Hoera! 91 dagen met 33 kledingstukken

by Laura
outfits november project 333

Mijn eerste 3 maanden van Project 333 zitten erop. Mijn kledingkast ging van 229 naar 33 items. Nou ja, 36 items inmiddels. Maar toch, een geminimaliseerde garderobe. En het was heerlijk. Ik heb me deze 3 maanden niet onzeker gevoeld over mijn kleding. Dus ik ga door. Inmiddels heb ik alweer een nieuwe selectie gemaakt voor december tot en met februari. Daarover later meer, nu eerst een verslag over de derde maand.

Fact & figures over mijn capsule collection

Mocht je het jezelf afvragen: Ja, ik hou alles wat ik draag netjes bij in een Exceldocument. (Nerd – wiskunde was één van mijn favoriete vakken op de middelbare school.) Het eindresultaat: een hoop cijfers, waarvan ik de interessantste hieronder heb verzameld.

 • In 91 dagen heb ik 439 keer een kledingstuk uit m’n kast gekozen.
 • Dat is gemiddeld 12,2 keer per kledingstuk.
 • Ik droeg mijn cognackleurige sjaal het meest: maar liefst 51 keer! (Oh, waarom koos ik maar 1 sjaal?!)
 • Van mijn 36 items zijn er 8 van duurzame merken, 6 stuks vintage, 20 ‘gewone’ fast fashion kledingstukken en 2 fast fashion met een duurzame touch. Deze items zijn bijvoorbeeld van biologisch katoen of Tencel gemaakt, maar niet verantwoord geproduceerd.
 • 55% van de items is een fast fashion item, ik droeg deze 65% van de tijd. Heel vaak, de fast fashion items díe ik koop kies ik heel bewust. En draag ik veel. Geen wegwerpkleding dus in dit geval.

Ik vond al die cijfers zo leuk dat ik ze ook nog in een infographic heb verwerkt:

cijfers bij capsule collection | Laura en James

Voordelen & nadelen van een minimalistische garderobe

To be honest: Ik kan alleen voordelen bedenken. Een minimalistische garderobe is zo gek nog niet!

 • Niet: Een kast waar van alles uitvalt als je deze opent.
 • Wel: Een kledingkast met alleen maar favorieten.
 • Minder keuzestress, je doet het gewoon met deze kleding en dat gaat prima.
 • Minder kleding kopen. Je kunt het nu toch niet aan doen.
 • Ik ben kritischer over nieuwe aankopen: Ik droeg m’n rode blouse maar 4 keer in 3 maanden tijd. Waarom zou ik dan nog een rode blouse kopen?
 • Ik maak creatievere combinaties. En leuk als je dan een compliment krijgt over die ‘oude’ broek!
 • Ik durf te investeren in kwalitatieve kledingstukken. Ik droomde bijvoorbeeld al maanden (of jaren…) weg bij de kleding van Joline Jolink, maar vond het vaak te duur. Nu merkte ik dat ik een cognackleurig vest miste. Ik kocht er één bij Joline en droeg het in 1 maand al 13 keer. Hoera voor kleding waar je echt blij van wordt!
 • Makkelijker afscheid nemen van kleding. Ik ben een ramp in kleding opruimen, maar na deze 3 maanden zijn er stuks die versleten zijn. En een groot deel van de kleding die ik niet geselecteerd had, heb ik niet gemist. Nou, dat kan ik nu wel opruimen.

Ik ga nog even lekker door! Ik heb al een nieuwe selectie gemaakt voor de maanden december, januari en februari. Daarover later meer. Voor nu: Hoera voor Project 333 en mijn minimalistische kledingkast.

Goede voornemens? Hier lees je hoe je een capsule collection samenstelt.
Als je mee wil doen aan Project 333 lees je hier de regels.
Deze 33 kledingstukken had ik geselecteerd voor mijn herfst capsule collection en de eerste 3 maanden Project 333.
Hier lees je mijn ervaring met maand 1 en maand 2 van Project 333.
En tot slot: Alle losse outfits uit mijn capsule collection kun je zien op mijn Project 333 Pinterest board.

Related Articles

15 comments

Resaarcle 20 december 2015 - 21:41

Respect! Hoewel ik, nu ik borstvoeding geef, maar een beperkt deel van mijn kleren effectief draag, zou ik al de rest toch niet buiten durven smijten… Echt knap! Ik laat het bezinken en hopelijk durf ik ooit wel eens.

Reply
Laura 21 december 2015 - 09:15

Ja, toen ik borstvoeding gaf stond ook een groot deel van m’n kastinhoud buitenspel. Met de kennis van nu zou ik die andere spullen tijdelijk in dozen doen, is veel rustiger in je kast. Ik heb de rest ook nog niet definitief weggedaan, maar kan wel veeeeeel makkelijker opruimen. Fijn!

Reply
Saskia 21 december 2015 - 20:16

Wow wat goed. Ik zou willen dat ik zo gedisciplineerd was haha. Meestal pak ik in de ochtend wat ik het eerste tegenkom. Maar een kast eens goed uitmesten kan nooit kwaad.

