5x energie, geld en tijd besparen op wassen

Ik zei het al eerder, ik ben geen talent als het op huishoudelijke klussen aankomt. Daarbij roep ik graag de hulp in van allesreiniger die naar grapefruit ruikt én mijn schoonmaakster. Maar als het over de was gaat, is er hoop: met deze 5 tips kun je energie, geld en tijd besparen op wassen door dingen NIET te doen.

1. Was je kleding NIET te snel

Vroeger, toen we nog veel lichamelijke arbeid verichtten, werd onze kleding echt vies. Dat is nu voor de meeste mensen niet meer zo. Dus in plaats van een enkele reis wasmand, hang je je kleding uit na een dag dragen. Door je kleding minder te wassen, blijft deze langer mooi. Echte denimlovers wassen hun jeans zelfs nooit!

2. Was NIET te vaak

Er wordt in veel huishoudens te vaak gewassen. Weeg je droge was eens en zoek op hoeveel kilo er maximaal in jouw wasmachine mag. Dat is vaak meer dan je denkt.

3. Was NIET op hoge temperaturen

Wassen op 60 graden is bijna twee keer zo duur in vergelijking met wassen op 40 graden. En 90 graden is zelfs zeven keer zo duur als 15 graden! Voor de meeste vuile was is 30 graden voldoende. Soms is wassen op 60 graden wel verstandig: bij besmettelijke ziekten of als je vaatdoekjes wast. Was sowieso eens in de maand op 60 graden om de levensduur van je machine te verlengen.

Wastemperatuur Kosten voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,05
30 graden € 0,08
40 graden € 0,12
60 graden € 0,21
90 graden € 0,33

4. Gebruik GEEN droger

Droog je was aan een droogmolen of wasrek. Een droger gebruikt 3 à 4 keer zoveel stroom als een wasbeurt. Dat kost geld, energie én je kleding slijt veel sneller.

Tip: Brabantia werkt samen met WeForest aan herbebossing en plant een boom voor elke verkochte Brabantia droogmolen. Het doel: 500.000 bomen planten in Burkina Faso. Ik gebruik sinds kort een Brabantia WallFix droogmolen. Met 1 hand uit te trekken en dan heb ik 24 meter drooglijn. Handig!

5. Strijk NOOIT

Nou ja, nooit, alleen als je je kleding anders niet kunt dragen. Overhemden strijken is dus toegestaan, maar alsjeblieft geen theedoeken en ondergoed. Scheelt energie, geld en heel veel tijd! Best te doen zo, besparen op wassen.

Deze blogpost bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.
Beeld: Brabantia
Cijfers: MilieuCentraal.nl

 

 

Gepubliceerd op: 17 juli 20150Categorieën: duurzame lifestyle0Tags: , , , 0