mijn selectie voor project 333

Ruim een maand geleden ging ik van start met Project 333. De komende 3 maanden bestaat mijn garderobe uit 33 kledingstukken. Eerder deelde ik de regels van project 333 en mijn tips voor het samenstellen van een capsule collection. In deze blogpost laat ik de 33 kledingstukken zien die ik heb uitgekozen.

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

capsule collection lentetype laura en james project 333

Tadaaaa! Dit zijn ze dan:

  1. Beige wollen vest van H&M
  2. Crèmekleurige katoenen geborduurde jas van Mango
  3. Crèmekleurige mouwloze blouse met kant van H&M
  4. Vintage crèmekleurige blouse met lange mouwen van Episode
  5. Crèmekleurig hemdje van H&M, gemaakt van Tencel
  6. Crèmekleurige Tencel top met lange mouwen van studio JUX
  7. TOMS classics
  8. Nudekleurig katoenen t-shirt van H&M
  9. Nudekleurige top met stoffen bloemen van H&M
  10. Koraalkleurige jurk van studio JUX, gemaakt van Tencel
  11. Zalmkleurige broek van Zara
  12. Rode jurk van H&M
  13. Rode mouwloze blouse van H&M
  14. Rode top van Nafnaf
  15. Rood katoenen hemdje van By Malene Birger
  16. Rode fijngebreide studio JUX top van linnen en zijde.
  17. Zalmroze en bordeauxrode gympen van Reebok
  18. Bordeauxrood vest van H&M
  19. Donkerbruine studio JUX blouse van vegan woodsilk
  20. Donkerbruine vintage schoenen van Fashion Factory Den Haag
  21. Cognackleurige vintage jurk van VIND Lifestyle in Haarlem
  22. Okergeel gebreid vest van WE
  23. Cognackleurige sjaal van Zara
  24. Cognackleurige schoenen met strikjes van Bitter
  25. Okergele broek van Zara
  26. Zijden vintage top met bloemen van Episode
  27. Zijden vintage cognackleurige blouse van Episode
  28. Mosgroen vest van Zara
  29. Mosterdgele jurk van H&M
  30. Vintage plooirok van VIND Lifestyle in Haarlem
  31. Donkergroene rok van H&M
  32. Jas van Wintervachtjas
  33. Lichtblauwe broek van COS

Zeg Laura, waarom heb jij 10 kledingstukken van H&M geselecteerd?

Nou, daar schrok ik ook van… En ik zie nog meer fast fashion merken waar ik liever niet winkel, zoals Zara en Mango. Waarom? Zoals je kunt zien: ik hou van kleur. Ik geef kleuradvies en ben trouw aan mijn warme lentekleuren. Helaas kan ik mijn zalmroze, tomaatrode en olijfgroene palet niet altijd vinden bij duurzame merken. Daarom koop ik soms nog items bij fast fashion merken, die ik dan wel draag tot ze uit elkaar vallen. Een aantal H&M items zijn afkomstig uit de Concious collection en/of gemaakt van de duurzame stof Tencel. Dit zegt helaas niets over door wie de kleding geproduceerd is en onder welke omstandigheden, maar deze items zijn qua materiaal duurzamer dan de gewone collectie.

Tencel, wat is dat eigenlijk?

Ben jij dol op natuurlijke materialen omdat het zo lekker draagt? Dan is de duurzame stof Tencel ook perfect voor jou! De stof neemt meer vocht op dan katoen, is net zo zacht als zijde en zo sterk als polyester. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Met behulp van een chemisch proces wordt het eucalyptushout verwerkt tot een zachte, sterke stof. Dit gebeurt in een gesloten proces, dus de chemicaliën komen niet in de natuur terecht. En de chemische hulpmiddelen worden bijna in z’n geheel opnieuw gebruikt. Oja, de eucalyptusbossen worden duurzaam beheerd, dus geen kale vlaktes voor jouw kleding. 

En wat is vegan woodsilk?

Ik ben dol op zijde, maar ook op vlinders… Gewone zijde wordt gemaakt door zijderupsen. Zodra deze rups in zijn cocon kruipt om een vlinder te worden, wordt de rups plus cocon in kokend water gegooid. De rups sterft en van de cocondraad wordt zijde gemaakt. Ai… Daarom koop ik alleen vintage zijde. Of de items van vegan woodsilk van studio JUX. Deze zijde lookalike wordt wederom van hout gemaakt uit duurzaam beheerde bossen. Een glanzende, chique stof zonder dierenleed is het resultaat.

Heb je 2 dezelfde jurkjes in je kast hangen?

Ehm ja… Misschien vinden veel mensen dat een ‘mannelijke’ keuze, maar als ik een kledingstuk tegenkom dat mij perfect past, dan aarzel ik niet om dat in meerdere kleuren te kopen. Dus jurkjes 12 en 29 zijn hetzelfde model, alleen dan in een andere kleur.

Waar koop je leuke vintage items?

Ik heb vriendinnen die uit de grootste hoop op de Noordermarkt leuke items vissen. Dat talent heb ik helaas niet. Ik ga voor winkels waar alvast een voorselectie heeft plaatsgevonden. VIND Lifestyle in Haarlem is mijn favoriet. Eigenaresse Didi is heel aardig en geeft altijd een eerlijk advies. Bij vintage winkels als Episode hangen de zijden blouses bij de zijden blouses en de plooirokjes bij de plooirokjes. Dat zoekt wat makkelijker. Probeer het eens!

Heb je nog vragen over mijn selectie? Ik lees ze graag hieronder! Later deze week deel ik mijn ervaringen van de eerste maand. Het ging niet vanzelf…

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

Beeld: www.lauraenjames.com