Een gezonde Sinterklaas traktatie maken? Mandarijnen Pietjes!

Weer een mijlpaal: James gaat deze week naar de Butterflies, een oudere groep op de kinderopvang. De laatste groep voordat hij naar de basisschool gaat.

Say what? Stop de tijd!

Wat heeft hij veel geleerd in de afgelopen 15 maanden. Toen hij begon bij de Bublebees kon hij net lopen. Hij zei papa en mama. En hij at soms met een lepel, meestal met zijn handjes.

Nu telt hij tot 10, in het Nederlands én het Engels. Hij kletst je de oren van je kop, over politiemotoragenten en zwaailichten. Die trouwens zo heten omdat je altijd naar politie-auto’s moet zwaaien mama. En hij eet nu meestal met lepel én vork, soms nog met z’n handjes.

Tijd voor een nieuwe stap

Hij gaat z’n grote vriend Jack achterna, naar de Butterflies. Waar ze met LEGO mogen spelen en letters leren schrijven. Maar voordat het zover is: eerst trakteren!

Aangezien James in het voorjaar jarig is, is dit dé kans om iets Sinterklazerigs te trakteren. En aangezien James vooral fan is van Pietjes, moest het iets met een Piet worden.

Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ik schreef het al eerder:

Mijn eisenlijst is lang

Ik wil dat de traktatie gezond is. En geschikt voor alle kinderen. Dat betekent zonder gluten, lactose of noten. Als er een cadeautje bij zit, dan graag iets wat duurzaam geproduceerd is. En misschien wel het allerbelangrijkste: Ik wil dat de traktatie er leuk uit ziet. Pinterestwaardig als het even kan.

Het is gelukt. Tadaaa:

Gezonde Sinterklaas traktatie maken? Mandarijnen Pietjes!

Ik maakte 20 mandarijnenpietjes. Daarvoor heb je nodig:

 • 20 mandarijntjes
  Tip: Als het kan een beetje rond van vorm. Ik haalde de mandarijntjes bij de groenteboer, maar die bleken vrij plat. Bij sommige Pietjes zakt hun muts daardoor over de ogen.
 • A4 papier in verschillende kleuren – ik gebruikte 4 kleuren en per Piet een strook van 1,5 cm x 21 cm (korte kant A4)
 • vloeipapier in verschillende kleuren – ik gebruikte 4 kleuren en per Piet een vierkant van ongeveer 20 x 20 cm
 • veren in verschillende kleuren
 • dubbelzijdig tape
 • schaar
 • liniaal
 • stanley mes
 • zwarte stift
 • evt. een printer

gezonde sinterklaas traktatie piet van mandarijnen

Hoe maak je die mandarijnenpietjes?

Stap 1 – Ik print eerst tekst op het gekleurde A4 papier: Bye Bumblebees – James. Ik beplak de achterkant van het papier met dubbelzijdig tape. Daarna snij ik reepjes uit het papier van 1,5 x 21 cm.
Stap 2 – Uit het gekleurde vloeipapier knip ik vierkanten van ongeveer 20 x 20 cm.
Stap 3 – Pak een mandarijn en vouw een stuk vloeipapier om de bovenkant van het mandarijntje heen. Zo krijg je een mooie ronde vorm. Laat het mandarijntje iets zakken: zo krijgt het Pietje een mooie poffende hoed.
Stap 4 – Haal het beschermfolie van de dubbelzijdig tape af van 1 van de reepjes papier van stap 1. Pak een veertje en hou dit tegen de mandarijn en het vloeipapier aan. Draai het reepje papier halverwege de mandarijn om het vloeipapier en de veer heen.
Stap 5 – Haal de pietenmuts van de mandarijn af. Knip het vloeipapier en de veer die onder de strook papier uitkomt weg.
Stap 6 – Zet de mandarijn z’n pietenmuts weer op en teken een gezichtje op de mandarijn. Klaar!

gezonde sinterklaas traktatie piet van mandarijnen

Gepubliceerd op: 28 november 20160Categorieën: duurzame cadeaus, duurzame lifestyle0Tags: , , , 0