Hoera! 91 dagen met 33 kledingstukken

Mijn eerste 3 maanden van Project 333 zitten erop. Mijn kledingkast ging van 229 naar 33 items. Nou ja, 36 items inmiddels. Maar toch, een geminimaliseerde garderobe. En het was heerlijk. Ik heb me deze 3 maanden niet onzeker gevoeld over mijn kleding. Dus ik ga door. Inmiddels heb ik alweer een nieuwe selectie gemaakt voor december tot en met februari. Daarover later meer, nu eerst een verslag over de derde maand.

Fact & figures over mijn capsule collection

Mocht je het jezelf afvragen: Ja, ik hou alles wat ik draag netjes bij in een Exceldocument. (Nerd – wiskunde was één van mijn favoriete vakken op de middelbare school.) Het eindresultaat: een hoop cijfers, waarvan ik de interessantste hieronder heb verzameld.

 • In 91 dagen heb ik 439 keer een kledingstuk uit m’n kast gekozen.
 • Dat is gemiddeld 12,2 keer per kledingstuk.
 • Ik droeg mijn cognackleurige sjaal het meest: maar liefst 51 keer! (Oh, waarom koos ik maar 1 sjaal?!)
 • Van mijn 36 items zijn er 8 van duurzame merken, 6 stuks vintage, 20 ‘gewone’ fast fashion kledingstukken en 2 fast fashion met een duurzame touch. Deze items zijn bijvoorbeeld van biologisch katoen of Tencel gemaakt, maar niet verantwoord geproduceerd.
 • 55% van de items is een fast fashion item, ik droeg deze 65% van de tijd. Heel vaak, de fast fashion items díe ik koop kies ik heel bewust. En draag ik veel. Geen wegwerpkleding dus in dit geval.

Ik vond al die cijfers zo leuk dat ik ze ook nog in een infographic heb verwerkt:

cijfers bij capsule collection | Laura en James

Voordelen & nadelen van een minimalistische garderobe

To be honest: Ik kan alleen voordelen bedenken. Een minimalistische garderobe is zo gek nog niet!

 • Niet: Een kast waar van alles uitvalt als je deze opent.
 • Wel: Een kledingkast met alleen maar favorieten.
 • Minder keuzestress, je doet het gewoon met deze kleding en dat gaat prima.
 • Minder kleding kopen. Je kunt het nu toch niet aan doen.
 • Ik ben kritischer over nieuwe aankopen: Ik droeg m’n rode blouse maar 4 keer in 3 maanden tijd. Waarom zou ik dan nog een rode blouse kopen?
 • Ik maak creatievere combinaties. En leuk als je dan een compliment krijgt over die ‘oude’ broek!
 • Ik durf te investeren in kwalitatieve kledingstukken. Ik droomde bijvoorbeeld al maanden (of jaren…) weg bij de kleding van Joline Jolink, maar vond het vaak te duur. Nu merkte ik dat ik een cognackleurig vest miste. Ik kocht er één bij Joline en droeg het in 1 maand al 13 keer. Hoera voor kleding waar je echt blij van wordt!
 • Makkelijker afscheid nemen van kleding. Ik ben een ramp in kleding opruimen, maar na deze 3 maanden zijn er stuks die versleten zijn. En een groot deel van de kleding die ik niet geselecteerd had, heb ik niet gemist. Nou, dat kan ik nu wel opruimen.

Ik ga nog even lekker door! Ik heb al een nieuwe selectie gemaakt voor de maanden december, januari en februari. Daarover later meer. Voor nu: Hoera voor Project 333 en mijn minimalistische kledingkast.

Goede voornemens? Hier lees je hoe je een capsule collection samenstelt.
Als je mee wil doen aan Project 333 lees je hier de regels.
Deze 33 kledingstukken had ik geselecteerd voor mijn herfst capsule collection en de eerste 3 maanden Project 333.
Hier lees je mijn ervaring met maand 1 en maand 2 van Project 333.
En tot slot: Alle losse outfits uit mijn capsule collection kun je zien op mijn Project 333 Pinterest board.