Minder kleding kopen doe je zo
Ik heb maar 33 items in mijn kledingkast.
Als ik dat vertel kijken mannen me vaak opgelucht aan: ‘Zie je, het kan best.’
De vrouwen kijken wat benauwder: ‘Je hebt het vast zwaar.’
Nee hoor. Een minimalistische garderobe is heerlijk. Ik vertel erover, deze maand in JAN.
Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.
Minder, minder, minder!
Bewust kiezen voor een stap terug met minder geld, kleding of afval. Dat zorgt voor rust en voldoening, maar soms ook voor opgetrokken wenkbrauwen en stress.
TEKST DEIRDRE ENTHOVEN | FOTOGRAFIE BRENDA VAN LEEUWEN
Laura de Jong (31, specialist social media en communicatie), getrouwd en moeder van James (1), kickte af van haar Zara-verslaving en kocht een jaar geen kleding. Nu doet ze mee aan Project 333, waarbij ze maximaal 33 kledingstukken per seizoen draagt. ‘Het geeft rust en bespaart tijd en geld.’
‘In het laatste jaar van mijn opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute was ik veel bezig met mode en duurzaamheid. Als afstudeerproject startte ik de Free Fashion Challenge, waarbij ik niet alleen zelf een jaar lang geen kleren kocht, maar ook anderen uitdaagde mee te doen. Ongeveer tweeduizend vrouwen meldden zich. Het was een indrukwekkende ervaring, waarbij ik me bovendien zeer bewust werd van mijn kleding en koopgedrag.
Ik ben dol op mode en ontleende echt plezier aan iets nieuws. Nieuwe kleren maakten me ook zelfverzekerd. Als ik een sollicitatie had, of een bruiloft, kocht ik steevast iets nieuws om er zeker van te zijn dat ik er goed uitzag. Ik kocht veel meer dan ik nodig had. En ook toen ik me bewuster werd van het belang van duurzame kleding, niet in de laatste plaats voor de mode-industrie zelf, vond ik het heel lastig de H&M’s en Zara’s te weerstaan.
Gek genoeg was dat jaar zonder nieuwe kleren heel goed te doen. Het is net als met diëten: helemaal niet snoepen is makkelijker dan af en toe iets nemen. Na dat jaar was ik creatiever geworden in het combineren, en kritischer in wat ik droeg. Veel kleren gingen eruit, en ik kocht alleen nog heel bewust iets nieuws. Ik viel bijvoorbeeld altijd voor grote, wollen vesten, maar droeg die nauwelijks omdat ze altijd kriebelden. Of ik kocht een te gekke roze, leren rok die na twee keer dragen in de kast bleef liggen. Nu heb ik zelden of nooit meer een miskoop. Als ik op internet shop, laat ik een gevuld mandje 24 uur wachten. Vaak vergeet ik ’m en dan koop ik die kleren dus niet.
De afgelopen paar jaar slibte mijn kast toch weer dicht. Bovendien veranderde mijn lichaam door mijn zwangerschap, waardoor sommige stukken niet meer lekker zaten. De methode van Marie Kondo, om je stelselmatig te ontdoen van overbodige ballast, sprak me aan. Maar weggooien vind ik lastig. Ik had al eerder gelezen over Project 333, en dat leek me een goede manier om mijn kledingkast opnieuw onder de loep te nemen. Het houdt in dat je per seizoen 33 stukken uitkiest die je mag dragen. Daarbij zitten niet je ondergoed en sportkleding, maar wel bijvoorbeeld sjaals, sieraden, schoenen en jassen. Wat je niet kiest bewaar je, maar uit het zicht. Voorafgaand aan een volgend seizoen stel je een nieuwe selectie samen. Ik ben nu een half jaar verder en vind het een openbaring. 33 lijkt weinig, maar nog steeds zijn er kledingstukken die ik nauwelijks draag. Twee jassen blijken genoeg, net als één paar laarzen, platte schoenen, gympen en pumps. Mijn kast puilt niet uit, ik zie wat er hangt en ligt, en ik hoef nooit meer na te denken wat ik moet aantrekken. Alles is goed en mooi. Het geeft rust, bespaart tijd en ook geld.
Soms koop ik iets wat ik mis. Voor mijn huidige selectie heb ik bijvoorbeeld een broek in een specifieke cognackleur gekocht die ik heel mooi vind, en een prachtig vest van Joline Jolink. Dan gaan er twee andere stukken uit; het totaal blijft 33. Heel
veel kleren die ik op zolder heb staan, mis ik nooit. Jurkjes die ik nog steeds heel leuk vind, maar waar het nooit het juiste moment voor is, bijvoorbeeld. Als dat een jaar lang zo blijft, doe ik ze weg.
Helemaal geen nieuwe kleding meer kopen kan en wil ik niet eeuwig volhouden. Ik houd nog steeds veel van mode. Maar dit project is wat mij betreft blijvend. Ik draag nu alleen nog mijn lievelingskleren en -accessoires. Dat wil ik graag voor altijd
blijven doen.’
Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.
Bron: JAN nummer 6 2016 Tekst: Deirdre Enthoven Beeld: Brenda van Leeuwen
p.s. In de printversie van het artikel staat per ongeluk de verkeerde foto bij mijn verhaal. Hij is verwisseld met de foto van Emily-Jane Lowe-Townley van Leven zonder Afval. Op haar blog levenzonderafval.blogspot.nl vertelt ze hoe je zo min mogelijk afval produceert.