Reply
Laura 21 december 2015 - 21:46

Haha, dat doe ik dus ook, maar nu ligt daar ook steeds iets waar ik blij van word. Eerder moest ik het een en ander aan de kant duwen 😛

Reply
Manja 21 december 2015 - 21:27

Wat super goed van je! Heb je nu niet heel erg de behoefte om een hele nieuwe kledingkast (met inhoud 😉 in te slaan?

Reply
Laura 21 december 2015 - 21:47

Het valt mee gelukkig, anders was het natuurlijk nog niet zo duurzaam. Ik had m’n overige spullen nog bewaard en heb daar tussen ‘geshopt’. En een deel van m’n huidige 33 stuks gehouden.

Reply
Zo maak je een winter capsule collection | Laura en James 29 december 2015 - 16:38

[…] previous next […]

Reply
Marleen 10 mei 2016 - 08:55

Hoi Laura, wat goed dat je dat punt hebt aangepakt! Zowat elke vrouw heeft wel zo’n volle kast waar ze telkens niet uit kan kiezen… ik tenminste wel. Ben zelf onlangs ook aan de slag gegaan met selecteren en zit nu op 60 items. Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet 😉 Wat ik me afvroeg: hoe heb jij al je kleding zo netjes weten te fotograferen? Dit voorbeeld zou ik graag volgen, om daarmee (bijv. via m’n mobiel) voor een aantal dagen vooruit te selecteren. Handig.
Veel sucees met het voortzetten van je project!

Reply
Laura 10 mei 2016 - 09:39

Hoi Marleen, leuk om te lezen! 60 items is ook al een hele stap, hoeveel had je er eerst? Het was een hele klus hoor, die kleding fotograferen. Ik heb de kledingstukken op een groot wit vel gelegd en van bovenaf gefotografeerd bij daglicht. Daarna vrijstaand gemaakt in Photoshop en daarna in Indesign de combinaties gemaakt. Wat misschien makkelijker werkt: Ik trek wel eens een uurtje uit om nieuwe combinaties te bedenken. Ik trek dan dingen uit m’n kast bij elkaar aan en maak daar foto’s van. Die bewaar ik in een speciaal mapje op m’n telefoon. ALs ik dan een keer niet weet wat ik aan moet doen, kijk ik daar in. Ik stop er ook foto’s in van outfits waar ik me fijn in voelde. Een fijn geheugensteuntje 🙂

Reply
Marleen 12 mei 2016 - 07:22

Dat is ook handig inderdaad, ga ik zeker doen! Al dat Photoshoppen laat ik gezien de tijd die het met zich meebrengt liever achterwege. Ik ben vergeten te tellen hoeveel stuks er weg zijn gegaan…

Reply
Laura 12 mei 2016 - 08:39

Ja groot gelijk! Het gaat erom dat het werkt toch 🙂 Veel plezier!

Reply
Monique Lijftogt 29 oktober 2017 - 19:46

Hoi Laura, afgelopen week heb ik alles uit m’n kast gehaald en in stapeltjes op soort gelegd. Ik ben maar niet gaan tellen. In m’n hoofd had ik dat jij dit project had gedaan, ik had het aantal kledingstukken alleen niet opgeslagen. Dus ik zocht, en vond. Help, 33?! Ik ben kinderyogadocent, zit en kruip veel over de grond die (gelukkig) niet altijd steriel schoon is. Daarom gaan m’n leggings in elk geval vaak in de was. Ik vroeg me dus af: ben je niet meer gaan wassen met minder kleding? Dat is natuurlijk ook een voetprint. Of ben ik nu alleen maar smoesjes aan het verzinnen? 😉 Dank!

Reply
Laura 7 november 2017 - 09:12

Hi Monique, ik ben wel eerder gaan wassen, maar niet vaker, als je snapt wat ik bedoel. Ik hoef een kledingstuk niet vaker te wassen, maar wil ‘m wel eerder terug in m’n kast. Maar met een gezin met twee kleine kinderen was ik altijd met een volle trommel. Anders zou het inderdaad op een andere manier niet best zijn.
He, en die 33 kledingstukken is geen vaste regel he. ALs jij voor je werk veel leggings nodig hebt, kun je er bv. ook voor kiezen om werkkleding niet mee te tellen. Ik zou zeggen: probeer het gewoon eens. Het is leuker/makkelijker/fijner dan je denkt 🙂 Succes!

Reply
Monique 22 augustus 2019 - 22:53

Ai, kleren zijn echt mijn zwakte. Ik durf ze niet eens te tellen. Altijd neem ik me voor om minder te kopen en ik koop ook al bewuster de kleuren en materialen, maar minder blijft moeilijk. Terwijl ik op vakantie zoveel vrijer leef met mindere kleren in mijn koffer. Dit artikel stimuleert me wel weer……….we geven de moed niet op! 😉

Reply
Laura 5 september 2019 - 11:42

Het hoeft ook niet in een keer allemaal weg. Misschien kun je het gewoon eens testen? Dus 30 kledingstukken kiezen (of wat meer of minder) en de rest tijdelijk in dozen stoppen. Dat heeft een vergelijkbaar effect en kun je voelen hoe het is.

Reply

Leave a Comment