Verhuizen met kinderen tips
Zo’n enorme verbouwing en uiteindelijk verhuizen, dat is ingrijpend. Niet alleen voor ons, maar ook voor de kinderen. De jongens waren 2 en 5 toen we verhuisden. Hier deel ik mijn 9 tips voor verhuizen met kinderen.
1. Adem in, adem uit
Allereerst: ja, ik weet het, als je gaat verhuizen heb je geen tijd over. Helemaal niet als je in je nieuwe huis flink moet klussen. Neem toch de tijd om aandacht te besteden aan de verhuizing met je kinderen. Dat maakt het hele spektakel voor iedereen meer ontspannen en daar heb je allemaal profijt van. Een relaxed kind is ook relaxter verhuizen voor jou, toch?
2. Stap voor stap
Augustus 2018 gingen we voor het eerst kijken. Eind januari 2019 kregen we de sleutel en uiteindelijk verhuisden we pas begin augustus 2019. Een jaar duurt lang als je 5 jaar oud bent. Daarom hebben we er nog niet met de kinderen over gepraat tot we de sleutel kregen.
Na de sleuteloverdracht duurde meer dan een half jaar tot de verhuizing. We leggen uit dat dit ons huis wordt, maar dat er eerst nog van alles moet gebeuren. Ze begrijpen meer dan je denkt. De oudste heeft door de basisschool al best een besef van de seizoenen en tijd: ‘Als de zomervakantie begint, dan gaan we verhuizen.’ Toen bespraken we ook dat hij na de vakantie naar een nieuwe school gaat en vertelde hij het in zijn klas.
Doordat we er open over waren, voelde het niet spannend voor hem en waren er maanden dat hij er niet aan dacht.
3. Laat ze meehelpen
Ieder weekend was óf Jeroen óf ik aan het klussen. Het was op dat moment echt een bouwval, dus met z’n allen de hele dag naar het huis was niet veilig. Maar we gingen wel regelmatig samen kijken naar de voortgang en gezellig met z’n allen wat drinken in de bouwkeet. Vooral de oudste wilde graag helpen. Hij timmerde dan wat spijkers in de vloer of samen met Jeroen schroeven met de boormachine. Met veiligheidsbril op en handschoenen aan voelde hij zich een echte timmerman.
4. Ga kennismaken, maar niet te vroeg
Voor de kinderen betekent verhuizen een nieuwe school, BSO en opvang. Jeroen en ik hebben deze samen uitgekozen, die zoektocht begon al een jaar voor onze verhuizing. Voor de oudste vonden we een nieuwe Montessori-school en in hetzelfde gebouw zit een BSO en ook opvang voor de jongste.
We mochten al eerder een keer gaan kijken met de kinderen, maar hebben dit bewust uitgesteld tot 2 weken voor de verhuizing. In die tijd namen we ook afscheid van de oude school, BSO en opvang. Daardoor voelde het logisch. Ook wennen hebben we pas gedaan nadat we bij de oude locaties afscheid namen.
5. Neem bewust afscheid
In de weken voor de verhuizing heb ik meer dan 70 traktaties gemaakt. Op school, BSO en opvang hebben de jongens hun afscheid gevierd. Had ik daar tijd voor? Eigenlijk niet nee. Was het het waard? Zeker wel! Vooral bij de oudste leefde dit heel erg. Hij keek uit naar het trakteren en vond het fijn om in de klas te vertellen over zijn nieuwe school. De klas had een mooi kunstwerk voor hem gemaakt, wat hij koestert.
Ik benoemde elke ochtend wat er ging gebeuren: ‘Vandaag is de laatste keer in de klas bij juffrouw Ilona.’ Daarmee kwam bij hem ook het besef: ‘Zie ik mijn vrienden dan nooit meer? Weten ze dan waar mijn nieuwe huis is?’ We verhuizen nog geen 10 kilometer verderop, maar hij zal zijn beste vrienden niet meer dagelijks zien. We maakten bij zijn traktatie verhuiskaarten met een klusfoto plus zijn adres, zodat iedereen weet waar zijn nieuwe huis is.
Dit zal voor ieder kind anders zijn, maar misschien kun je door iets vergelijkbaars zijn of haar zorgen wegnemen.
6. Maak een aftelkalender
Wanneer je precies begint is afhankelijk van de leeftijd, maar begin niet 3 maanden vantevoren met aftellen. Dat maakt het veel te spannend. Wij begonnen een week vantevoren en op de kalender stond alles getekend wat er die week ging gebeuren. Denk niet te ingewikkeld, ik tekende die van ons in 2 minuten. Elke avond kleurden we een vak in en keken wat er de volgende dag op de planning stond.
7. Maak het tastbaar en zichtbaar
Verhuizen, nooit meer in je oude huis wonen, dat zijn abstracte begrippen voor kinderen. Maar je kunt wel samen een verhuisdoos versieren, die ze zelf inpakken met hun favoriete speelgoed. En ze zelf deze doos laten verhuizen en weer uitpakken.
Ook een rondje door het oude, lege huis helpt. De jongste van 2 vond het grappig en ook gek: ‘Waar is tafel nou?’
8. Maak herinneringen
Het is een roerige, soms stressvolle tijd. Maar ook een hele bijzondere. Kijk waar je er iets speciaals van kunt maken met de kinderen. Denk aan samen pannenkoeken eten in de bouwkeet. Of picknicken in de lege woonkamer van jullie oude huis. Of meerijden met de verhuiswagen. Of een hut bouwen van bouwmaterialen die over zijn.
Wij wonen voorlopig op de eerste verdieping en slapen daarom bij de oudste op zijn slaapkamer. Wij dachten vantevoren misschien onhandig, hij vind het fantastisch en we kijken elke ochtend bij het wakker worden in een stralend gezicht. En als de zon schijnt picknicken we op de oprit, bij gebrek aan woonkamer. Samen maken we herinneringen aan deze bijzondere tijd.
9. Verander niet teveel
Die verhuizing lijkt hét moment om alles aan te pakken. Weg met dat ledikant en tijd voor een groot bed. Of eindelijk al het speelgoed uitzoeken en opruimen. Maar een nieuw huis is al een flinke verandering, dan is het fijn als er verder zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Dus rustig aan, verhuis mee wat er al was en pak daarna samen de kinderkamer of het speelgoed aan.
En werken de tips?
Op dit moment zijn we 10 dagen verhuisd en dat gaat eigenlijk best goed. Ja, natuurlijk moeten we wennen. De oudste zei: ‘Wel een beetje spannend hè, al die nieuwe geluiden.’ De nachten zijn wat onrustiger en voorlopig kamperen we op de 1e verdieping, zolang het beneden nog niet klaar is. Soms komt er nog een vraag over het oude huis: ‘Woont de mevrouw er al?’ Maar missen doen ze het niet: ‘Nee mama, dit huis is veel beter, want het heeft een trap!’ En dat we nu weer meestal met z’n vieren zijn doet ons allemaal goed.
Wat zijn jouw favoriete verhuizen met kinderen-tips?