Yoni – tampons en maandverband zonder plastic

by Laura
yoni-chemicals-are-not-for-pussies

Op het gebied van eten, kleding en huidverzorging probeer ik al jaren ‘groene’ keuzes te maken. Ik bestudeer verpakkingen en kledinglabels of ga op zoek naar een keurmerk. Maar over tampons en maandverband had ik nog nooit zo nagedacht… Totdat ik Yoni tegenkwam op het crowdfundingplatform One Planet Crowd. Wat blijkt: de standaard producten uit de supermarkt zitten vol schadelijke chemicaliën, bleekmiddelen en synthetische stoffen. Dit terwijl je vagina één van de meest absorberende delen is van het vrouwelijk lichaam. Dat moet anders!

Yoni---tampons-en-maandverband-zonder-plastic Yoni---tampons-en-maandverband-zonder-plastic Yoni---tampons-en-maandverband-zonder-plasticTijd voor tampons en maandverband zonder plastic

Ik investeerde in Yoni via One Planet Crowd en met mij 400 anderen. In december vorig jaar ontving ik mijn pakket met maandverband, tampons en inlegkruisjes. Ik was aangenaam verrast: De verpakkingen zien er prachtig uit. Ook wel eens leuk toch, voor zo’n praktisch product. Daarnaast doen de producten wat ze moeten doen. Ik ben fan!

Tip: Vind je het leuk om nieuwe duurzame initiatieven te ontdekken én te steunen? Kijk dan regelmatig op One Planet Crowd. Duurzame bedrijven presenteren hier hun crowdfundingprojecten. Door te investeren help je hen op weg en je ontvangt altijd een tegenprestatie. Rente of een pakket Yoni producten bijvoorbeeld.

Het verhaal achter Yoni

Oprichter Mariah Mansvelt Beck werd op 30-jarige leeftijd geconfronteerd met een voorstadium van baarmoederhalskanker. Om haar gezondheid te ondersteunen, kreeg zij het advies om tampons en maandverband van biologisch katoen te gebruiken. Ondanks haar bewuste levensstijl, had ze daar nog nooit bij stil gestaan. Sounds familiar! Ze wilde hier graag meer over weten, maar bedrijven weigerden om haar een ingrediëntenlijst te verschaffen. Samen met mede-oprichter Wendelien Hebly ging ze op onderzoek uit. De uitkomst was schrikbarend: geen transparantie, weinig onderzoek en producten die schadelijke chemicaliën, bleekmiddelen en synthetische stoffen kunnen bevatten. De twee besloten een alternatief op de markt te brengen: Yoni.

Zijn tampons en maandverband van Yoni duurzaam?

Ja! Op de website van Yoni kun je precies lezen waar de producten van gemaakt zijn en in welke percentages: biologisch katoen en (voor het maandverband) maïszetmeel. Een verrassend korte ingrediëntenlijst dus. Het biologisch katoen is GOTS gecertificeerd. De producten in zijn geheel zijn SOIL gecertificeerd, het strengste keurmerk voor verzorgingsproducten.

Het is vooral ook goed om je te realiseren wat er níet in deze producten zit. Tampons en maandverband zonder plastic, zonder chemische ‘superabsorbers’, niet gebleekt met chloor en parfumvrij. Allemaal zaken die je ook niet nodig hebt down under toch? Of zoals Yoni zegt: Chemicals are not for pussies!

Waar koop ik tampons en maandverband zonder plastic?

Yoni heeft steeds meer stenen verkooppunten, zoals Marqt. Een overzicht van alle online en offline Yoni verkooppunten vind je op de website. Je kunt de producten ook bestellen in hun eigen Yoni webshop, dan wordt het mooi verpakt bij je thuisbezorgd.

Beeld: 1. www.lauraenjames.com // 2. 3. 4. Yoni

 

Related Articles

3 comments

Eveline 8 augustus 2016 - 15:43

Hej Laura en andere lezeressen, zelf heb ik al 3 jaar een menstruatie cup, een top alernatief voor tampons! één keer aanschaffen en je kunt jaren vooruit met 0 afval! Een vriendin van me heeft nooit tampons gebruikt en heeft nu uitwasbaar maandverband; word geleverd in een mooie verpakking en is gewoon te koop via bol.com! bij aankoop van een setje word zelfs een setje gedoneerd aan een vrouw in India. Dubbel goed dus!

Reply
Laura 8 augustus 2016 - 15:47

Wat goed Eveline! Toevallig ligt hier ook een cup klaar om te testen. Later meer dus 😉 Er zijn inderdaad nog hele goede, duurzame initiatieven naast wegwerp, goed dat je ze noemt.

Reply
Alice 26 oktober 2016 - 12:22

Bedankt voor jouw blog over Yoni! Ik ‘ontdekte’ dit geweldige merk ook onlangs en ben ook fan: ik beveel het iedere vrouw aan. Ook heel fijn dat we Yoni nu gewoon bij de Albert Heijn kunnen halen.

Reply

Leave a Comment