mijn selectie voor project 333

by Laura en James
capsule collection lentetype laura en james project 333

Ruim een maand geleden ging ik van start met Project 333. De komende 3 maanden bestaat mijn garderobe uit 33 kledingstukken. Eerder deelde ik de regels van project 333 en mijn tips voor het samenstellen van een capsule collection. In deze blogpost laat ik de 33 kledingstukken zien die ik heb uitgekozen.

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

capsule collection lentetype laura en james project 333

Tadaaaa! Dit zijn ze dan:

  1. Beige wollen vest van H&M
  2. Crèmekleurige katoenen geborduurde jas van Mango
  3. Crèmekleurige mouwloze blouse met kant van H&M
  4. Vintage crèmekleurige blouse met lange mouwen van Episode
  5. Crèmekleurig hemdje van H&M, gemaakt van Tencel
  6. Crèmekleurige Tencel top met lange mouwen van studio JUX
  7. TOMS classics
  8. Nudekleurig katoenen t-shirt van H&M
  9. Nudekleurige top met stoffen bloemen van H&M
  10. Koraalkleurige jurk van studio JUX, gemaakt van Tencel
  11. Zalmkleurige broek van Zara
  12. Rode jurk van H&M
  13. Rode mouwloze blouse van H&M
  14. Rode top van Nafnaf
  15. Rood katoenen hemdje van By Malene Birger
  16. Rode fijngebreide studio JUX top van linnen en zijde.
  17. Zalmroze en bordeauxrode gympen van Reebok
  18. Bordeauxrood vest van H&M
  19. Donkerbruine studio JUX blouse van vegan woodsilk
  20. Donkerbruine vintage schoenen van Fashion Factory Den Haag
  21. Cognackleurige vintage jurk van VIND Lifestyle in Haarlem
  22. Okergeel gebreid vest van WE
  23. Cognackleurige sjaal van Zara
  24. Cognackleurige schoenen met strikjes van Bitter
  25. Okergele broek van Zara
  26. Zijden vintage top met bloemen van Episode
  27. Zijden vintage cognackleurige blouse van Episode
  28. Mosgroen vest van Zara
  29. Mosterdgele jurk van H&M
  30. Vintage plooirok van VIND Lifestyle in Haarlem
  31. Donkergroene rok van H&M
  32. Jas van Wintervachtjas
  33. Lichtblauwe broek van COS

Zeg Laura, waarom heb jij 10 kledingstukken van H&M geselecteerd?

Nou, daar schrok ik ook van… En ik zie nog meer fast fashion merken waar ik liever niet winkel, zoals Zara en Mango. Waarom? Zoals je kunt zien: ik hou van kleur. Ik geef kleuradvies en ben trouw aan mijn warme lentekleuren. Helaas kan ik mijn zalmroze, tomaatrode en olijfgroene palet niet altijd vinden bij duurzame merken. Daarom koop ik soms nog items bij fast fashion merken, die ik dan wel draag tot ze uit elkaar vallen. Een aantal H&M items zijn afkomstig uit de Concious collection en/of gemaakt van de duurzame stof Tencel. Dit zegt helaas niets over door wie de kleding geproduceerd is en onder welke omstandigheden, maar deze items zijn qua materiaal duurzamer dan de gewone collectie.

Tencel, wat is dat eigenlijk?

Ben jij dol op natuurlijke materialen omdat het zo lekker draagt? Dan is de duurzame stof Tencel ook perfect voor jou! De stof neemt meer vocht op dan katoen, is net zo zacht als zijde en zo sterk als polyester. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Met behulp van een chemisch proces wordt het eucalyptushout verwerkt tot een zachte, sterke stof. Dit gebeurt in een gesloten proces, dus de chemicaliën komen niet in de natuur terecht. En de chemische hulpmiddelen worden bijna in z’n geheel opnieuw gebruikt. Oja, de eucalyptusbossen worden duurzaam beheerd, dus geen kale vlaktes voor jouw kleding. 

En wat is vegan woodsilk?

Ik ben dol op zijde, maar ook op vlinders… Gewone zijde wordt gemaakt door zijderupsen. Zodra deze rups in zijn cocon kruipt om een vlinder te worden, wordt de rups plus cocon in kokend water gegooid. De rups sterft en van de cocondraad wordt zijde gemaakt. Ai… Daarom koop ik alleen vintage zijde. Of de items van vegan woodsilk van studio JUX. Deze zijde lookalike wordt wederom van hout gemaakt uit duurzaam beheerde bossen. Een glanzende, chique stof zonder dierenleed is het resultaat.

