Zo maak je een winter capsule collection

Mijn eerste 3 maanden Project 333 zijn goed bevallen. Ik ben blij met mijn opgeruimde kledingkast, ik ga door! Daarom heb ik weer 33 items geselecteerd voor mijn eigen winter capsule collection. Hieronder deel ik hoeveel broeken, jassen en schoenen je nodig hebt voor mijn ideale winter capsule collection én vertel je exact welke items ik heb gekozen.

Inhoud winter capsule collection

Op basis van de eerste 3 maanden Project 333 en hoe vaak ik bepaalde kledingstukken heb gedragen, heb ik voor mezelf een ‘ideale’ verdeling gemaakt. Als ik alle kledingstukken evenveel wil afwisselen, zou ik op basis van mijn vorige 3 maanden de volgende verdeling moeten kiezen:

 • 5,2 jassen
 • 5,9 paar schoenen
 • 0,5 rokken
 • 1,2 jurken
 • 4,4 broeken
 • 4,4 basics
 • 4,4 blouses/tops
 • 3,2 vesten
 • 3,8 sjaals

Maar; ik hoef niet iedere dag een andere jas aan. Meer basics en tops lijkt me juist wél handig. En ik heb de afgelopen maanden minder rokjes gedragen omdat ik geen goede winterlaarzen in mijn selectie had. Daarom heb ik de volgende verdeling aangehouden voor de winter capsule collection:

 • 2 jassen
 • 4 paar schoenen
 • 1 rok
 • 4 jurken
 • 1 jumpsuit
 • 3 broeken
 • 5 basics
 • 4 blouses/tops
 • 4 vesten
 • 2 truien
 • 2 sjaals

Natuurlijk geldt deze checklist niet standaard voor iedereen. Draag jij nooit jurkjes? Kies dan wat extra broeken. Ben jij heel warmbloedig aangelegd? Kies dan minder vesten en meer mooie blouses. Als je jouw garderobe evenwichtig wil opbouwen, dan raad ik je aan een paar weken bij te houden wat je draagt. Dan zie je vanzelf welke items de basis van jouw garderobe zijn. Daar kun je op focussen en in investeren.

Aandachtspunten winter capsule collection

Door de afgelopen 3 maanden exact bij te houden wat ik droeg, heb ik geleerd over wat ik miste in mijn herfst capsule collection. Hoewel ik zonder problemen een feestjurk naar de speeltuin draag, wil ik deze keer toch meer ‘casual’ kledingstukken selecteren. Fijne truien voor thuiswerkdagen en zachte broeken voor lange strandwandelingen. En ik wil graag een extra sjaal: Die draag ik bijna dagelijks, dus leuk om af te wisselen. Uiteindelijk is dit de selectie voor mijn winter capsule collection:

winter capsule collection Laura en James project 333

Mijn winter capsule collection

  1. Crèmekleurige Tencel top met lange mouwen van studio JUX
  2. Crèmekleurig hemdje van H&M, gemaakt van Tencel
  3. Vintage crèmekleurige blouse met lange mouwen van Episode
  4. Wollen hemdje van Cosilana
  5. Merino wollen wikkelvest van studio JUX
  6. Nudekleurig bio-katoenen t-shirt van H&M
  7. Roze studio JUX blouse van vegan woodsilk
  8. Oranje jurk van Asos
  9. Koraalkleurige jurk van studio JUX, gemaakt van Tencel
  10. Merino wollen trui van studio JUX
  11. Rood katoenen hemdje van By Malene Birger
  12. Donkerrode rok van Zara
  13. Donkerrode jumpsuit van H&M
  14. Bordeauxrood vest van H&M
  15. Bordeauxrode lamswollen sjaal van studio JUX
  16. Steenrode jurk van H&M
  17. Vintage leren laarzen uit Berlijn
  18. Donkerbruine broek van Mödstrom
  19. Donkerbruine vintage schoenen van Fashion Factory Den Haag
  20. Dip dye wollen vest van studio JUX
  21. Cognackleurig vest van Joline Jolink
  22. Cognackleurig bio-katoenen shirt van Vero Moda
  23. Cognackleurige vintage jurk van VIND Lifestyle in Haarlem
  24. Okergele broek van Zara
  25. Cognackleurige sjaal van Zara
  26. Okergeel bio-katoenen shirt van studio JUX
  27. Jas van Wintervachtjas
  28. Vintage suede groene schoenen uit New York
  29. Donkergroene jas van Asos
  30. Donkergroene gympen van Nike
  31. Donkergroene trui van H&M
  32. Donkergrijze broek van H&M

En ja, je ziet het goed, ik heb maar 32 kledingstukken gekozen, in plaats van 33. Uit ervaring weet ik inmiddels dat ik tijdens de 3 maanden vast wat mis. Dat kan ik nu dus gewoon toevoegen. Ben je benieuwd waarom ik nog fast fashion in mijn kast heb hangen, wat tencel of vegan woodsilk is en waar ik mijn vintage items koop? Dat lees je in mijn blog over de herfst capsule collection. Andere vragen? Ik beantwoord ze graag hieronder!

Hoeveel kledingstukken hangen er in jouw kast?

Beeld: www.lauraenjames.com