Ik denk aan Nepal

In 2013 bezocht ik Nepal. Het was een onvergetelijke reis, waar ik nog vaak aan terug denk. Sinds de aardbeving zijn mijn gedachten onafgebroken bij dat prachtige land en de meest vriendelijke mensen die ik ooit heb ontmoet. Helaas is dat niet genoeg, Nepal heeft hulp nodig!

direct-nepal-helpen-langtang-jongendirect-nepal-helpen-langtangdirect-nepal-helpen-vrouwendirect-nepal-helpen-monikken-kathmanduNepal is een land van uitersten. Een cultuur met vele tradities, tempels en kloosters, maar ook uitgestrekte natuur die varieert van jungle tot de Himalaya. Ingeklemd tussen grootmachten China en India, is Nepal één van de armste landen ter wereld. Ook voor de aardbeving was er bijvoorbeeld zelfs in de hoofdstad Kathmandu niet altijd electriciteit. Deze ‘armoede’ zie je niet terug in de mentaliteit van de kleurrijke inwoners: de Nepali zijn vriendelijk en positief. Nepal is de enige Hindoe-staat ter wereld, maar verschillende geloven leven vreedzaam naast elkaar. In sommige tempels wordt zelfs het hindoeïsme en boeddhisme gecombineerd.

fabriek-studio-JUX-kathmanduTijdens mijn reis bezocht ik de fabriek van studio JUX. Het Amsterdamse duurzame modemerk heeft sinds zes jaar een eigen fabriek in Kathmandu. Het is bijzonder dat een kledingmerk een eigen fabriek runt en kleermakers in dienst heeft. De meeste merken besteden hun productie per seizoen uit aan de fabriek die de laagste prijs vraagt.

studio-jux-meet-your-tailorstudio-jux-meet-your-tailor-suit Ik had de makers van mijn studio JUX-kleding al eens online ‘ontmoet’. Op het label van de kleding staat namelijk een nummer, waarmee je op de website kunt lezen wie jouw rok of blouse heeft gemaakt. Zo werd mijn jurk met nummer 2 gemaakt door Dil Maya Tamang. En het pak van mijn man door Raju Khati. Het was heel bijzonder om hen in het echt de hand te schudden. En te zien met hoeveel plezier zij deel uitmaken van het studio JUX-team.

De aardbeving op 25 april heeft Nepal ongelooflijk hard geraakt. Duizenden doden en gewonden, hele dorpen zijn ingestort. En dat is nog maar het ‘begin’. Er is een groot tekort aan eten en drinken. Families leven en slapen op straat, terwijl het regenseizoen begint. Na een lange zoektocht blijkt dat alle 21 kleermakers van studio JUX nog in leven zijn. Maar: al hun huizen zijn beschadigd, 6 woningen zelfs totaal verwoest.

Direct Nepal helpen

Studio JUX verzorgt op dit moment hun eerste basisbehoeften, zoals drinkwater en een veilige plek om te slapen. De komende maanden ondersteunen ze de kleermakers bij de wederopbouw van hun huizen. Maar dat kunnen ze niet alleen. Je kunt Nepal direct helpen via de studio JUX foundation. Het geld komt rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Via de website en nieuwsbrieven word je op de hoogte gehouden waar het geld naartoe gaat.

Steun de Nepali tailors met een overschrijving aan stichting studiojux.org (NL74 RABO 0361 2000 48) onder vermelding van ‘Nepalquake’. Of doneer via de website van de stichting studiojux.org. Heel veel dank voor je aandacht en je steun!

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 6 mei 2015Categorieën: duurzame dameskleding, duurzame kledingTags: