Zo geef je goede voornemens cadeau

Ik schreef het al eerder. Wat mij betreft zijn praktische cadeaus voor de feestdagen prima.

Ik heb namelijk alles al.

Dan liever iets wat ik in het nieuwe jaar echt kan gebruiken.

Heb jij ook genoeg spullen? Of zou je 2018 graag wat duurzamer beginnen? Bij deze:

5 x duurzame goede voornemens voor 2018

En hoe je ze waarmaakt:

1. Vaker biologisch eten

Of gezonder.
Of minder vlees.
Of alledrie.

Mijn gouden tip? Geef jezelf een groente-abonnement cadeau. Wekelijks krijg je dan een tas groente thuisbezorgd of je mag ‘m ergens ophalen. Dit heeft diverse voordelen:

  • Je eet automatisch de groente van het seizoen, dat is gezond en geeft minder CO2-uitstoot.
  • Groente is ineens de basis van je maaltijd, die heb je immers al in huis. Dat is heel anders dan wanneer je traditioneel gezien bij het stukje vlees of vis begint.
  • Vaak zijn de pakketten voordeliger dan losse groente kopen, omdat je profiteert van het schaalvoordeel dat zij hebben bij het inkopen.

Zelf eten we al 5 jaar groente en fruit van Kievitamines, zij bezorgen o.a. in Den Haag, Alphen aan den Rijn, Hoofddorp en Haarlem. Je kunt ook kijken naar Odin of Landzicht. Of zoek op groente-abonnement + jouw woonplaats in Google.

2. Meer eten zelf maken

Dat is makkelijker dan je denkt. De eerste keer dat ik een bananenbrood ging bakken stond ik een half uur te mixen in de keuken. En toen moest ‘ie nog de oven in. Inmiddels ben ik in 5 minuten klaar. Gewoon doen dus.

En wat voor mij goed werkt: het hoeft niet fancy of iedere keer wat anders. Gewoon, wat voor jou werkt. Voor ons is dat dus bananenbrood.

goede voornemens cadeau BrabantiaEn omdat ik inmiddels weet wat ik vaak bak, koop ik grootverpakkingen van de ingrediënten. Een zak speltmeel van 5 kilo bijvoorbeeld. Bestel ik extra bij mijn groentepakket.

Zo zit ik nooit zonder, het scheelt veel verpakkingsmateriaal en het is relatief ook nog eens veel goedkoper.

3. Minder eten weggooien

goede voornemens cadeau Brabantia

goede voornemens cadeau Brabantia

Stap 1 daarbij is om alles goed te bewaren. In luchtdichte verpakkingen graag, dan blijft het zo lang mogelijk goed. Zoals deze glazen voorraadbussen van Brabantia. Stapelbaar en je ziet van de buitenkant meteen wat erin zit.

Stap 2 is om niet meer klaar te maken dan je nodig hebt. Wist je dat 1/3e van het voedsel wereldwijd wordt weggegooid?

goede voornemens cadeau BrabantiaIk doe m’n best, maar toch gaat het hier ook wel eens mis, vooral met couscous. Daar heeft Brabantia een handige oplossing voor: een voorraadbus met maatbeker. In de deksel meet je de juiste portie af voor fusilli, macaroni, risotto, rijst, couscous en bulgur. Zo maak je nooit meer teveel – of te weinig.

Per verkochte voorraadbus doneert Brabantia trouwens aan The Hunger Project. Zij zetten zich in voor een einde van chronische honger. Ze investeren in de totale ontwikkeling, van schoon water tot onderwijs, van de bevolking in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zodat de mensen straks op eigen kracht in hun voedselbehoefte kan voorzien.

4. Minder afval

goede voornemens cadeau BrabantiaAls je bovenstaande stappen volgt, bespaar je al een hele hoop afval. Maar dat kan nog beter. Zo heb ik broodzakken en fruitnetjes van biologisch katoen. Die neem ik mee naar de supermarkt, bakker of groenteman. En dat scheelt me toch een hoop plastic zakjes.

Reken maar uit: hoeveel broden koop jij per jaar?

5. Afval scheiden

En tot slot: het afval dat overblijft goed scheiden.

Dat scheiden doen we, maar wegbrengen… Onze tuin lijkt soms wel een recyclestation. Bergen lege flessen en zakken vol plastic. Het gaat dus netjes allemaal apart, maar het daadwerkelijke opruimen zit niet in m’n systeem.

goede voornemens cadeau BrabantiaIn deze chique Bo Touch Bin prullenbak van Brabantia zitten naar keus 1, 2 of 3 vakken. Ik koos voor 2 en deed in de linker een linnen tas voor het glas. Vol? Dan kan ik ‘m zo meenemen naar de glasbak.

Dat wordt dus mijn goede voornemen 😉
En dat van jou?

 

deze blogpost is een samenwerking met Brabantia

 

Gepubliceerd op: 27 november 2017Categorieën: duurzaam interieur, duurzame cadeaus, duurzame lifestyleTags: