl je dat kerstjurkje van slechts €40 maar 1 keer hebt gedragen. 40 euro per draagbeurt. Dat is pas duur toch?

16. Zou ik hier ook het volle pond voor betalen? Hij was maar 10 euro is geen goed argument om een nieuwe tas te kopen. Investeer in de sale in tijdloze items die bij jou passen, laat je niet verleiden tot miskopen door een lage prijs.

17. Wacht 24 uur. Nog steeds verliefd? Dan is het waarschijnlijk een nieuwe favoriet. Ik ben de meeste kledingstukken dan al lang weer vergeten.

18. Kijk naar andere capsule wardrobes
Hier zie je voorbeelden van die van mij. Vrij kleurrijk, ik ben het kleurtype warme lente. Dus veel zalm, klaproosrood en cognac.

Sophie van Be Your Own Muse heeft een neutrale capsule wardrobe. Veel zwart, naturel kleuren en wat strepen en tijgerprint. Lidia van All About Fair Fashion droeg een jaar lang dezelfde jurk – ja echt! – en heeft nu ook een capsule wardrobe. Haar selectie is casual, veel jeans en af en toe een felle kleur.

Oh en natuurlijk Pinterest. De zoekterm capsule wardrobe levert duizenden resultaten op. De ene collectie nog mooier dan de ander. Maar onthoud altijd: die capsule wardrobe maak je voor jezelf, dus kijk vooral naar wat bij JOU past.

Klaar. Toch?

Ehm we hebben het nog niet gehad over die enorme stapel kleding op je bed hè. Nou daar komt ie:

Wat nu nog over is kan weg

Aaaaah! Ja dat klinkt wel heel rigoreus hè?

Ik zit op dit moment in een overgangsfase – want definitief een ander lijf na baby 2 en nog steeds iedere maand een ander gewicht en ook emotie. Dus ik heb nog geen afscheid genomen van de kleding die niet in de selectie zit. Maar dit zijn de stappen die ik doorloop:

19. Bewaar tijdloze kwalitatieve items en kleding uit een ander seizoen ergens anders
Stop het in dozen en leg het uit het zicht. Anders blijft die kast zo overvol. Dus een verhuisdoos met zomerjurkjes en bikini’s in de winter en in de zomer stop je daar je winterjas in. Je zult zien dat zeker 70% van je garderobe constant blijft, dus het is niet nodig 100 items te bewaren voor de grote seizoenswissel.

20. Kleding die kapot of versleten is
Verzamel je in een vuilniszak en stop je in de textielbak. Nooit in de prullenbak, zelfs kleding die versleten is kan prima gerecycled worden.

21. Kleding die nog prima is, maar jij niet meer draagt
Probeer je zo goed mogelijk een tweede leven te geven. Kun je er een vriendin blij mee maken? Ken je een goed doel dat er blij mee is? Verkoop het via Marktplaats of Instagram. Of breng het naar de Kringloop.

capsule wardrobe goed voor kleding zorgenGoed voor je capsule wardrobe zorgen

Je zult het zien: je hecht meer aan je kledingstukken als je minder hebt. Je gaat er beter voor zorgen, het repareren en als het dan eindelijk echt versleten is, wil je het liefst hetzelfde item opnieuw aanschaffen.

Een paar tips om goed voor je kleding te zorgen – het goede nieuws is dat je vooral een hoop dingen niet hoeft te doen:

22. Was je kleding niet te snel
Vroeger, toen we nog lichamelijke arbeid verichtten, werd onze kleding echt vies. Dat is nu voor de meeste mensen niet meer zo. Dus in plaats van een enkele reis wasmand, hang je je kleding uit na een dag dragen. Dit geldt extra voor wollen items. Wol is zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. Luchten is vaak genoeg.

Op de foto met mijn complete capsule wardrobe zie je het Linn Kledingrek van Brabantia. Zet ‘m op je slaapkamer, in je washok of in de gang en je kunt stijlvol laten luchten. Op een hanger of op het rek. Door je kleding minder te wassen, blijft deze langer mooi. Wist je dat echte denimlovers hun jeans zelfs nooit wassen?

23. Was niet op hoge temperaturen
Wassen op 60 graden is bijna twee keer zo duur in vergelijking met wassen op 40 graden. Voor de meeste vuile was is 30 graden voldoende. En je kleding blijft langer mooi.

24. Gebruik geen droger
Droog je was buiten aan de droogmolen of op je mooie Linn Kledingrek. Een droger gebruikt 3 à 4 keer zoveel stroom als een wasbeurt. Dat kost geld, energie én je kleding slijt veel sneller.

25. Strijk nooit
Nou ja, nooit, alleen als je je kleding anders niet kunt dragen. Overhemden strijken is dus toegestaan, maar alsjeblieft geen joggingbroeken of ondergoed. Even goed uitkloppen als het uit de wasmachine komt en netjes ophangen, dat werkt prima.

Ha, wie dacht dat beter voor je kleding zorgen zo makkelijk was hè?!

Laat je trouwens niet ontmoedigen door dit lange artikel

Er kan niets misgaan en je kunt het gewoon eens testen. Hang je 33 favoriete kledingstukken in de kast en berg de rest even op. Kijk wat er gebeurt. Ik denk dat jij net zo blij wordt als ik, van een kast met alleen maar lievelingen.

Liever samen aan de slag? Doe dan mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

 

 

BRON
  1. Fashion United – Onderzoek wijst uit: Nederlanders kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar
Gepubliceerd op: 11 mei 20200Categorieën: duurzame kleding, minimaliseren0