Heb je 2 dezelfde jurkjes in je kast hangen?

Ehm ja… Misschien vinden veel mensen dat een ‘mannelijke’ keuze, maar als ik een kledingstuk tegenkom dat mij perfect past, dan aarzel ik niet om dat in meerdere kleuren te kopen. Dus jurkjes 12 en 29 zijn hetzelfde model, alleen dan in een andere kleur.

Waar koop je leuke vintage items?

Ik heb vriendinnen die uit de grootste hoop op de Noordermarkt leuke items vissen. Dat talent heb ik helaas niet. Ik ga voor winkels waar alvast een voorselectie heeft plaatsgevonden. VIND Lifestyle in Haarlem is mijn favoriet. Eigenaresse Didi is heel aardig en geeft altijd een eerlijk advies. Bij vintage winkels als Episode hangen de zijden blouses bij de zijden blouses en de plooirokjes bij de plooirokjes. Dat zoekt wat makkelijker. Probeer het eens!

Heb je nog vragen over mijn selectie? Ik lees ze graag hieronder! Later deze week deel ik mijn ervaringen van de eerste maand. Het ging niet vanzelf…

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

Beeld: www.lauraenjames.com

Related Articles

10 comments

Debbie 5 oktober 2015 - 20:16

Ik vroeg me af wat tencel is, Maar dat heb je uitgelegd. Ik vind het leuk dat jij een totaal ander kleurenpalet draagt dan ik en je staat er prachtig mee! Maar is het nu makkelijker of moeilijker met zo’n capsule wardrobe?

Reply
Laura 6 oktober 2015 - 08:28

Tencel is zo fijn, echt de moeite om op te letten tijdens het shoppen. En nog duurzaam ook dus. En dank voor het compliment 🙂 Ik vind het grotendeels een eitje, maar kwam wel wat problemen tegen… Later deze week meer!

Reply
Joyce 5 oktober 2015 - 21:26

Mooi! Ik ben heel benieuwd naar de setjes die je ermee gaat maken!

Reply
Laura 6 oktober 2015 - 08:29

Dankjewel Joyce! Later deze week een overzicht van de eerste maand!

Reply
Vlijtig Liesje 9 oktober 2015 - 12:07

Ik houd erg van natuurlijke materialen, en ga dat Tencel zeker onthouden!

Reply
Laura 9 oktober 2015 - 12:19

Ja, echt de moeite waard om op te letten. Het draagt zo fijn! En steeds meer grote ketens hebben er items van, zoals H&M en Filippa K.

Reply
Hoera! 91 dagen met 33 kledingstukken | Laura en James 29 december 2015 - 15:55

[…] je een capsule collection samenstelt. Als je mee wil doen aan Project 333 lees je hier de regels. Deze 33 kledingstukken had ik geselecteerd voor mijn herfst capsule collection en de eerste 3 maanden Project 333. Hier […]

Reply
Zo maak je een winter capsule collection | Laura en James 29 december 2015 - 16:42

[…] de afgelopen 3 maanden exact bij te houden wat ik droeg, heb ik geleerd over wat ik miste in mijn herfst capsule collection. Hoewel ik zonder problemen een feestjurk naar de speeltuin draag, wil ik deze keer toch meer […]

Reply
Patricia 26 september 2017 - 08:22

Hi Laura,

Dank voor alle blogs rondom project 333, heel fijn om op gang te komen! Één vraagje: ik zie geen tassen in de selectie, horen die in de 33 items te zitten of heb je er een eigen draai aangeveven?

Groetjes
Patricia

Reply
Laura 2 oktober 2017 - 14:28

Hi Patricia, goede vraag! Het orginele project doet inclusief sieraden en tassen. Ik draag elke dag dezelfde sieraden en tas. Daarom heb ik die buiten beschouwing gelaten. Voor mij is de wijze les dat het niet om de exacte regels gaat. Als jij 50 tassen hebt en elke maand een nieuwe koopt, zou ik het inclusief tassen doen. Voor mij ging het om creatiever omgaan met minder kleding. En blij worden van mijn kastinhoud, dat is gelukt 😉 Leuk als je het ook gaat proberen!

Reply

Leave a Comment