Hoe herken je koele kleuren en hoe herken je warme kleuren?

Een van de meestgestelde vragen in mijn capsule wardrobe cursus: Hoe herken je koele kleuren? En: hoe herken je warme kleuren? Sommige kleuren zijn makkelijker te herkennen. Zoals oranje (warm), olijfgroen (warm) of zeegroen (koel). Ook roze en geel zijn vaak makkelijk te herkennen als warm of koel. Maar hoe zit dat met rood? En lila?

Wat er vaak mis gaat bij het herkennen van koele kleuren en warme kleuren

Misschien ben je je kast aan het sorteren en wil je alles per kleurtype neerleggen. Of je zoekt een nieuw kledingstuk en staat in de winkel met iets leuks in je handen. En dan ineens loop je vast: is dit kledingstuk nou warm of koel? Wat er vaak mis gaat is dat je alleen naar die ene kleur kijkt. Je probeert uit je hoofd te bedenken of je wat warms of koels er in ziet of je gebruikt je waaier en gaat op zoek naar exact die kleur.

Dat werkt dus niet

Zeker niet bij kleuren die wat moeilijker te herkennen zijn. Want exact die kleur zit natuurlijk net niet in je waaier. En misschien hangt de hele winkel net vol heel warme kleuren, waardoor dat lila al snel koel afsteekt. Maar dat is relatief. Het is daarom handig om je eigen referentiekader te gebruiken: je kleurenwaaier of je kleurkaart.

En nee, dan hoef je dus niet exact die kleur te zoeken

Het gaat erom dat de kleuren familie van elkaar zijn. Dus hou je kaartje of waaier open en leg het op het kledingstuk. Kijk of het mengt met elkaar. Soms helpt het om ook duidelijk te zien wat het NIET moet zijn. In je kast kun je bijvoorbeeld eerst de kledingstukken doen die je zeker weet en het kledingstuk daarna bij iedere groep houden. En het kan helpen om kleurkaartjes te hebben van allevier de seizoenen, dan zie je makkelijker wat het wel (of niet) moet zijn.

Een kleur kan soms ook bij meerdere kleurgroepen passen

Kijk sommige kleuren zijn echt duidelijk koel of duidelijk warm. Of hebben heel sterk 1 van de andere kleurkarakteristieken: helder, gedempt, diep of licht. Maar veel kleuren passen in meer kleurgroepen, omdat ze er gewoon tussenin zitten. Dus ter geruststelling: als het echt niet past, zie je dat meestal vrij duidelijk.

Kijk, ik laat je zien hoe je een koele kleur kunt herkennen

Lila is een kleur die je nu veel in de winkel ziet. Deze heeft meestal een koele ondertoon, maar soms ook warm. Hier zie je eerst een foto waarin ik de kleur van de jurk vergelijk met de paarsen uit de waaiers. Je ziet dat de kleur van de jurk niet letterlijk in 1 van de waaiers terug komt:

hoe herken je warme of koele kleur lila paars

Het is zo moeilijk om te bepalen bij welke waaier de kleur lila het beste past. Is dat bij lente (links bovenaan) of (met de klok mee) zomer, herfst of winter?

Op de volgende foto zie je dezelfde stof en waaiers, maar nu met de hele waaier open:

hoe herken je warme of koele kleur lila paars

Je ziet nu dat de warme waaiers (lente linksboven en herfst rechtsonder) afvallen. Die liggen echt op de stof en vormen geen geheel met het lila. De zomerwaaier (rechtboven) past het best, deze is net als de stof koel, gedempt en licht van kleur. De winterwaaier (linksonder) past een beetje, het lila is ook koel, maar je ziet dat de winterkleuren veel krachtiger van kleur zijn.

hoe herken je warme of koele kleur lila

De lila jurk op de foto is de jurk NARCISSAA in de kleur purple noise van Armedangels uit de zomercollectie van 2022. In de webshop van Armedangels krijg je 15% korting met de code LAURA_15. Deze code is geldig tot 19 juni 2022.

En hoe herken je dan een warme kleur rood?

Dat werkt op dezelfde manier. Toen ik mijn opleiding tot kleurenconsulente deed, moest ik erg wennen aan koel rood, ik dacht dat rood altijd warm was. Warm rood heeft spatje oranje/geel erin, koel rood is wat blauwer, denk aan een brandweerwagen. Maar ook dit is met het blote oog, zonder vergelijkingsmateriaal, niet altijd makkelijk te zien.

Hier zie je verschillende kleuren rood op een rode jurk

Linksboven tinten koraal van de lente, daarna (met de klok mee) rozerood van de zomer, wat dieper rood van de herfst en koel rood van de winter. Maar welke is nou het best?

hoe herken je warme of koele kleur rood

Ook dat zie je weer het best met de waaier open. Hier zie je de koele waaiers (links en rechts) afvallen. Ze vormen duidelijk een andere kleurfamilie dan de stof van de jurk. De lentewaaier bovenaan past het best: een warme, heldere kleur is het. Onderaan zie je herfst, deze komt in de richting, maar je ziet dat de herfstkleuren wat zwaarder zijn dan de kleuren van de jurk.

hoe herken je warme of koele kleur rood
hoe herken je warme of koele kleur rood

De rode jurk op de foto is de jurk HELINAA WATER DOTS in de kleur hibiscus van Armedangels uit de zomercollectie van 2022. In de webshop van Armedangels krijg je 15% korting met de code LAURA_15. Deze code is geldig tot 19 juni 2022.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Armedangels

Gepubliceerd op: 16 mei 20220Categorieën: duurzame dameskleding, duurzame kleding0