Zo maak je een winter capsule collection

by Laura
Winter capsule collection Laura en James project 333

Mijn eerste 3 maanden Project 333 zijn goed bevallen. Ik ben blij met mijn opgeruimde kledingkast, ik ga door! Daarom heb ik weer 33 items geselecteerd voor mijn eigen winter capsule collection. Hieronder deel ik hoeveel broeken, jassen en schoenen je nodig hebt voor mijn ideale winter capsule collection én vertel je exact welke items ik heb gekozen.

Inhoud winter capsule collection

Op basis van de eerste 3 maanden Project 333 en hoe vaak ik bepaalde kledingstukken heb gedragen, heb ik voor mezelf een ‘ideale’ verdeling gemaakt. Als ik alle kledingstukken evenveel wil afwisselen, zou ik op basis van mijn vorige 3 maanden de volgende verdeling moeten kiezen:

 • 5,2 jassen
 • 5,9 paar schoenen
 • 0,5 rokken
 • 1,2 jurken
 • 4,4 broeken
 • 4,4 basics
 • 4,4 blouses/tops
 • 3,2 vesten
 • 3,8 sjaals

Maar; ik hoef niet iedere dag een andere jas aan. Meer basics en tops lijkt me juist wél handig. En ik heb de afgelopen maanden minder rokjes gedragen omdat ik geen goede winterlaarzen in mijn selectie had. Daarom heb ik de volgende verdeling aangehouden voor de winter capsule collection:

 • 2 jassen
 • 4 paar schoenen
 • 1 rok
 • 4 jurken
 • 1 jumpsuit
 • 3 broeken
 • 5 basics
 • 4 blouses/tops
 • 4 vesten
 • 2 truien
 • 2 sjaals

Natuurlijk geldt deze checklist niet standaard voor iedereen. Draag jij nooit jurkjes? Kies dan wat extra broeken. Ben jij heel warmbloedig aangelegd? Kies dan minder vesten en meer mooie blouses. Als je jouw garderobe evenwichtig wil opbouwen, dan raad ik je aan een paar weken bij te houden wat je draagt. Dan zie je vanzelf welke items de basis van jouw garderobe zijn. Daar kun je op focussen en in investeren.

Aandachtspunten winter capsule collection

Door de afgelopen 3 maanden exact bij te houden wat ik droeg, heb ik geleerd over wat ik miste in mijn herfst capsule collection. Hoewel ik zonder problemen een feestjurk naar de speeltuin draag, wil ik deze keer toch meer ‘casual’ kledingstukken selecteren. Fijne truien voor thuiswerkdagen en zachte broeken voor lange strandwandelingen. En ik wil graag een extra sjaal: Die draag ik bijna dagelijks, dus leuk om af te wisselen. Uiteindelijk is dit de selectie voor mijn winter capsule collection:

winter capsule collection Laura en James project 333

Mijn winter capsule collection

  1. Crèmekleurige Tencel top met lange mouwen van studio JUX
  2. Crèmekleurig hemdje van H&M, gemaakt van Tencel
  3. Vintage crèmekleurige blouse met lange mouwen van Episode
  4. Wollen hemdje van Cosilana
  5. Merino wollen wikkelvest van studio JUX
  6. Nudekleurig bio-katoenen t-shirt van H&M
  7. Roze studio JUX blouse van vegan woodsilk
  8. Oranje jurk van Asos
  9. Koraalkleurige jurk van studio JUX, gemaakt van Tencel
  10. Merino wollen trui van studio JUX
  11. Rood katoenen hemdje van By Malene Birger
  12. Donkerrode rok van Zara
  13. Donkerrode jumpsuit van H&M
  14. Bordeauxrood vest van H&M
  15. Bordeauxrode lamswollen sjaal van studio JUX
  16. Steenrode jurk van H&M
  17. Vintage leren laarzen uit Berlijn
  18. Donkerbruine broek van Mödstrom
  19. Donkerbruine vintage schoenen van Fashion Factory Den Haag
  20. Dip dye wollen vest van studio JUX
  21. Cognackleurig vest van Joline Jolink
  22. Cognackleurig bio-katoenen shirt van Vero Moda
  23. Cognackleurige vintage jurk van VIND Lifestyle in Haarlem
  24. Okergele broek van Zara
  25. Cognackleurige sjaal van Zara
  26. Okergeel bio-katoenen shirt van studio JUX
  27. Jas van Wintervachtjas
  28. Vintage suede groene schoenen uit New York
  29. Donkergroene jas van Asos
  30. Donkergroene gympen van Nike
  31. Donkergroene trui van H&M
  32. Donkergrijze broek van H&M

En ja, je ziet het goed, ik heb maar 32 kledingstukken gekozen, in plaats van 33. Uit ervaring weet ik inmiddels dat ik tijdens de 3 maanden vast wat mis. Dat kan ik nu dus gewoon toevoegen. Ben je benieuwd waarom ik nog fast fashion in mijn kast heb hangen, wat tencel of vegan woodsilk is en waar ik mijn vintage items koop? Dat lees je in mijn blog over de herfst capsule collection. Andere vragen? Ik beantwoord ze graag hieronder!

Hoeveel kledingstukken hangen er in jouw kast?

Beeld: www.lauraenjames.com

Related Articles

9 comments

Manja 29 december 2015 - 18:59

Super leuk! Maak je ook foto’s van de combinaties? Of een filmpje?
Ik zou het ook wel willen doen, maar vind het lastig met mn werk. Ik heb echt werkkleding nodig, ik werk als fysio en draag hele andere kleding als ik werk, dan als ik vrij ben.

Laura 30 december 2015 - 18:24

Hi Manja, ik merk dat ik ook twee ‘onderdelen’ in m’n garderobe heb. De wat formelere outfits en de meer casual stukken. Dat past best binnen 33 stukken hoor en nog draag ik sommige items maar enkele keren in die 3 maanden. Of je kunt misschien je werkkleding uitsluiten? Ik heb al m’n herfstoutfits op Pinterest verzameld, m’n winteroutfits komen op dit board.

Klaartje 30 december 2015 - 16:41

Hi Laura (en James!),

Wat een goed blog! En een inspirerend project! Leuk om te zien dat je zo bewust kleur kiest. Ik las dat je ook kleuradvies geeft, dat lijkt me heel leuk om een keer te doen! Het spreekt me ook aan dat je weloverwogen kiest om fast fashion items in je capsule collection op te nemen. En dat je ze vervolgens juist niet fast ‘verbruikt’, maar ze bewust lang draagt. Dit soort keuzes zijn denk ik de basis voor een duurzame garderobe. En iedereen kan zijn eigen bewuste keuzes maken. Ik ben het helemaal met je eens dat duurzaamheid vooral ook is je kleding lang, vaak en met heel veel plezier dragen! Net als Manja zou ik het ook leuk vinden om af en toe een ‘setje’ te zien. Maar misschien vind jij dit een veel minder goed idee? 😉 Hoe dan ook, ik blijf jullie volgen!

Laura 30 december 2015 - 18:25

Hi Klaartje! Ja, kleuradvies is een echte aanrader. Het is zo fijn als je exact weet welke kleuren bij je passen, dat geeft veel vertrouwen om zo je eigen garderobe op te bouwen. Leuk dat je zo enthousiast bent 🙂 Ik heb de ‘setjes’ niet aan gefotografeerd (zo lastig in de winter met dat licht), maar wel m’n herfstoutfits op Pinterest verzameld, m’n winteroutfits komen op dit board.

Lidia 2 januari 2016 - 15:10

Hoi Laura,
Ik zat net de serie artikelen te lezen in Libelle, waarin je geïnterviewd wordt over duurzame mode en zo kom ik hier terecht. Wat een leuke blog! Ik was al eens van plan een kleurenanalyse te doen, maar nu ben ik echt overtuigd. Mooi hoe je je capsule zo vorm gegeven hebt!
Groetjes! Lidia

Laura 2 januari 2016 - 16:38

Hoi Lidia, bedankt voor je bericht. Leuk zeg, ik heb het zelf nog niet gelezen, ga zo naar de winkel! Het is echt een aanrader en een ‘andere’ manier om duurzame keuzes te maken, je voorkomt namelijk miskopen. Veel plezier met de analyse en je eigen blog. Mooi onderwerp, waar we nog veel over kunnen schrijven!

Hoe krijg je vertrouwen in je eigen stijl? | www.lauraenjames.com 9 mei 2016 - 22:24

[…] Mijn wintergarderobe was fijn. En warm genoeg: Ondanks de uitblijvende lente ben ik niet bevroren. Ik had genoeg keus voor iedere gelegenheid, van kerstdiner tot nieuwjaarsduik. […]

Simone 2 januari 2017 - 00:25

Hoi Laura, allereerst: superleuk om je blogs te lezen. Ik ga morgen mijn Project 333 starten dus het was heel inspirerend om verhalen van een ervaringsdeskundige te lezen. Ik ben even benieuwd: in jouw lijstjes ontdek ik geen panty’s/maillots, reken je dat tot sokken? En ook geen sieraden? Ik denk dat ik wisselende sieraden wel mee tel en alles in de sokkenla niet maar ben benieuwd hoe jij dat doet/deed.

Laura 2 januari 2017 - 09:32

Wat leuk Simone! Nee klopt, ik heb panty’s/maillots tot sokken gerekend. Had achteraf gezien niet gehoeven. Ik denk dat ze nog best ‘erbij’ hadden gepast. Ik zou wisselende sieraden er ook bij tellen, maar die heb ik niet haha. Draag altijd hetzelfde. Veel succes en vooral plezier: het is heerlijk!

Comments are closed.